Интегриране на custom статистика в WordPress

Mephistopheles

Registered
Здравейте,

Имаме е-магазин, базиран на WordPress с инсталирано разширение WooCommerce. За да следя трафика реших да използвам система за проследяване на посещенията в реално време, която съм писал през 2008-2009 за друг проект. След неизбежната актуализация на кода и привеждането му в съответствие с изискванията на PHP7 възникна въпросът, как да интегрирам статистиката с WordPress?

Не познавам ядрото на WordPress, нито разполагам с възможност тепърва да го разучавам и затова се спрях на две възможни решения за извикването на проследяващия скрипт:

1) Включване в изходния код на страницата като изображение, посредством <IMG>-таг;

2) Включване в изходния код на страницата чрез JavaScript.

При включване в HTML-кода губя заглавките (хедъра за заявката), с която е извикана страницата, тъй като към момента на зареждане на изображението, съвсем логично те вече са били изпратени от браузъра. Т.е. стойността за HTTP_REFERER в глобалния масив $_SERVER[] за скрипта, създаващ изображението, ще е адресът на вече извиканата страница, в която то следва да се зареди, а не външният адрес, от който е било извършено препращането.

Тогава реших, че вместо да извиквам скриптовете на статистиката чрез вградено изображение мога да си послужа с JavaScript, който да вземе тази стойност от историята на браузъра. За съжаление тази дупка в сигурността поне при основните браузъри се оказа отдавна затворена.

Какъв принцип на интегриране използват външни приложения като Tyxo и Google Analytics, за да получат достъп до стойността на HTTP_REFERER за съответната страница, в която са вградени?


3) Третото решение, което ми минава през ума би представлявало действителна интеграция. То предполага да намеря тази част от конструктора на WordPress, в която се инициализира сесията, посредством функцията session_start(); и да създам елемент в сесийния масив със стойността на HTTP_REFERER, който скриптовете на статистиката биха могли спокойно да обработят. Въпросът е, в кой файл се намира сесийният конструктор на WordPress и къде в кода бива извикван?

И не на последно място, колко практично би било решение (3) с оглед регулярните ъпдейти на WordPress?

Какво решение за интегриране на скриптовете на статистиката бихте ми препоръчали?

И сайтът, и статистиката се намират на един и същ сървър.
 
Няма как да стане, сегашният wp и код от 2009 нещо не се връзва.


Ползвай това: https://bg.wordpress.org/plugins/visitors-traffic-real-time-statistics/

И защо просто не ползваш google analytics като нормалните хора.
Ако се мъчиш да вкараш кода си ще се наложи да го пренапишеш и като цяло не е редно за woocommerce да вкарваш такива кодчета.
 
@novakabg,

Не бих искал да звуча заядливо, но ако някога си виждал работеща система за проследяване на потребителското поведение в реално време, никога не би правил паралели с Google Analytics, ако и масовката да я счита за статистика.

По темата:

Интегрирах проследяващия модул като изображение в изходния код. Сега остава да разбера как от хешираните низове в cookie-тата, генерирани динамично по време на посещението, да стигна до ID-то на съответния потребител в базата данни.

Има ли някой в този форум, който познава ядрото на WordPress и би могъл да ме насочи към конкретните блокове от код, управляващи потребителската сесия?
 

Горе