Загиват ли форумите?

SandPrince

Registered
Днеска докато вдигах във фитнеса, ми дойде тази идея, като тема на размисъл. Макар, че да видгаш на лежанката и да мислиш таквиа неща си е малко...шантаво...ама такива идеи все ме осеняват на странни места...

Според вас, дойде ли времето в което ще видим гибелта на форумите като цяло и замисъл.
Остаряха ли форумите като форма на комуникация и средство за информация? Ще загинат ли?
Или ще видим ли една еволюция на форумите и начина на комуникация в тях?

Как мислите?

Близките 5 години не виждам промяна в това отношение. Форумите ще си останат главно средство за обмяна на информация :)

напротив дори стават на мода!!!

всеки, ама всеки един човек посещава някакъв форум и то с кеф, дори известни личности следят дадени форуми дори и да не пишат в тях..

btw и в телевизийте не рядко се споменават форуми по една или друга причина

ако форума е писан лично от теб то тогава няма да имаш никви притеснения за нищо според мене, защото можеп да предоставиш много неща на потребителите които обикновените форуми нямат ..
аз като гледам форумите много рядко намирам някой да си е направил труда да си напише форума сам за да му е поскойно и с кеф да си го поддържа

Ще се увеличават хората като мен, които смятат модерните методи за комуникация за досадни.
SKype, ICQ, мобилни телефони и т.н. са мега досадни.
Всеки може да те притеснява по всяко време и да те ангажира с какви ли не въпроси. В един момент разбираш, че тези неща служат на всички с изключение на теб.
Ако погледнем от тази гледна точка форума е доста по бърз начин да получиш някаква информация от колкото по Skype примерно, защото в skype или по телефона може да искаш помощ или информация от само 1 човек.
Отделно досаждаш на този човек. Може в момента да няма възможност.
Казвам примерно.

ФОрума предоставя възможност даден човек да коментира проблем с безброй други хора и това да седи в нета непределено време като към дискусията постоянно се включват хора.

Ако приемем, че комуникацията чрез разговор (скайп, телефон, видео разговор ) е вишша форма то това не значи, че ще измести форумите.
не обичам да гледам човека пред мен, не обичам да го чувам, не искам директна комуникация.

Темата във форума е колкото публична толкова и анонимна и аз я предпочитам.

Не знам какво ще се случи със социалните мрежи и дали те няма да могат изместят по някакъв начин форума като начин на комуникация.

Аз не ползвам социални мрежи и не мога да преценя но поне още няколко години форума ще остане това което е и ще запази дела който има. След това или ще се открие нещо революционно или форумите ще
еволюират .

Според мен не, поне не и скоро.
Форумите няма да се заменят с копия Skype-та или пък FaceBook-чета.
Всяко си има предназначение.
Въпреки, че ако погледнем от гледна точка на еднакви елементи всички те си приличат. Но едва ли едно от тях, ще замени друго.
Може би ако се появи някоя нова "технология" може и да се смени всичко.
Може да си сложим устройства или пък да ползваме телефоните, и те да казват за определени проблеми на някой потребител ако можем да го решим... Голяма фантазия имам :D :D :D

Всъщност ако не знаете се правят опити(имат над 50% прогрес) за нещо като търсачка в която казваш проблема си и тя ти отговаря вместо потребител. Но това се прави с тъй наречените "агенти", които тепърва се учат в университетите и не се прилагат за сега освен в NASA и оше такива проекти. Те сами решават какво да правят при дадена ситуация и др...
Може да прочетете повече информация. Аз четох на брат ми лекциите и съм много удивен. Например при проблем тия агенти могат да "решат" какво да правят. При една и съща ситуация могат да направят различни неща...

kWo каза:

всеки, ама всеки един човек посещава някакъв форум и то с кеф, дори известни личности следят дадени форуми дори и да не пишат в тях..

ако форума е писан лично от теб то тогава няма да имаш никви притеснения за нищо според мене, защото можеп да предоставиш много неща на потребителите които обикновените форуми нямат ..
аз като гледам форумите много рядко намирам някой да си е направил труда да си напише форума сам за да му е поскойно и с кеф да си го поддържа
100% съм съгласен с теб :?:

Няма да изчезнат.
Няма какво да ги замени за момента.
аСоциалните мрежи от рода на фейсбук са модерни за момента...Според мен след няколко години ще се появи нещо ново и фейсбук и туитър и другите подобни просто ще бъдат забравени буквално за няколко дни.

kWo каза:

Какво не предлагат форумите само те моля да ми отговориш ? Ако го няма във версията по подразбиране е почти сигурно че го има като мод.
Ако ли пък го няма дори и като мод можеш да си го напишеш.
Ако ти си направиш форум т.е. ако имаше знанията щеше да разбереш колко труд са хвърлили хората и ще видиш че все пак предлага доста неща.
@админ това със скайп тогава е аналогично и за телефоните освен че там няма конферентни разговори, а и ако не искаш да те търсят по скайп просто си сменяш статуса. Ако не искаш определен човек да те търси го блокираш.

"SKype, ICQ, мобилни телефони и т.н. са мега досадни. "
Аз съм на точно обратното. Това са начините по който можеш да комуникираш във виртуалното пространство, като този начин се доближава най-много реалният.
Когато скайп, мирката, искю и т.н.т станат "досадни" то целият интернет ще стане досаден.А това е вече личен избор дали да се ползват или не.
Дума
форум

Описание
мн. форуми, (два) форума, м. Масово представително събиране; събрание, конференция, конгрес. Научен форум. Политически форум.
Не може да сравняваме 1 с 1 000 , с 10 000 нали ?
На този момент интернет е без идентифичност.Кой съм аз ? В форума - просто един човек от много който изразява мнение. В скайп ? - Може би приятел ? Може би досадник, може да съм всичко.В фейсбук ? В другите сайтове ? В оnline игрите ?

Малко или много, ще ги има форумите , докато има и интернет.
Както се казва за всеки влак има пътници.

SveXteZ каза:
@админ това със скайп тогава е аналогично и за телефоните освен че там няма конферентни разговори, а и ако не искаш да те търсят по скайп просто си сменяш статуса. Ако не искаш определен човек да те търси го блокираш.

То ясно де но е досадно.
Досадно, досадно... досадно.

Във форума отговаряш ако искаш и ако можеш .

Най хубавото на форума обаче е, че ако питаш нещо не се притесняваш, че на някой досаждаш. Ти просто хвърляш въпрос в нета и ако някой иска и може ти отговаря.
Не се чувстваш задължен към него и не се чувстваш досаден .

Форумите ще просъществуват още време и със сигурност по дълго отколкото досадните фейсбукове.

По форуми съм от доста години, оставам си с тях до край!
Форумите са един много добър начин за предаване на всякакъв вид информация главно защото всичко се пази.. няма значение дали е било миналата седмица или преди 3 години.. Докато скайпове, телефони.. нямаш такава хронологя, а и да имаш няма да е толкова дълга..
Често ми се е случвало да ме тормозят в скайпа за нещо.. което е супер дразнещо.. и просто ги игнорирам... Ма няма как такъв е живота..
Форума иначе е място където можеш да говориш съвсем свободно.. по всякакви теми. Лошото на форумите е, че никога неможеш да знаеш кой е зад другия монитор.. няма как да си 100% сигурен, ако не го познаваш лично, това според мен му е лошата страна.
В личния си живот не обсъждам много, много какво правят по цял ден пред компютъра, всички приятели знаят, но нищо конкретно.. Лошото на всякакъв вид дигитална комуникация е, че губиш някаква представа за истинските хора.. Свикваш да не гледаш в очите, да се криеш, да ти е някакво комфузно такова.. когато говориш с непознати.. това пък е много лошото. Трябва да се намери баланса м~у истинския живот и интернет комуникациите.. защото в истинския живот да кажем неможеш да хакнеш база данни, на 10-те стотинки в джоба да добавиш няколко нули и след това да си си уреден за извесно време.. и това се отнася не само за форумите, също така skype най-вече.. Не е хубаво човек да се откъсне от реалността..
А и още нещо.. много определящо за един човек според мен е това в какви форуми влиза, дали пише, дали само чете.. Полезното е, че винаги можеш да browse-неш името на някой и да видиш общо взето всичко за него.. и да разбереш що за човек е се пак.

kWo каза:

Съгласен съм с теб, сайта който правя , най-новия ми е с форум който аз си го пиша, обаче просто не знам как да ти го опиша много труд е и много мислене поне от моя страна, но пък е по ефективно от една страна и по хубаво за посетителите, сигурни са че този който потдържа сайта разбира от тея неща, и си е подсигорил почти всичко в сайта, и дори да се случи нещо ще знае какво да оправи ... винаги готовите форуми и собствено писаните си имат и добри и лоши страни. А относно дали ще умрат форумите...категорично НЕ! Това е едно от най-ефективните комукинационни системи и функции на един сайт според моята гледна точка. Както казват другите момчета от темата, форумите са донякаде несигурни , заради анонимноста. В скайп поне може да има някакъв начин да го разбереш какъв е самия човек, този който седи пред монитора, може да го разпиташ или да излезете някаде да го опознаеш, а във форумите пишат толкова много и непознати хора че просто ми е бедна фантазията...какви ли не ги има но както и да е :)

На нас може да ни омръзне, но това не значи, че няма да има млади и амбициозни потребители, които няма да продължат този вид комуникация... :)

Помислете какво е "Форум" и ще разберете.
Няма как да загинат, защото те съществуват от векове, преди да е измислен интернета.
Просто ще еволюира в друга форма.

:)

staf каза:
Няма как да загинат, защото те съществуват от векове, преди да е измислен интернета.

е ние нали говорим за вида в който са днес (те са няколко вида => за интернет форума говорим)

Мисля че форумите по някое време ще преминат под формата на някакъв вид чат и ще се взима думата някак. (аз съм болен мозък и мога да ви го опиша цялото ... вече съм го поизмислил) От скайп бяха тръгнали г/д към това, но го закриха, защото арабите го нафлудиха и се загуби интереса.

NFSpeedy каза:
staf каза:

е ние нали говорим за вида в който са днес (те са няколко вида => за интернет форума говорим)
То е пак същото.
Форум - център на обществения живот.
Без значение формата то си остава смисъла един и същ.
Научна форум среща , форум сборище, форум , място за диалог с много хора за много теми, в много места и измерения. Един път на живо , друг път задочно , трети анонимно , си е едно и също.
Няма как да изчезне нещо, което се ползва в една и друга форма.

Back
Горе