Page 1 of 1

Авторско право на снимки

Posted: Thu Nov 01, 2018 12:10 pm
by Sunrize
Здравейте,
Имам въпрос свързан с авторското право на снимки .. Интересува ме примерно имам заведение и наемам някой да ми направи меню, като за направата на това меню са използвани фотографии намерени на свободен принцип в google.. (без водни знаци и подписи по тях.. ) те са композирани съответно и използвани в менюто.. Има ли право някой да потърси авторско право за използваните изображения, какви биха били възможните изходи от ситуацията при това .. и как се разбира кои снимки подлежат на авторско право и кои не..

Posted: Wed Nov 28, 2018 1:03 pm
by pepo_999
има

Posted: Thu Nov 29, 2018 5:00 am
by vinsbg
Всеки собственик има право да си потърси авторските права. Това, че са в Гугъл не означава, че могат спокойно да се използват с комерсиална цел. Изходите ако това се случи са два:
  • * Отивате на съд и съответно ще платиш обезщетение
    * Разбирате се със собственика по някакъв начин
Наскоро мой познат имаше такъв случай. Снимка от гугъл сложена в блог пост. След известно време с него се свързват адвокати на автора на снимката и му съобщават, че е заведено дело срещу него. За да спестят 20 лева, загубеното време, нерви, пари по дела и т.н. ... просто не си заслужава.

Разбира се има го варианта, в който авторът на снимките никога няма да посети заведението и съответно няма да види менюто.

Сори, че ще го кажа, но някой да има ресторант и да се стиска за 50-100лв за снимки, лично за мен си е мишкарско и не ми се мисли, какви други компромиси се правят в заведението.

Има доста сайтове, които продават/предлагат подобен вид снимки на смешни пари.

Posted: Thu Jan 17, 2019 10:45 am
by gerry
На мен няколко пъти са ми крали снимки от блога, които са авторски, но след като пишеш на собственика на съответния сайт и ги маха. Иначе има опция да докладваш, позовавайки се на DMCA и Google да ги изтрие от резултатите.