Github, като портфолио

dakata__92

Super Moderator
Колеги, какво мислите за качването на няколко класа, които използвам в сайта? Интересно ми е дали ще е добро портфолио?
 
Какво значи няколко класа? Имаш ли нещо, което да си заслужава да се поглежда? Цели проекти, форкнати големи проекти, по които допринасяш и т.н.?

Никой няма да го интересува част от нещо, което използваш някъде.
От край време се опитваш да си криеш работата все едно е нещо величествено.

И не, няма да е добро портфолио.

По-добро портфолио е да имаш проекти. Може да не са напълно завършени, но да се види цялостна работа.
 
Revelation каза:
Какво значи няколко класа? Имаш ли нещо, което да си заслужава да се поглежда? Цели проекти, форкнати големи проекти, по които допринасяш и т.н.?

Никой няма да го интересува част от нещо, което използваш някъде.
От край време се опитваш да си криеш работата все едно е нещо величествено.

И не, няма да е добро портфолио.

По-добро портфолио е да имаш проекти. Може да не са напълно завършени, но да се види цялостна работа.

Само не разбирам защо си враждебен? Моята работа си е мое занимание. Не крия нищо и не виждам смисъл в отговора ти, щом го пишеш с пренебрежение. Да си бе спестил коментара по-добре, ако така си се афектирал от темата ми.

Колега, класовете са проекти и идеята на въпроса ми беше да попитам дали се гледа с добро око на един добре поддържан акаунт в Github. Отговорих си и сам.
 
Не съм враждебен, просто с годините ми е направило впечатление, че обичаш да откриваш топлата вода постоянно, както и да спестяваш голяма част от това, което си създал, все едно е уникално.
Ако е толкова уникално, си го лицензирай.


Само ще ти кажа, че никой няма да ти провери GitHub акаунта. Никой няма да отвори класове и да чете кода, който си написал.


Иначе за пренебрежение, ти си този, който ме гледа по този начин всеки път, когато се опитам да ти обясня нещо. След което се питам, защо аджеба си си пуснал въпроса след като накрая отговора ти е един и същ "Отговорих си сам".

Ти си от типа хора, които не приемар критика, както и съвети. Не виждал смисъл в темите ти, но все пак ти отговарям в темите, а ти решаваш, че се дразня с теб и постоянно игнорираш коментарите ми без да се замислиш какво съм ти написал.


Я ми кажи какви "класове" проекти имаш, че ми стана интересно.


П.П. Въпросите ми, които съм ти задал по-горе са напълно валидни и не знам защо си ги приемал все едно се дразня.
Въпроса ти е полвинчат и отваря въпроси, на които би било хубаво да се отговори, ако искаш по-адекватен отговор.

Май ти си този, който се дразни с мен.
 
Не игнорирам коментарите ти, а даже напротив правя проучване, когато отговора ме заинтригува. Не откривам топлата вода, мъча се да разбера смисъла от различни механизми и си създавам сам кода. Проектите ми изобщо не са тайна. Създал съм автоматизирани системи (ботове) за игри, като ImperiaOnline, Hanovete, Trivador и други. Това, че тук обсъждам фрагменти от система, не означава, че създавам нещо топ секретно. За целите на дипломната ми работа създадох в рамките на 1 месец своя собствена работна рамка, върху която изградих web базирана информационна система за управление на учебния процес. С много неща съм се занимавал, но не съм си създавал лично портфолио, смятах, че автобиографията ми е достатъчна. На няколко места изискаха да им занеса флашка с проекти и на място да говорим за тях. Стори ми се глупаво да изискват на интервюто ми да нося файлове при все, че ми дават тестове с по 60 въпроса да решавам. Реших, че ако споделя файловете в Github мога да го приложа към автобиографията ми и да си спестя излишни въпроси и конфузни ситуации, като това, че на едно от интервютата ми имаше хора само от човешки ресурси, не и програмист. Наложи ми се на една от машините им да стартирам проектите ми по тяхно желание и културно да се вживея на лектор, докато в стаята никой не разбираше какво им казвам и от интервю за работа се превърна във фарс. Решиха да ми задават въпроси по системата, без да наблегнат на това, което е интересно в нея, а ме питаха защо съм сложил табулация на дадено място, че им изглеждало грозно. Иди обяснявай за PSR. В последствие се появи човек от ИТ отдела и веднага ми зададе прилични и смислени въпроси.
 
За портфолио си качи фреймуорка, който си написал. Но качи целия проект, а не части от него, защото фирмите ги интересува да имаш завършени проекти.

Добре е да качиш всичко, което имаш. Което не искаш да споделяш, го слагаш в private repo.

Качи каквото имаш на лице, но имай предвид, че най-вероятно никой няма да ти погледне кода, който си написал.
Би ги заинтригувало колко редовно къмитваш и колко хранилища имаш. А ако имаш форкнат голям проект, по който допринасяш, още по-добре за теб.
Но въпреки всичко, повече ги вълнува, ако имаш пуснат работещ проект, който могат да видят визуално и т.н.


Всичко това, което описа са едни формалности, на които аз щях да бия шута.
Въпреки това и аз съм бил на твоето положение.


Не забравяй също, че добре написаното CV привлича работодателите. Не трябва да е много дълго, нито много късо.
Ако търсиш работа като програмист не описвай как си работил сервитьор в някой ресторант. Никой не го вълнува това.
Акцентирай го върху това, за което търсиш работа.

Ако си работил като Freelance опиши какви са ти били задачите.
Щом си учил в университет, можеш да опишеш проектите, които са ви задавали и по които си работил и т.н.


Също знай, че крадени CV-та в много случаи не се приемат сериозно и по-скоро ще те отметнат в графа "Пропусни". А хората разпознават такива CV-та. През тях минават стотици и се различава кое е оригинално и кое не.
 

Горе