Оптимизация на Windows (допълнение)
Здравейте на всички,които искат да си пооправят малко от малко кошницата със инсталирана на нея операционна система Windows.

В предишния урок на LiRiX сте разглеждали:
1.Как можем да освободим оперативна памет чрез изключването на визуалните ефекти на монитора.
Тука малко не съм съгласен с LiRiX.Ако искате най-добра производителност можете да махнете отметката за използване на визуални стилове за прозорци и бутони (Седмото от горе на долу) ,но ако искате да запазите дизайна,който ви харесва можете и да не го махате.За др. отметки е по избор,пробвайте и както Ви хареса така си го оставяте,но знайте,че колкото повече отметки има толкова повече се запълва оперативната памет.

2.Настройки на виртуалната памет.
Тука има два начина,които съм срещал.Първия е както е написал LiRiX,а втория е 1.5х за минимален размер на оперативната памет (РАМ) и 3х за максималния размер.Пробвайте и двата начина и вижте при кой върви по-добре вашия компютър.

3.Настройки на потребителските акаунти.
Аз съм си го направил с първия чек,за да не избирам всеки път акаунт,а направо влиза като ми изписва предизвестието "Добре дошли".

4.Премахване на излишните процеси.Махнете процесите nwiz и nerocheck,които са напълно излишни.

А сега да допълня това,което LiRiX не е казал за оптимизацията на Windows-a.

1.Можем да изключим инструмента "System restore" ,който е напълно излишен.Който иска може да инсталира допълнителен софтуер,който да върши същата работа.

2.Сега да махнем индексирането на файловете.Ако хардовере Ви са на NTFS индексирането се спира от Моят компютър->Маркираме харда,който е на NTFS и цъкаме с второто копче и избираме свойства.Долу в прозореца,който се отворил има две отметки.Махаме долната отметка и сте готови.
При FAT32 е различно.Контролен панел->Добавяне и премахване на програми->Добавяне и премахване на Windows компоненти.Там махаме отметката на indexing service и също така махнете отметката и на MSN Explorer и даваме напред и сте готови.

3.Забързайте навигирането из категориите.За да не Ви мисли всеки път,когато отваряте "Моят компютър" ще махнем още едно излишно нещо.Моят компютър->Инструменти->Опции на папките->Изглед->Махате първата отметка и сте готови.

4.Да дефрагментираш хард дисковете. Означава ,че компютърът Ви ще си подреди информацията и ще си я направи така ,че да я намира , чете , използва по-бързо.
Отидете в Моят компютър->Кликнето примерно на Хард дискс C:/(примерно) , дайте дясно копче,Свойства->трябва да ви излезе едно прозорче->давате на раздела инструменти->бутона дефрагментиране->изберете кой том искате да дефрагментирате и натискате бутона дефрагментирай.
След като дефрагментираме томовете ще си дефрагментираме C-то за по бързо стартиране на компютъра.За тази цел ни трябва специален софтуер.Програмата се казва TuneXP.
Потърсете я из google-a и си я дръпнете.Инсталирайте я.Като я инсталирате ще видите,че има богат набор от компоненти.В менюто Memory and file system ще намерите опцията Defrag boot files.Чрез нея ще се съберат boot файловете,които са нужни за стартирането на Windows-a,на едно място.Можете и да махнете онова прословуто зареждане на Windows XP като влезете в старт->Изпълнение->msconfig->Boot.INI->Слагаме чека на Bootlog и сте готови.

Сигурно има още много начини за оптимизация ,но за съжаление не са ми познати.Благодаря на Index за дето ми помогна на го допиша урока.
/ Трябва да сте регистриран за да напишете коментар /