Сортиране на имена във файл с Excel за създаване на SQL файл
Вместо да пишем много заявки в БД, ако има от къде да ги намерим готови е най-добре.
ето един пример, понеже скоро ще ми трябват БГ градовете и admin даде линк към файл в
който ги има, но за жалост са във вид
$cities[1][1]['bg'] = 'София';
$cities[1][1]['en'] = 'Sofia';
$cities[1][2]['bg'] = 'Варна';
$cities[1][2]['en'] = 'Varna';


Ето файла да го разгледате:
demo.txt


Аз естествено почнах да мисля как да стане номера, без да ми се налага да ги пиша всички на ръка.
Бих ги направил със заместване, всеки редактор има тази опция, но се редуват на Български и Английски.
а мен ми трябват сортирани. Затова се порових из програмите които имам да измисля нещо.. и се оказа, че
има програма ма Microsoft, която спасява положението. MS Excel. Да точно тя. ето и как става:

Файла ни изглежда по следния начин:


за да направиме подреждането, отваряме MS Excel и избираме файла, като сме задали да показва всички формати. Ще се покаже следния прозорец:Променяме само кодировката да не е ANSI, а да е Windows(cirilic) и даваме само Next>

Отваря се нов прозорец:в него правиме настройките за разделяне. при мен е просто еденична кавичка ('). Която се избира в поле 1 където е отбелязано. В поле 2 задавате NONE. Трябва да се получи разделяне като на картинката. Натискате Finish.

Вече имаме изведен резултата в MS ExcelИзтривате всички колони, като си оставяте само тази която ви е нужна и маркирате всички полета като натиснете на правоъгълничето между A и 1 маркирал съм го с червено.когато маркираме всичко, избираме от менюто горе Data-->Sort ще се покаже прозорец които пита по коя колона да сортира резултата. Аз му задавам А защото резултата ми е само в колона А. Натискате ОК и се подреждат по азбучен ред, първо латинските а след това кирилицата.
Вече имаме подреден резултат, но ако го запишем така, ще ни бъде трудно.. ако са повече редове да пивем заявката за всеки ред или поне ще ни е неприятно, затова кликате на колона А с десен бутон и задавате Insert, ще се появи нова колона празна. Аз лицно я запълвам с числото 11, а първата празна след резултата с 12.. (някакъв навик).и това е всичко, задаваме Save и ще ни пита дали сме сигурни, че искаме да продължим, задаваме Yes и затваряме MS Excel.

Отваряте файла с любимия си текстови редактор (аз ползвам Notepad++) и трябва да изглежда нещо такова.
сега просто отваряме меню Търсене и кликваме на замени. появява се следния прозорец:В първото поле задавате кое да замести, а във второто с какво да го замести. аз съм задал заявка:

insert into grad values ('NULL',"

натискате "замяна на всичко" или само замяна, ако искате да следите редовете които заменяте. след това повтаряте деиствието с 12 за да довършите заявката. аз ползвам "); защото тази клетка от базата ми има само ID и grad. крайния резултат трябва да е следния.Вече имате всичко необходимо, и можете да импортирате данните във вече създадената база.
Урока е поготвен специално за Web-tourist.net. Преписването забранено.

Урока участва в играта на inbg.eu


/ Трябва да сте регистриран за да напишете коментар /