Безплатни Microsoft Excel уроци

(Excel) Проста формула за решаване на квадратни уравнения

Автор: K0ceTo

Така, в този урок ще ви покажа как по най-елементарен начин можете да се отървете от досадното намиране на дискриминанта и търсене на хиксове при решаване на квадратно уравнение.

BBcode-а е доста беден, за да обяснявам какво представлява квадратното уравнение, така че се надявам да сте внимавали в час по математика Winking, ако има въпроси, просто ми пишете.

Така, като за начало отворете програмата (всеки използващ Microsoft Windows би трябвало да го има в офис пакета), ще се появи една огромна таблица (вълшебната таблица както и викам аз Mad )

Като за начало трябва да придадем малко пригледност, затова сливаме клетките A1 и B1, C1 и D1 както и E1 и F1, като пишем в тях съответно а, b и c.

Сливането на клетките става със маркирането на клетките които искаме да съединим и натискането на бутона

Правим същото и с клетките под тях, именно там ще се въвеждат коефициентите a, c и c.

На следващия ред предстои да намерим дискриминантата, затова (за повече пригледност) си слейте клетки A3 и B3 и напишете в тях „Дискриминанта“.

След това (пак за красота) слейте и следващите четири клетки (C3, D3, E3 и F3)

Точно в новообразуваната голяма клетка ще се показва стойността на дискриминантата.

За целта маркирайте клетката и в текстовото поле най-отгоре на програмата запишете

=C2^2-4*A2*E2

Буквите последвани веднага от цифри са кодовете на клетките в които се въвеждат a, b и c, затова, ако са в други клетки ги сменете.

В Excel ^ се използва за степенуване, а * за умножение.

Ето че вече имате стойността на дискриминантата, но предполагам че искате да получите и крайните резултати, затова (пак за красота) слейте клетките A4, A5, B4, B5 и напишете вътре „Краен резултат“.

После слейте C4 и D4 напишете вътре „x1=“, после направете същата процедура със клетките под тях, но напишете „x2=“.

В клетката до всяко „x=“ предполагам се досетихте че ще получим крайните резултати, за целта, в клетката до „x1=“ напишете

=(-C2+SQRT(C2^2-4*A2*E2))/(A2*2)

а в клетката до „x2=“ напишете

=(-C2-SQRT(C2^2-4*A2*E2))/(A2*2)

Така, надявам се да съм бил полезен и понеже никога не съм бил добър литератор, предполагам че ще има доста неразбрали, та ако има нещо…питайте ме.

Урокът е писан специално от мен, специално за уеб турист (а формулата, защото имах дълго домашно), много ще се радвам ако не го намеря в поредния сайт за уроци…

Вашият коментар