Защо рутерите се нуждаят от USB портове?

Post Reply
User avatar
simona
Потребител
Потребител
Posts: 912
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:25 am
Answers: 9
Location: web-tourist.net
Contact:

Защо рутерите се нуждаят от USB портове?

Post by simona » Mon Mar 23, 2020 10:38 am

Ако някога внимателно сте изследвали вашия Wi-Fi рутер, вероятно сте забелязали безплатен USB порт. Това може да изглежда странно, тъй като маршрутизаторите са предназначени основно за осигуряване на висококачествено покритие на мрежата, което те могат да направят добре без допълнителни портове. В действителност обаче функционалността на рутерите е малко по-широка и USB портът може да предложи някои интересни функции.

"Трябва да се отбележи веднага, че функционалността на USB порта зависи от конкретния модел рутер и някои от описаните тук функции може да не са ви достъпни."

Свържете външно устройство
Най-лесният начин да използвате допълнителния USB порт е да организирате мрежово съхранение. Просто включете USB флаш устройство или външен твърд диск, така че да стане достъпна за всички участници в мрежата. По този начин можете лесно да обменяте файлове между устройства. Освен това някои модели рутери имат вградени торент клиенти, които ще ви позволят да изтегляте филми офлайн и след това да ги гледате по телевизията.

Разбира се, в повечето случаи за организиране на споделен достъп до външно устройство може да е необходима допълнителна конфигурация на рутера. Въпреки това, често е необходимо само да отворите настройките на рутера в браузъра и да поставите една отметка в менюто.

Свържете принтера
В същото време можете да свържете принтер към рутера, което може да бъде полезно в малки офиси. Повечето принтери нямат вграден мрежов интерфейс и се свързват единственно чрез USB, така че винаги трябва да включите компютъра си, за да отпечатвате. Освен това, ако вашата мрежа има няколко компютъра, всички те трябва да бъдат конфигурирани да печатат през един, който е свързан с принтера.

Проблемът може да бъде решен чрез свързване на принтера към рутера. Така той ще стане достъпен за всички устройства в мрежата, включително за безжична връзка и никой няма да зависи от работата на други потребители. Рутерът ще действа като сървър за печат, ще получава и прехвърля всички задания за печат директно на принтера.

Свържете 4G модем
Някои рутери поддържат свързването на външни 3G / 4G модеми. Това ще позволи не само да организирате разпространението на интернет през Wi-Fi, където няма надеждна кабелна връзка. В случай на проблеми с интернет връзката, маршрутизаторът може независимо да премине към използване на 4G комуникация, което може да е важно за хората, чиято работа е свързана с глобалната мрежа.

Също така си струва да се отбележи, че не всички рутери могат да работят без външни USB модеми без проблеми. Факт е, че 4G модемите могат да работят в различни режими ( RAS, NDIS, CDC-Ethernet ) и рутерите не винаги са в състояние да ги определят правилно. Преди да се свържете, е необходимо внимателно да проучите документацията на оборудването.

Съвременните рутери са много по-интересни, отколкото изглеждат.
Сега, Wi-Fi рутерите имат доста голяма мощност и функционалност. За да разберете за всички възможности на вашето оборудване, просто отворете страницата в браузър. Обикновено е 192.168.0.1 или 192.168.1.1. Използвате ли допълнителни функции на вашия рутер?

Post Reply