Флаш меню
Привет. Тук ще видим как можем да направим флаш меню. НО термина "флаш меню" е доста общо казано, има адски много видове менюта и начини за изработка, сега ще видим един от най популярните. Освен за меню, скрипта по доло може да бъде използван и за други начини :)
Ето как да подготивм сцената :
Рисувате един правоъгълник и му давате десен бутон, Convert to Symbol. След това кликате в пъти бързо върху новосъздадения мууви клип.

Така влизаме във времевата му линия. Маркираме правоъгълника отново и го превръща в друг мууви клип.

След това добавяме нов лейър, на който пишем текста за бутона. Така имаме бутона в изходна позиция на фрейм едно. Отиваме на фрейм 10 (например) и натискаме Ф6 (добавяме ключови фреймове), след товя и на фрейм 20 (отново Ф6). Така, между фрейм едно и фрейм 10 имаме няколко обикновени (не ключови) фрейма, кликаме и на 2та лейъра с десен бутон и натискаме Motion Tween, правим това и от 10 до 20.

Отивам на фрейм 10 на лейъра на "квадратчето", маркираме го и от Properties доло в дясно избираме за Color TINT (променяме цвета). На фрейм 10 на текста маркираме самият текст, можем да му променим _x-a и да му добавим тинт.
До тук добре. Добавяме 3ти лейър натискаме F6 на фрейм 1 10 и 20, след това Ф9 на фреймовете и добавяме следния код :
stop();

ето какво трябва да изглеждаме :

След това се връщаме на главната сцена. Давама име на мууви клипа a_mc . Добавяме нов леъйр и слагаме следния код на фрейм 1 :

a_mc.onRollOver = over;
a_mc.onRollOut = out;
a_mc.onPress = pres;
function out () {
this.gotoAndPlay (11);
}
function over () {
this.gotoAndPlay (2);
}
function pres () {
getURL ("http://www.abv.bg", _self)
}

ето как тря'а изглежда :


С този урок можете да направите почти всякакъв вид бутони. Всичко зависи от това какви анимации ще направите. Из темплейтитете бутоните масово се правят така. Успеееехи.


Урока във видео


АЗ съм автор на урока.
Наздраве./ Трябва да сте регистриран за да напишете коментар /
От: crazzybg
22:51 30-05-2012
от урока с текст се разбира но ако някой успее да хване неще от видео урока.....
1