Микродата

deam0n

Moderator
Екип
Някой слага ли микродата на сайта си? Изглежда доста полезно. Помага на търсачките да могат да определят какво съдържание е изобразено на сайта - дали е филм, статия, събитие и т.н.



http://schema.org/docs/gs.html

http://dev.w3.org/html5/md-LC/
 
Моля уточни по конкретно какво е това микро дата.... не ми стана ясно нито от сайтовете. :eek:
 
GOTI каза:
Моля уточни по конкретно какво е това микро дата.... не ми стана ясно нито от сайтовете. :eek:

Микродатата пояснява на търсещите машини (Google, Yandex, etc..) какво точно е съдържанието..

Примерно като търсиш думата "аватар", това може да означава преуспелия 3D филм Аватар или профилна картинка в някой форум примерно. С микродатата поясняваш точно в какъв контекст използваш дадената дума, за да може търсещата машина по-интелигентно да филтрира резултатите според контекста в който са използвани ключовите думи..

Също така ако си забелязал пред някой резултати в Google има картинки, които седят там, защото са предварително зададени в микродата и Google разбира какво да ги прави :)

5075.png


Защо да се използва микродата?
Съдържанието в уеб страниците се разбира от нормален потребител, когато го чете. За разлика от потребителите, търсачките имат ограничено разбиране на съдържанието.

Когато се добавят тези допълнителни тагове към HTML-а, тези тагова помагат на търсачката да разбира съдържанието дали е специфичен филм, място, човек, видео, песен и т.н... и да го изобразяват полезен и релевантен начин..
 
Накратко: микродата е бъдещето в SEO :) Слагайте, Гугъл дава бонуси пред конкурента ако имате Микродата, защото по този начин му помагате да наложи тоя стандарт :)
 
stan40to каза:
Накратко: микродата е бъдещето в SEO :) Слагайте, Гугъл дава бонуси пред конкурента ако имате Микродата, защото по този начин му помагате да наложи тоя стандарт :)

Точно.
 
Това с картинките в SERP-a и аз го имам към моя блог YouDevelop. Когато потърсиш в Google и в резултатите излезе някой пост от блога, снимката на автора ще се покаже (точно както си сложил screenshot-a по-горе). Това се казва Google Authorship. Общо взето отнема не повече от 10-15 мин, за да се настрои. Не съм сигурен обаче, че това се води Микродата. По-скоро, лесен начин за идентифициране на автора.

Целта на микродатата е да направи уеб сайта ни "по-разбираем" за търсачките като им оставим допълнителни "следи", чрез които да им подсказжем какво всъщност имаме в предвид с написания текст.

Аз лично все още не съм започнал да внедрявам микродата в моите сайтове, но определено е нещо положително, върху което трябва да се замислим :)
 
В този уебинар от световноизвестния сайт за seo оптимизация SEOMOZ има инфо за микродата, микроформатите и rich snippeti:
http://www.seomoz.org/webinars/microformats-real-life-use-cases
 

Горе