Microsoft уроци

FAT32, exFAT и NTFS: каква е разликата между тях?

Файловите системи на Windows са едно от онези неща, за които не мислите, докато не трябва да направите избор между тях. Какво ще се промени, ако изберете NTFS вместо FAT32? Какви са предимствата на exFAT и защо въобще имаме нужда от различни файлови системи?

Какво е файлова система?

FAT32, exFAT и NTFS: каква е разликата между тях?

Представете си, че всеки файл на вашия компютър е една от книгите в библиотеката. Когато една книга бъде поставена на рафт в библиотека, те със сигурност ще запишат информация за нея (заглавие, автор, година) в указател, който може да каже на посетителите къде да намерят тази книга. Търсене в един индекс е забележимо по-лесно, отколкото произволно сортиране през всички книги.

Библиотеката обаче може да ограничи достъпа до определени книги. Например служебни, които съдържат записи за това кой и кога е взел определена литература. Тези записи също ви помагат да проследявате промените в състоянието на книгата.

Това е основният принцип на файловите системи – те следят файловете, тяхното местоположение и метаданни, което позволява на компютъра да разбере къде трябва да отидете, за да извърши конкретно действие. Това е много важна основна функция, така че не е изненадващо, че има няколко подхода за нейното изпълнение.

Разбира се, съществуват не само FAT, exFAT и NTFS – Mac използват HFS и APFS, а в Linux най-често срещаните са ext3, ext4 и btrfs. Файловите системи, проектирани за Windows и разработени от Microsoft, са се превърнали в стандарт за много устройства, така че може да се натъкнете на тях по-често от по-малко известните HFS или ext4.

FAT32: изключително съвместим, но без поддръжка на големи файлове

Файловата система FAT ( FileAllocationTable, Таблица за разпределение на файлове ) е претърпяла няколко вариации от създаването си през 1977 г. и се използва и до днес. Тъй като той е ограничен до 32 бита за адресиране на клъстери, максималният обем може да бъде до 8 TB ( терабайта ), въпреки че в действителност размерът на целия диск не може да бъде повече от 2 TB. Най-голямото ограничение обаче е невъзможността да се съхраняват файлове, по-големи от 4 GB. В дните на Windows 95 това изглеждаше доста нормално, но не и сега.

В допълнение към тези ограничения, в FAT32 липсват някои разширени функции, като настройка на разрешения за файлове и регистрация. Въпреки това тази файлова система все още се използва за много USB устройства и SD карти, тъй като те са по-малки като капацитет и не се изискват по-модерни функции.

В действителност, FAT32 все още е файловата система по подразбиране за повечето преносими дискове до 32 GB, тъй като за толкова дълъг период на съществуване той е станал съвместим с почти всичко. Windows, MacOS, Linux, Android и много други системи могат да четат и пишат на дискове с FAT32, което прави този FS отличен избор за работа на всяко устройство.

exFAT: съвместима с множество устройства и голяма поддръжка на файлове

Преносимите дискове, по-големи от 32 GB, обикновено се форматират в exFAT ( Extended FAT ). Тази файлова система може да се счита за отговор на Microsoft на изискванията за промяна на FAT за съвременните устройства. Благодарение на 64-битовото адресиране, максималният теоретичен лимит за размера на файла е 16 екзабайта, което покрива повече от всички съвременни изисквания.

Подобно на FAT32, exFAT няма много функции, но също така е напълно съвместим с много устройства. Windows, Mac и Android поддържат четене и писане на дялове с exFAT, а в Linux естествената поддръжка за този FS се появи в ядро ​​5.4, но за по-ранните системи можете да организирате безпроблемна работа, като инсталирате само няколко пакета. Като цяло, exFAT е добър избор за преносими дискове, ако не планирате да ги използвате със стари устройства или не много обновени Linux дистрибуции.

NTFS: Най-доброто за Windows системи

Тук всичко става наистина различно: NTFS ( New Technology File System ) е файлова система, която се използва вече широко от Windows. Той има много функции, които ви позволяват да го използвате като FS за системни дискове. Сред предимствата са поддръжката на огромни файлове и дялове, управление на разрешения, журналиране, поддръжка за криптиране, копиране в сянка (Shadow) и редица функции, които позволяват на ОС да остане сигурна и защитена.

От друга страна, важно е да се каже, че NTFS е затворена файлова система, предназначена за Windows. Следователно в други операционни системи неговата поддръжка е доста ограничена. По подразбиране MacOS може да чете файлове само в NTFS дялове; при Linux дистрибуциите функциите за четене и запис обикновено се организират чрез трети страни. Ако обаче не говорим за компютри, обикновено повечето устройства нямат никаква поддръжка или минимална поддръжка.

И така, коя файлова система да използвате?

Всъщност отговорът на този въпрос е много прост:

  • Използвайте FAT32 за максимална съвместимост между преносими устройства и файлове, по-малки от 4 GB.
  • Използвайте exFAT, ако трябва да съхранявате файлове, по-големи от 4 GB, на големи сменяеми дискове.
  • Използвайте NTFS за системни дискове и устройства на Windows, където има пълна съвместимост.

Вашият коментар