- селектиране на всички таблиоци
WT форуми -> PHP MySQL ASP.NET -> селектиране на всички таблиоци
Създайте нова тема Напишете отговор 
Автор Съобщение
obqvi_in
Нов
Нов

Регистриран на: 18/04/2012 7:24 pm

Support: 0
Bonus: 0
Мнения: 148
Мнение 19/04/2018 8:14 pm     селектиране на всички таблиоци Отговорете с цитат


Здравейте, има подобни теми на моята и търсих и в гугъл, но не успях. Ще направя ajax търсене в което искам да обхвана всички таблици в БД. Не знам как да направя селекта досега винаги съм търсил в една таблица. Благодаря на всички.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Fakeheal
Support
Support

Регистриран на: 17/04/2010 8:37 am

Support: 350
Bonus: 698
Мнения: 2649
Мнение 19/04/2018 11:33 pm      Отговорете с цитат


Няма, трябва да кажеш какво искаш точно да направиш. Предполагам ползваш релационна база данни, в която селектирането на всички таблици е против правилата на релацонните бази данни Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
obqvi_in
Нов
Нов

Регистриран на: 18/04/2012 7:24 pm

Support: 0
Bonus: 0
Мнения: 148
Мнение 20/04/2018 9:52 pm      Отговорете с цитат


От това което прочетох мисля, че е релационна. С този селект кода работи, но в момента са само две таблици а може да станат и над 30. Има ли някакъв начин да го съкратя малко като особеното е че търсените полета ще са еднакви иначе не знам как ще стане.
SQL code:
(SELECT name, model, num, brand, price, uses, type, img FROM far_12 WHERE num LIKE "'.$term.'%"'.' OR model LIKE "% '.$term.'%") UNION
(SELECT name, model, num, brand, price, uses, type, img FROM far_24 WHERE num LIKE "'.$term.'%"'.' OR model LIKE "% '.$term.'%")';

И защо като заместя 'select всички колони' с select * не става
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Fakeheal
Support
Support

Регистриран на: 17/04/2010 8:37 am

Support: 350
Bonus: 698
Мнения: 2649
Мнение 21/04/2018 9:44 am      Отговорете с цитат


Защо имаш две еднакви таблици с различни имена?

select * from не работи, защото са ти еднакви имената на полетата в двете таблици.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
anonimen
Активен
Активен

Регистриран на: 11/06/2012 8:07 pm

Support: 158
Bonus: 315
Мнения: 1475
Мнение 21/04/2018 4:43 pm      Отговорете с цитат


Fakeheal написа:
Защо имаш две еднакви таблици с различни имена?

select * from не работи, защото са ти еднакви имената на полетата в двете таблици.

По-скоро май не са му. Иначе ще успее да ги union-не успешно?
Затова и изрично като ги изреди колоните, тръгва. Защото може да ги union-не и да ги подреди.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
obqvi_in
Нов
Нов

Регистриран на: 18/04/2012 7:24 pm

Support: 0
Bonus: 0
Мнения: 148
Мнение 21/04/2018 7:29 pm      Отговорете с цитат


Добър въпрос Smile ами още се колебая как да ги направя, сайта ми ще бъде за продажба на авточасти. Като за начало ще почна с автокрушки и за това съм ги разделил, но сега като се замисля ще ги обединя в една таблица. Знам, че е много трудно да се направи такъв сайт и ще ми трябва много време. Само не знам как ще свържа отделните таблици с таблицата с моделите и марките коли.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Revelation
Потребител
Потребител

Регистриран на: 24/03/2013 3:23 pm

Support: 54
Bonus: 108
Мнения: 699
Мнение 21/04/2018 9:15 pm      Отговорете с цитат


Ама ти да не смяташе за всеки продукт да правиш нова таблица?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dakata__92
Активен
Активен

Регистриран на: 02/08/2011 9:24 pm

Support: 119
Bonus: 231
Мнения: 3075
Мнение 22/04/2018 1:26 pm      Отговорете с цитат


Revelation написа:
Ама ти да не смяташе за всеки продукт да правиш нова таблица?

Shocked Shocked Shocked И аз си зададох този въпрос! Shocked Shocked Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
topchokt
Редовен
Редовен

Регистриран на: 14/11/2008 7:48 am

Support: 22
Bonus: 39
Мнения: 2130
Мнение 23/04/2018 7:18 am      Отговорете с цитат


Трябва ти една таблица за продуктите, една за категориите, може би втора за подкатегориите, ако имаш, или пък може категориите и подкатегориите да са в една таблица.

Така, когато тръгнеш да търсиш продукт - реално ще търсиш само в една таблица, но то реално е безсмислено за всяка отделна категория продукти да имаш различни таблици.

Може би е хубаво да прочетеш малко за базите от данни - как се организират, нормализация, типове връзки и т.н..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
obqvi_in
Нов
Нов

Регистриран на: 18/04/2012 7:24 pm

Support: 0
Bonus: 0
Мнения: 148
Мнение 24/04/2018 3:58 pm      Отговорете с цитат


Малко започна като друга тема,но няма ли да стане по-трудно да направя всички продукти в една таблица. Общо могат да са минимум 6 или 7 хиляди отделни артикула може и да са повече и отделно няколко хиляди коли с различни типове двигатели. Няма ли да е по-удобно да ги разделя например накладки и филтри и др. Всяка таблица ще има специфични колони например накладки и дискове имат размер а крушките волтаж и приложение има и др. А ако са в една таблица тя ще трябва да има доста повече колони за да обхване всички разновидности и по мое мнение ще стане по сложно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Revelation
Потребител
Потребител

Регистриран на: 24/03/2013 3:23 pm

Support: 54
Bonus: 108
Мнения: 699
Мнение 24/04/2018 8:06 pm      Отговорете с цитат


obqvi_in написа:
Малко започна като друга тема,но няма ли да стане по-трудно да направя всички продукти в една таблица. Общо могат да са минимум 6 или 7 хиляди отделни артикула може и да са повече и отделно няколко хиляди коли с различни типове двигатели. Няма ли да е по-удобно да ги разделя например накладки и филтри и др. Всяка таблица ще има специфични колони например накладки и дискове имат размер а крушките волтаж и приложение има и др. А ако са в една таблица тя ще трябва да има доста повече колони за да обхване всички разновидности и по мое мнение ще стане по сложно.


О, човече, бих ти помогнал, но трябва да ти изнеса цял един огромен урок за това как се правят нещата.
Базата данни, ако се нормализирана правилно и няколко милиона записа в нея няма да те бъркат.
Колоните се увеличават, ако не е нормализирана базата данни. Когато се структурира правилно, броя на колоните пада и всичко става песен.
А ако данните ти имат специфична структура, която е неудобно да се направи в базата данни, то винаги можеш да записваш данните си сериализирани.

Накратко, начинанието, с което си се захванал на този етап няма да ти се получи, докато не се запознаеш с малко повече неща.

Имай предвид, че когато изработваш сайт самостоятелно(да не е само сайт), структурирането на базата данни е най-важно и се почва винаги от там. Нямаш ли правилно структурирана база данни, след това писането на самия сайт ще е ад, защото ти ще пишеш заявки, след това ще променяш базата данни, след това пак ще трябва да пренаписваш заявки и всичко това ще стане кошмар.

https://www.codingblocks.net/programming/database-schema-for-multiple-types-of-products/

Ето примери, но знай, че това е едно от най-сложните неща, с които трябва да се справиш.

П.П. @topchokt те е насочил малко какво да търсиш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Създайте нова тема   Напишете отговор    web-tourist.net Форуми -> PHP MySQL ASP.NET Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1


 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети