|
Автор |
Съобщение |
Нов
Support:
Bonus: 0
|
19/04/2018 8:14 pm
селектиране на всички таблиоци
|
|
|
Здравейте, има подобни теми на моята и търсих и в гугъл, но не успях. Ще направя ajax търсене в което искам да обхвана всички таблици в БД. Не знам как да направя селекта досега винаги съм търсил в една таблица. Благодаря на всички.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Support
Support:
Bonus: 698
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Нов
Support:
|
20/04/2018 9:52 pm
|
|
|
От това което прочетох мисля, че е релационна. С този селект кода работи, но в момента са само две таблици а може да станат и над 30. Има ли някакъв начин да го съкратя малко като особеното е че търсените полета ще са еднакви иначе не знам как ще стане. SQL code: (SELECT name, model, num, brand, price, uses, type, img FROM far_12 WHERE num LIKE "'.$term.'%"'.' OR model LIKE "% '.$term.'%") UNION (SELECT name, model, num, brand, price, uses, type, img FROM far_24 WHERE num LIKE "'.$term.'%"'.' OR model LIKE "% '.$term.'%")'; И защо като заместя 'select всички колони' с select * не става |
|
Върнете се в началото |
|
|
Support
Support:
Bonus: 698
|
21/04/2018 9:44 am
|
|
|
Защо имаш две еднакви таблици с различни имена?
select * from не работи, защото са ти еднакви имената на полетата в двете таблици.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Активен
Support:
Bonus: 315
|
21/04/2018 4:43 pm
|
|
|
Fakeheal написа: | Защо имаш две еднакви таблици с различни имена?
select * from не работи, защото са ти еднакви имената на полетата в двете таблици. |
По-скоро май не са му. Иначе ще успее да ги union-не успешно? Затова и изрично като ги изреди колоните, тръгва. Защото може да ги union-не и да ги подреди. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Нов
Support:
|
21/04/2018 7:29 pm
|
|
|
Добър въпрос  ами още се колебая как да ги направя, сайта ми ще бъде за продажба на авточасти. Като за начало ще почна с автокрушки и за това съм ги разделил, но сега като се замисля ще ги обединя в една таблица. Знам, че е много трудно да се направи такъв сайт и ще ми трябва много време. Само не знам как ще свържа отделните таблици с таблицата с моделите и марките коли. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Потребител
Support:
Bonus: 110
|
21/04/2018 9:15 pm
|
|
|
Ама ти да не смяташе за всеки продукт да правиш нова таблица?
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Активен
Support:
Bonus: 231
|
22/04/2018 1:26 pm
|
|
|
Revelation написа: | Ама ти да не смяташе за всеки продукт да правиш нова таблица? |
И аз си зададох този въпрос!  |
|
Върнете се в началото |
|
|
Редовен
Support:
Bonus: 39
|
23/04/2018 7:18 am
|
|
|
Трябва ти една таблица за продуктите, една за категориите, може би втора за подкатегориите, ако имаш, или пък може категориите и подкатегориите да са в една таблица.
Така, когато тръгнеш да търсиш продукт - реално ще търсиш само в една таблица, но то реално е безсмислено за всяка отделна категория продукти да имаш различни таблици.
Може би е хубаво да прочетеш малко за базите от данни - как се организират, нормализация, типове връзки и т.н..
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Нов
Support:
|
24/04/2018 3:58 pm
|
|
|
Малко започна като друга тема,но няма ли да стане по-трудно да направя всички продукти в една таблица. Общо могат да са минимум 6 или 7 хиляди отделни артикула може и да са повече и отделно няколко хиляди коли с различни типове двигатели. Няма ли да е по-удобно да ги разделя например накладки и филтри и др. Всяка таблица ще има специфични колони например накладки и дискове имат размер а крушките волтаж и приложение има и др. А ако са в една таблица тя ще трябва да има доста повече колони за да обхване всички разновидности и по мое мнение ще стане по сложно.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Потребител
Support:
Bonus: 110
|
24/04/2018 8:06 pm
|
|
|
obqvi_in написа: | Малко започна като друга тема,но няма ли да стане по-трудно да направя всички продукти в една таблица. Общо могат да са минимум 6 или 7 хиляди отделни артикула може и да са повече и отделно няколко хиляди коли с различни типове двигатели. Няма ли да е по-удобно да ги разделя например накладки и филтри и др. Всяка таблица ще има специфични колони например накладки и дискове имат размер а крушките волтаж и приложение има и др. А ако са в една таблица тя ще трябва да има доста повече колони за да обхване всички разновидности и по мое мнение ще стане по сложно. |
О, човече, бих ти помогнал, но трябва да ти изнеса цял един огромен урок за това как се правят нещата. Базата данни, ако се нормализирана правилно и няколко милиона записа в нея няма да те бъркат. Колоните се увеличават, ако не е нормализирана базата данни. Когато се структурира правилно, броя на колоните пада и всичко става песен. А ако данните ти имат специфична структура, която е неудобно да се направи в базата данни, то винаги можеш да записваш данните си сериализирани.
Накратко, начинанието, с което си се захванал на този етап няма да ти се получи, докато не се запознаеш с малко повече неща.
Имай предвид, че когато изработваш сайт самостоятелно(да не е само сайт), структурирането на базата данни е най-важно и се почва винаги от там. Нямаш ли правилно структурирана база данни, след това писането на самия сайт ще е ад, защото ти ще пишеш заявки, след това ще променяш базата данни, след това пак ще трябва да пренаписваш заявки и всичко това ще стане кошмар.
https://www.codingblocks.net/programming/database-schema-for-multiple-types-of-products/
Ето примери, но знай, че това е едно от най-сложните неща, с които трябва да се справиш.
П.П. @topchokt те е насочил малко какво да търсиш. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|