JavaScript - Първи стъпки (част първа)
Като начало малко история:
Много често един език произлиза от друг. Например "Java" произлиза от "С++", който произлиза от "С", а последният от своя страна произлиза от други езици. Същият е случаят с JavaScript. Първоначално Natsvape разработи език, наречен LiveSvript, за добавяне на основни скриптови възможности в Navigator и в линията си от Web-сървърни продукти. След като добави поддръжка на Java аплети в издание 2 на Navigator, Netscape замести LiveScript с JavaScript. въпреки че първоначалната версия на JavaScript не беше кой-знае какво от преименувания LiveScript, JavaScrpt се обновява с всяко ново издание на навигатор.
Цитат от книга на "СофтПрес"


Какво е т`ва JavaScript
JavaScript поддържа изпалнение на скриптове за WEB-сървъри и WEB-браузъри. За създаване на динамични страници, по-интерактивни, а понякога интегрирани с plug-in модулите, ActiveX компонентите и Java аплети.
JavaScript осигурява специални възможности за програмиране, а дори не се нуждаете от някакъв по специален WEB-сървър като РНР или ASP.


Къде се пише
JavaScript се записва в самия HTML файл като просто отворите и после затворите един таг ето така:


<script type="text/javascript">
Тук се записва скрипта;
</script>


Как работи
Когато браузърите отворят HTML документ със скриптове, започват да четат и изпълняват скриптовете по реда както са подредени с изклучение на фенкциите, който трябва да се извикат. скриптовете могат да се използват за динамично създаване на елементи от визуалното съдържание на документа, за използване на вече дефинирани функци и както вече казах за контролиране на plug-in модулите, ActiveX компонентите и Java аплети.


В следващата част ще научим повече за обектите и работата с тях.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
›››Източник: web-teacher.org
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

/ Трябва да сте регистриран за да напишете коментар /