Как да популяризирате сайта си

Как да популяризирате сайта си

След като вече сте направили сайта си и сте го хостнали някъде, започвате да се чудите защо никой не ходи да го разглежда. Не се чудете. Причината е, че никой не знае за съществуването на сайта ви. Има няколко начина да направите сайта си популярен :

Регистрация в порталите.

Оттук трябва да започнете. Трябва да се регистрирате в големите и не толкова големите български портали dir.bg , search.bg , gyuvetch.bg, hit.bg , all.bg, far, triada, netinfo, и други. Ако сайта ви е на английски, можете да се регистрирате в световните търсачки, като Altavista, Yahoo!, Google, Infoseek.
Регистрацията е лесен процес. Трябва да отидете в съответната търсачка и да намерите линк "регистрация" (обикновенно се намира някъде в горната част на страницата). След това трябва внимателно да прочетете условията за регистрация, които са различни за всеки портал. Ще ви дам пример - dir.bg например искат първо да влезете в категорията в която искате да се регистрирате, след това да кликнете върху "регистрация" и да си попълните данните на български и английски. След потвърждение от страна на системния администратор (до 24 часа) сайта ви ще бъде добавен в съответната категория. Регистрацията в search.bg се извършва по сходен начин, с тази разлика, че избирате категорията в момента на регистрацията и не се налага първо да влизате в нея.
Когато вече сте се регистрирали (и системния администратор е потвърдил регистрацията), можете да намерите сайта си чрез търсещата машина на сайта, като въведете някоя дума, която при регистрацията сте въвели в "описание" или "ключови думи". Можете да видите сайта си и като влезете в категорията в която сте се регистрирали.
Тук не мога да се сдържа и да не ви обърна внимание за предимствата на регистрацията в dir.bg пред останалите портали:
- В dir.bg можете да се регистрирате в различни категории. Например, ако сайта ви е свързан с търговия на произведения на изкуството, можете да се регистрирате в категориите " търговия","култура", "изкуство"..и.т.н. Другите портали ви позволяват да се регистрирате само в една категория.
- При търсенето или разглеждането на категориите в dir.bg, последния добавен сайт се показва на първо място. Това означава, че ако току що сте си регистрирали сайта, той ще се покаже най-отгоре. Така dir.bg дават възможност на новите сайтове да се реализират. За разлика от тях в Гювеч например ви слагат сайта на последното място, и представете си че ако има 200 линка във вашата категория , вашия сайт няма да се вижда въобще.
Има един сайт - registrator.hit.bg който регистрира автоматично сайта ви в българските портали, както и в някой от световните портали.
www4u.search.bg също предлага регистрация на сайт в категориите. Понеже сайта ни е строго тематичен, ако страницата ви е със съдържание различно от web разработката можете да се регистрирате в "лични страници". www4u.search.bg също дава възможност на новорегистрираните сайтове, като ги показва най-отгоре в резултатите.Размяна на банери и текстови линкове.

Банера е рекламна картинка в GIF, JPEG или PNG формат. Има няколко общоприети размера на банерите - 90х30 или 88х31 пиксела (този тип банери се наричат бутони и се срещат най-често при размяна на банерите), 400х40 и 468х60 пиксела. Банерите в GIF фирмат могат да бъдат анимирани.
Размяната на банери се състои в следното : намирате някой сайт, който има посещаемост горе-долу като вашата и го убеждавате да сложи ваш банер (бутон 90х30) на главната си страница, заедно с линк към вас, а вие от своя страна правите същото - слагате негов бутон на вашата страница. Така всеки който влезе на вашата страница, вижда бутона на страницата с която сте разменили линк, и може да се излъже да кликне :-)
Размяната на банери е може би най-често срещания начин за промоция на един сайт. Дори и ние го правим. Вижте в най-долната част на тази страница точно над менюто се показват 4 бутона на сайтове. Те от своя страна показват мой бутон. Ако банерите които показвате станат твърде много, можете да си направите банер-ротационна система на javascript или да използвате готова такава. Аз използвам точно такава система, защото имам над 30 банера за показване и го правя на ротационен принцип със безплатната банер-ротация на search.bg . Можете да я намерите на адрес ads.search.bg. Освен че ви върти банерите, системата ви дава пълна статистика за броя на показванията и кликванията за всеки банер.
Друг начин за промоция е размяната на текстов линк. Така не си товарите страницата с излишни картинки.
Search.bg предлагат още една безплатна система за размяна на банери, при която вие нямате грижата с кого точно си разменяте банер. Това е системата banner exchange. При тази система е нужно само да се регистрирате и да си изберете размера на банера който ще се показва. Аз използвам най-големия банер 468х60 пиксела (вижте най-долу на тази страница). След регистрацията системата ви дава един HTML код който трябва да сложите на определено място на страницата си. Този код се грижи за показването на чуждите банери. Тук системата е следната : когато вие покажете два пъти банер на друг регистриран участник в системата, на неговата страница се показва съответно ваш банер. Значи колкото повече банери показвате, толкова повече ще се показва и вашия банер. Неудобството на тази система е, че освен банери на участници в нея, search.bg показват и така наречените "резервни банери". Това са обикновенно банери на спонсори и др.

Платена реклама.

Това е най-сигурния начин да направите сериозна промоция на сайта си. Всички по-големи сайтове имат определени цени за реклама. Ако се интересувате, можете да разгледате офертите им (обикновенно се намират в линк "реклама" някъде на главната страница). На главната страница на www4u.search.bg например, цената е 10 лева за 1000 показвания (без ДДС) за банер с размер 233х30 пиксела, който се намира вдясно от търсещата форма над категориите. За банер с размер 400х40 пиксела точно под категориите, цената е 15 лева (без ДДС) за 1000 показвания. За всички други размери банери и места за показване, цената е въпрос на договаряне.
Освен в интернет можете да рекламирате и в други медии, но вероятността някой да посети сайта ви като види реклама в интернет е доста по-голяма, защото може веднага да кликне върху нея.Статистика за посещенията.

Статистиката за посещенията няма пряка връзка с промоцията на сайта, но помага на тези с които разменяте банери да преценят дали именно с вас да си разменят банерите. Сами разбирате че сайт който има 1000 посещения дневно няма да иска да размени банер със сайт с 3 посещения.
Най-добрата статистика в България в момента е web counter на search.bg. Ние използваме именно web counter. Над 5000 сайта в момента са абонати на тази статистика. web counter ви показва броя на посещенията за деня, като разделя уникалните от reload-ите, показва ви статистика по дни и часове за посещенията, както и ТОР класация на кое място се намира сайта ви в момента. Също така има и статистика от кои сайтове се посещава вашия сайт най-често, за IP адресите на посетителите и още един куп други полезни статистики. Адреса за регистрацията в web counter е counter.search.bg. След като се регистрирате ви се предоставя HTML код който да сложите на страницата си. Този код показва тази картинка - . Като кликнете върху нея влизате в статистиката на сайта.
Статистики като web counter трябва да се поставят само на главната страница на сайта. Ако го сложите на всяка една страница от сайта си (някои все още го правят) генерира огромен брой reload-и + известен брой уникални посещения. Когато видите че някой си е сложил статистиката на всяка страница, спокойно можете да се усъмните във верността на данните за броя на посетителите на страницата.


източник:www4u.search.bg

/ Трябва да сте регистриран за да напишете коментар /