Какво представлява файловата система за журналиране?

Post Reply
User avatar
simona
Потребител
Потребител
Posts: 912
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:25 am
Answers: 9
Location: web-tourist.net
Contact:

Какво представлява файловата система за журналиране?

Post by simona » Mon Mar 23, 2020 10:28 am

Всяка операционна система използва собствени файлови системи за съхранение на данни. За Windows това е NTFS, macOS използва APFS, а повечето Linux дистрибуции разчитат на Ext4. Въпреки факта, че всички тези файлови системи се различават една от друга на фундаментално ниво, те имат нещо общо - всички те са файлови системи, задвижвани с преход.

Нека поговорим малко за журналистиката и как тя се отразява на ежедневната работа.

Какво е журналистиката?
Актуализирането на файловата система за показване на промени във файлове и директории обикновено изисква много операции за запис. Следователно, ако се случи непланирано прекъсване на някоя от операциите по записване ( в случай на прекъсване на захранването или повреда в системата ), структурите от данни могат да останат в неприемливо, междинно състояние.

Например, изтриването на файл във файлова система на Unix включва три стъпки:

Изтрийте неговия запис в директорията
Освобождаване на inode в пула с безплатен дескриптор
Върнете всички дискови блокове в безплатния пул от блокове на дискове
В случай на повреда по време на една от тези операции, операционната система ще трябва да открие и коригира грешки с помощта на специална помощна програма. Процесът на потвърждаване може да отнеме доста време, особено ако имате голямо количество данни. От друга страна, понякога файловата система може да се повреди много значително, поради което ОС се зарежда само в режим на един потребител, предлагайки да отстраните проблемите сами.
За да се предотвратят тези проблеми, файловите системи, задвижвани със задачи, отделят специална област - дневника, в която се записват всички промени, преди да се прилагат към файлове и директории. В случай на неуспех, помощната програма за възстановяване просто чете от дневника на файловата система и възпроизвежда всички промени, докато FS не стане отново последователен.

Някои файлови системи ви позволяват да увеличавате, намалявате и преразпределяте дневника, точно като обикновен файл, докато други разпределят дневника в специална област или скрит файл, за да изключите възможността за неговото движение или преоразмеряване, докато файловата система се използва.

заключение
Записването на файловата система се използва за предотвратяване на загуба на данни в случай на повреда или неочаквано изключване. Всички команди за промяна, преди да бъдат изпълнени, се регистрират, което помага да се избегне повреда на данните и в същото време дълго сканиране на файлове.

Post Reply