Безплатни Microsoft Excel уроци

Excel Урок 1 – Въведение в работната среда и работа с клетки

Автор: ArchangelS

Това е първият от серията уроци за Excel, които ще публикувам тук и в канала ми в BaseBuncer.
Останалите уроци за Excel може да видите тук.
Ако имате въпроси или предложения може да ги споделите в коментарите.

В урока се опитвам с прости думи и примери да ви въведа в работната среда на Excel .

Microsoft Excel е програма за електронни таблици, част от MS Office и е една от най мощните програми за обработка на данни, която ви позволява съхранявате на данни, да извършвате изчисления, да създавате отчети и диаграми.
Чрез excel може да обработите огромно количество данни и да ги превърнете в полезна информация.

Меню – Менюто е разделено на раздели, така че да ви бъде улеснен достъпа до даден инструмент.
Под меню – Под менюто се определя, в зависимост от това в кой раздел на менюто сте, всяко под меню е разделено на категории от подобен вид.

1.При селекция на клетка, тук виждате нейното местоположение.Първият знак е колоната, която се отбелязва с буква, а вторият знак е реда.
2.Когато кликнете веднъж върху клетка, то тогава вие я селектирате
3.Барът за формули ви дава възможност, да пишете математически формули в него.вие имате прави да създавате или да използвате готови формули предоставени от Ексел.

1.Можете да въвеждате информация в дадена клетка като я селектирате, и започнете да пишете в нея. Ако информацията е прекалено дълга от самата клетка тя си остава към клетката, но видимо е прехвърлена в друга.
2.Когато сте селектирали дадена клетка, съдържаща информация, то тогава информацията бива изведена и в бара за формули.
Ако искате да редактирате информацията в дадена клетка, можете да го извършите през бара за формули или директно в самата клетка.

1.Ако текста който е във вашата клетка е прекалено голяма , или искате просто да промените дължината на клетката.То тогава минете с мишката между наименованието на две клетки и провлачете на ляво или дясно.
2.Ако искате да промените височината на клетката минете между две числа(редовете) и провлачете, на горе или на долу.

Бележка: Когато променяте дължината и височината на дадена клетка по този начин, чрез провлачване, вие променяте не само една клетка, а всичките клетки от тази колона или реда.

Напишете няколко числа, в произволни за вас клетки.След като ги напишете селектирайте ги.За да селектирате клетките кликнете върху една от тях, задръжте кънтръл бутона намиращ се няй-долу в ляво на клавиатурата и щракнете върху другите клетки, докато задържате бутона кънтръл.Когато ги селектирате погледнете долу в статус бара или в дясно или в ляво имате три надписа.
1.Показва ви средно аритметичната стойност на числата в клетките.
2.Показва ви броят на селектираните клетки.
3.Показва ви сборът на селектираните клетки.

Вашият коментар