Миниатюрни компютри с Линукс

Access

Registered
Малка компания е започнала производството на миниатюрни едноплаткови компютри с размера на пакет дъвки, които се доставят с инсталиран Линукс. Предвижда се използването на тези "нетстикс" устройства като сървъри за уеб, печат, IP телефония и за сигурност.
Gumstix е основана през януари 2004, и доставя първите си едноплаткови компютри 4 месеца по-късно. Оттогава компанията, която има 6 души персонал е изкарала 26 продукта.
От компанията казват, че техните продукти често се използват за прототипи на устройства с вграден Линукс, но са изненадани от броя на хората, които просто искат нормално Линукс PC с малък размер. За приложения на продукта си дават пример с клиент, който произвежда рутери за голям доставчик на мрежово оборудване. Той поръчал 24 бройки, за да симулира различни мрежи, без за целта да му трябва цяла стойка с оборудване. Друг клиент извършва управление на мрежи и sniff в разпределена среда. Той не иска да влачи PC из целия кампус. Той може да се разхожда с нетстикс, да пусне ssh към него и да стартира tcpdump или каквото друго поиска.

Източник: fpages.info
 
Виж това е доста интересно!
Радваме че ще са на Линукс поради две прични:
1.Просто имам невероятна слабост, към тая ОС
2.Ще намали с доста цената на продукта, щото е безплатна!
 

Горе