Инсталиране на WAMP 5 на Windows XP
В този урок ще ви покажа как да инсталирате и настроите WAMP5 на Windows XP.
За урока ще използвам последната, до този момент, версия на WAMP5 1.7.2 with PHP 5.2.3 and MySQL 5.0.41.
Официалната страница на WAMP5 е http://www.wampserver.com/en/ и от там може да си го изтеглите.
Пускате изтегления файл wamp5_1.7.2.exe и натискате Next, избирате I accept the agreement и пак натискате Next. След това ви дава възможност да изберете папка, в която да се инсталира, избирате я с Browse бутона (трябва да е на локален диск с не по-малко свободно място от 100MB). После натискате Next и ви показва как ще се казва папката на WAMP5 в старт менюто на Windows (може да я промените) и пак натискате Next. Тук има опция, да изберете дали WAMP5 да се стартира при стартирането на Windows автоматично или не (вие сами да си го пускате). Ако искате да се стартира автоматично, сложете отметка на Automaticaly launch WAMP5 on startup. Пак натискате Next. Показва ви информация къде ще се инсталира и как ще се казва папката в старт менюто (посочените по-горе). Сега натискате Install. Преди да завърши инсталацията, ще ви попита къде да се намира вашата www папка (тази, в която ще сложите вашия сайт, за да се вижда в internet). По подразбиране при WAMP5 е /wamp/www - оставете я така и натиснете ОК. След това ще ви попита за настройката на SMTP сървър с предложение да е localhost, оставете го така и натиснете Next. Следва въпрос за e-mail-a, който ще се използва от PHP за изпращане на e-mail-и, оставете го така и натиснете Next. Ще ви попита за пътя до explorer.exe от вашия Windows, за XP той се намира в папка /WINDOWS - посочете го и изберете Open. Инсталацията приключва с отметка на Launch WAMP5 now - натиснете Finish.
WAMP5 дава възможност сървърът да работи само за localhost (да може сайтът да се отваря само от localhost) или от всеки през internet. За да може да се вижда от всички трябва да отворите Port 80 на вашия Firewall.
Папката, в която трябва да разположите вашия сайт е /wamp/www
За да отворите phpMyAdmin напишете в address-bar-a на вашия браузър http://127.0.0.1/phpmyadmin/
За да сложите парола на root потребителя на MySQL използвайте този урок ->> Как да сложим парола на MySQL и phpMyAdmin
Икона в taskbar-a, когато е Offline wamp offline
Икона в taskbar-a, когато е Online wamp from windows
Може да превключвате като натиснете върху иконата с левия бутон на мишката и изберете Put Online или Put Offline. wamp online
WAMP5 дава възможност да се включват модули от Apache и PHP extensions от менюто, а не това да става наръка от вас. Ще дам пример за пускане на mod_rewrite от Apapche и GD библиотека от PHP. И двете не са включени след инсталацията, но много често се използват.
Пример за Apache mod_rewrite.
Натискате върху иконата в taskbar-a с левия бутон на мишката и отивате върху Apache Modules, излиза ви списък на модулите. Тези, които са със стрелка пред тях са включени. Търсите rewrite_module и натискате с левия бутон върху него. Няма нужда да рестартирате сървъра, той сам го прави.
wamp 5 пример
Пример за GD extension.
Натискате върху иконата в taskbar-a с левия бутон на мишката и отивате върху PHP settings, от там върху PHP extensions, търсите php_gd2 и натискате върху него.
wamp php
Също така, може да разрешите краткия отварящ таг за PHP код - <?. Цъкнете с левия бутон на мишката върху иконата, отидете на PHP Settings и изберете short open tag.
short open tag


Този урок е написан специално за web-tourist.net. Забранявам копирането и публикуването му в друг сайт!


/ Трябва да сте регистриран за да напишете коментар /