Page 1 of 1

Програмирането не е вече такова предизвикателство, като...

Posted: Thu Jun 07, 2018 2:12 pm
by xyz1
...като преди години.

Вече нещата са далеч по слабо колоритни и се затъва в тъпи системи. Просто общата тенденция е такава, която всъщност не носи особени предимства според мен.

Posted: Thu Jun 07, 2018 3:53 pm
by Fakeheal
Туй съм го пропуснала. Кога и къде? :roll:

Re: Програмирането не е вече такова предизвикателство, като.

Posted: Thu Jun 07, 2018 6:35 pm
by Revelation
xyz1 wrote:...като преди години.

Вече нещата са далеч по слабо колоритни и се затъва в тъпи системи. Просто общата тенденция е такава, която всъщност не носи особени предимства според мен.
Пусна тема, поне да се беше и обосновил, поне да се зачекне като хората.

Posted: Thu Jun 07, 2018 9:50 pm
by anonimen
Програмирането като разбиване на ситуация на части и обясняването ѝ в прости стъпки на разбираем език, т.е. разрешаването на някакъв проблем, съществува много преди тези 'години', за които подозирам, че говориш.

Ако имаш предвид времената, в които C/C++ са били езици от високо ниво, наличната памет е била до няколко килобайта, и всичко се е случвало много по-close to the metal, то наистина 'общата тенденция' се е променила. Защото голяма част от тогавашните проблеми вече са решени - и сега фокусът се е преместил.

Но какво са "тъпи системи"? Кои "неща" са "далеч по-слабо колоритни"?

Posted: Fri Jun 08, 2018 12:27 am
by Revelation
Въпроса е какъв опит има автора, че чак си позволява такива коментари.

Програмирането ще е винаги толкова предизвикателство, колкото е било и едно време.
Естествено, ако се занимаваш с WordPress и готови плъгини, сигурно за това имаш такова мнение, но работи по голям проект да видим дали няма предизвикателства.

То по тази логика ми е чудно защо все още се търсят софтуерни инженери и архитекти. :D

@anonimen към какво се е преместил фокуса?

Posted: Fri Jun 08, 2018 5:45 am
by xyz1
anonimen wrote:Програмирането като разбиване на ситуация на части и обясняването ѝ в прости стъпки на разбираем език, т.е. разрешаването на някакъв проблем, съществува много преди тези 'години', за които подозирам, че говориш.

Ако имаш предвид времената, в които C/C++ са били езици от високо ниво, наличната памет е била до няколко килобайта, и всичко се е случвало много по-close to the metal, то наистина 'общата тенденция' се е променила. Защото голяма част от тогавашните проблеми вече са решени - и сега фокусът се е преместил.

Но какво са "тъпи системи"? Кои "неща" са "далеч по-слабо колоритни"?
Времената, когато C/C++ са били езици от високо ниво са си факт и до днес. Иначе споменатите от теб антични времена когато имаме килобайти са доста преди да започна да се занимавам с програмиране. Да тогава нещата са били съвсем на друго ниво от вече достатъчно развитите технологии в 80-те и 90-те години.

Какво имам предвид по "тъпи системи". Ако трябва да си послужа със сравнение, то ще нарека например сегашните езици за програмиране "патки". Могат да летят, могат да ходят, могат и да плуват, ама всичко това все го прави калпаво (както имаше една басня за това). През 80-те години нещата не стоят по същия начин. Тогава не само са съществували, но и са се използвали масово много повече езици за програмиране, отколкото днес. И онези езици за програмиране са били изключително специализирани и добре проектирани. Имало си е езици за логическо програмиране имало си е и за процедурно. Сега процедурните езици приеха много характеристики от езиците за логическо програмиране, което повишава функционалността им, но като цяло по не особено обмислен като функционалност начин. Например дискусиите за това колко е скапан javascript са просто класика в програмистките среди.

По отношение на предизвикателствата - да тях ги има, но като се занимаваш меко казано с "лайна" вече нямаме колоритност. Да и сега можеш да направиш хубава система, която да върви, обаче, върху ужасната композиция от софтуерни технологии, събирани на практика с години.

Не изключвам факта, че и днес има някои ИТ неща които са много качествено направени, но това никак не е масова практика за съжаление.

Между другото мнението ми е по-скоро от вид философски въпрос. За едни е така за други не е - въпрос на разбирания, а не на конкретни факти. И наистина щеше да е твърде неуместно, ако бях пускал темата, ако съм някакъв току що проходил и неработил по големи проекти преди и сега, но даващ мнение за нещо в което не е достатъчно навътре.

Posted: Fri Jun 08, 2018 11:07 am
by anonimen
@anonimen към какво се е преместил фокуса?
Нямам голям поглед върху глобалното развитие на програмирането, но идеята ми беше, че преди програмистите не са имали целия набор от инструменти за писане на софтуер, който имаме днес - езици със всякакви характеристики за най-различни цели, разнообразни библиотеки, които позволяват по-бързото писане.

Грешно се изразих. Не се е преместил фокусът. Разширили са се възможностите.

Posted: Fri Jun 08, 2018 11:34 am
by Revelation
Ами именно, разширили са се. В това се стреми човека, да се развива. То едно време и мобилни телефони е нямало, сега са с по-мощен хардуер от обикновено PC.
Тогава не само са съществували, но и са се използвали масово много повече езици за програмиране, отколкото днес.
И днешно време е така. Правилното конструиране на дадена система се състои в правилното избиране на езиците, които ще се ползват. Едни са добри в едно, други в друго.
Само @dakata_92 все още иска да си прави всичко с PHP(на шега го казвам). :D
Сега процедурните езици приеха много характеристики от езиците за логическо програмиране, което повишава функционалността им, но като цяло по не особено обмислен като функционалност начин.
Те са изградени върху старите езици, но естествено, ако нещо не ти утърва да го направиш със съвременен език, винаги можеш да се върнеш и да го направиш с някой друг.
То и C++ е подобрение на C, но все още има хора, които предпочитат C, именно защото е по-чист от библиотеки и всякакви зависимости.

Другото е, че днешно време всичко е fast-paced, за това се принуждаваш(а и е логично) да използваш готови решения, вместо да откриваш топлата вода.

Аз не мисля, че се е променило каквото и да е, освен че се ползват други езици. Но не езика прави програмиста, а знанията.

Posted: Fri Jun 08, 2018 11:51 am
by deam0n
xyz1 wrote: По отношение на предизвикателствата
Ако ти е скучно: https://medium.com/machine-learning-for ... 64faf1df12

Posted: Sun Jun 17, 2018 4:04 pm
by dakata__92
Revelation wrote: Само @dakata_92 все още иска да си прави всичко с PHP(на шега го казвам). :D
Не е точно така, но PHP ми е дал толкова много, че го обичам. С всичките му плюсове и минуси съм навит да правя мнооого дивотии на него. :D :D :D