Конвертиране phpBB2 -> phpBB3

Автор: sotis

Няколко думи в началото:

Конвертирането по никакъв начин не променя или изтрива старата база данни от phpBB2 версията. Конверторът само чете от старата база и създава напълно нова база данни с друго име и нови таблици. Конверторът не променя и старите файлове от phpBB2 версията, новите файлове на phpBB3 се разархивират в друга директория с име „phpBB3“.
След конвертирането старият phpBB2 форум се запазва напълно и е функциониращ както по рано без никакви промени.

Конверторът успешно конвертира и форуми с голям брой инсталирани модове. Това е възможно, защото той чете само необходимите му таблици от старата база, като игнорира останалите, които са добавени при модификациите. Единствено невъзможен за конвертиране е случаят, когато по някакъв начин са променени имената на оригиналните таблици в phpBB2 базата или липсват.
Разбира се след конвертирането старите модове, инсталирани на phpBB2 се изгубват, с изключение на мода за прикачени файлове, който единствен е вграден за конвертиране от новата система.

Ето и последователността:

 1. Правите бекъп на старата база данни
 2. Сваляте и разархивирате файловете на phpBB3 на сървъра.
  Download phpBB3
 3. Сваляте български език за phpBB3 и го поставяте в съответните директории.
  Download languages

Важно: Необходимо е първо да направите чисто нова инсталация на pbpBB3 с нова база данни. Базата трябва да е нова с ново име, не е задължително името и паролата на администратора да са същите като на стария phpBB2.

 1. Посочете с браузъра директорията, където са файловете.
  Ще се появи първият екран.
 1. Натиснете „Инсталирай“ от горното меню и следвайте инструкциите.
  Последен екран:
 1. След като достигнете до последния екран на инсталацията. Не натискайте „Вход“
  Натиснете „Конвертирай“ от горното меню. Ще се появи следващият екран.

Натиснете „Конвертирай“ в дясно под „Свободни конвертори“. Ще се появи следващият екран.

 1. Въведете необходимите данни в полетата, така както са обяснени на екрана. Това са старите данни за стария ви phpBB2 форум, името на старата база, стария потребител и парола. Директорията е старата, където се намира стария ви форум phpBB2. Не забравяйте двете точки пред наклонената черта. Най отдолу бутона „Обновете страницата, за да продължите“ може да бъде на „Да“ или „Не“ в зависимост от това дали искате ръчно да обновявате страниците или автоматично. Натиснете „Започни конвертирането“ и следвайте инструкциите.
  Последен екран:
 1. След завършване на конвертирането.

Необходимо е да проверите дали всички картинки са прехвърлени успешно, усмивки, аватари и др. Ако е необходимо ги копирайте ръчно.
Необходимо е да проверите дали всички права за форуми, групи и потребители са правилно прехвърлени и да въведете нови права, ако искате. Необходимо е да създадете индекс за търсене, старият индекс не се конвертира.
Не е необходимо да изтривате „Install“ директорията, като администратор само вие имате достъп до форума. Но ако искате може да я изтриете сега и да спрете форума от специалната опция в Админ панела.
Опциите в Админ панела обаче са тема за един цял живот :))
След като се уверите, че всичко е наред, може да изтриете „Install“ директорията и да пуснете форума за посетители.

След конвертирането стария phpBB2 форум е все още запазен и действащ.

Ако искате да направите новия phpBB3 форум да се зарежда от стария ви домейн адрес, просто трябва да преименувате папката „phpBB3“ на старата или каквато искате.

Конвертирах си форума веднага щом излезе phpBB3 RC1 , ъпгрейдвал съм последователно до RC2, RC3, RC4, RC5, RC6, RC7, RC8 и phpBB3-GOLD и досега съм нямал никакви проблеми.

Вашият коментар