Проблем при странициране със Ceil/Round

C++ JAVA
Post Reply
User avatar
Hous
Гуру
Гуру
Posts: 2538
Joined: Sat Mar 22, 2008 9:19 pm
Answers: 111
Location: У нас

Проблем при странициране със Ceil/Round

Post by Hous » Fri Sep 21, 2012 10:33 am

Принципно ползвах функцията round за да закръгли броя на страниците,обаче разбрах,че е математическо закръгляне и ако имам
11.58 ще покаже 12
После намерих функцията ceil която БИ ТРЯБВАЛО ако е числото 11,58 да покаже 11, до колкото разбрах,тя закръгля до най-близкото число ...
и сега защо пиша?
Ами имам даденото число и като опитах да го закръгля със round или ceil все ми показва 12...
къде може да е проблема? :lol:

Radko
Потребител
Потребител
Posts: 651
Joined: Mon Jun 18, 2007 2:22 pm
Answers: 87
Location: София

Post by Radko » Fri Sep 21, 2012 10:39 am

ceil закръгля на по голямото 11.50 -> 12

използвай floor() закръгля към по малкото 11.50 -> 11

madmax3_
Турист
Турист
Posts: 341
Joined: Mon Jan 10, 2011 4:08 pm
Answers: 32
Contact:

Post by madmax3_ » Fri Sep 21, 2012 10:47 am

Или пък $var = (int)$var;

User avatar
Hous
Гуру
Гуру
Posts: 2538
Joined: Sat Mar 22, 2008 9:19 pm
Answers: 111
Location: У нас

Post by Hous » Fri Sep 21, 2012 11:06 am

Radko wrote:ceil закръгля на по голямото 11.50 -> 12

използвай floor() закръгля към по малкото 11.50 -> 11
Дам,точно това стана.
Странно в нета пишеше друго или поне това видях:Click
ps:сега видях ,че там е отрицателно число а не чисто число - my bad :)
+1 @радко

:)

madmax3_
Турист
Турист
Posts: 341
Joined: Mon Jan 10, 2011 4:08 pm
Answers: 32
Contact:

Post by madmax3_ » Fri Sep 21, 2012 11:11 am

Правилно е написано, защото -1 > -1.9

User avatar
deam0n
Web-tourist
Web-tourist
Posts: 3037
Joined: Sat Oct 01, 2005 4:33 pm
Answers: 204
Location: Шопландия
Contact:

Post by deam0n » Fri Sep 21, 2012 2:03 pm

Hous wrote:
Radko wrote:ceil закръгля на по голямото 11.50 -> 12

използвай floor() закръгля към по малкото 11.50 -> 11
Дам,точно това стана.
Странно в нета пишеше друго или поне това видях:Click
ps:сега видях ,че там е отрицателно число а не чисто число - my bad :)
+1 @радко

:)
Чети в php.net :)

Post Reply