Изпразване на файл през определенo време

C++ JAVA
User avatar
cHuBakA
Нов
Нов
Reactions: 0
Posts: 160
Joined: Thu Sep 22, 2011 1:45 pm

Изпразване на файл през определенo време

Post by cHuBakA »

Привет.
Имам текстов файл. 1.txt, който го ползвам за лог
как мога да направя чрез php на всеки час да му трие съдържанието?
Last edited by anonimen on Mon May 04, 2020 8:43 am, edited 2 times in total.
Reason: improved title
User avatar
dakata__92
Web-tourist
Web-tourist
Reactions: 0
Posts: 3390
Joined: Tue Aug 02, 2011 7:24 pm
Answers: 128

Re: Изтриване на лог

Post by dakata__92 »

cHuBakA wrote: Mon May 04, 2020 12:30 am Привет.
Имам текстов файл. 1.txt, който го ползвам за лог
как мога да направя чрез php на всеки час да му трие съдържанието?
Просто го презаписваш с file_put_content();
User avatar
anonimen
Web-tourist
Web-tourist
Reactions: 1
Posts: 1612
Joined: Mon Jun 11, 2012 6:07 pm
Answers: 167
Location: Parse error: unexpected "}" in /home/index.php on line 26

Re: Изтриване на лог

Post by anonimen »

Авторът май по-скоро пита как се прави cron job?

@cHuBakA трябва да си направиш cron job (има много обяснения по интернета) и програмка, която да почиства файла.
Ако не настояваш за php, можеш и с bash да го направиш: "echo >my_file" и готово :D
User avatar
cHuBakA
Нов
Нов
Reactions: 0
Posts: 160
Joined: Thu Sep 22, 2011 1:45 pm

Re: Изпразване на файл през определенo време

Post by cHuBakA »

С крон е ясно. Питането ми е без крон защото много ми товари. Само с php.

@dakata__92 . Аз го правя с file_put_contents. Въпроса е как да я накарам да работи сама на всеки час?
User avatar
dakata__92
Web-tourist
Web-tourist
Reactions: 0
Posts: 3390
Joined: Tue Aug 02, 2011 7:24 pm
Answers: 128

Re: Изпразване на файл през определенo време

Post by dakata__92 »

cHuBakA wrote: Mon May 04, 2020 12:20 pm С крон е ясно. Питането ми е без крон защото много ми товари. Само с php.

@dakata__92 . Аз го правя с file_put_contents. Въпроса е как да я накарам да работи сама на всеки час?
Без cron задача трябва да разчиташ на рефреши от някъде и да имаш запаметено времето на последното зануляване. Трябва да го запаметяваш в база или пак във файл. Друг вариант е да ползваш filemtime.
Създаваш си един php файл и при рефреш на някоя страница от потребител викаш на заден фон файла да работи. Тъпо и несигурно решение без cron задача.

Ето ти пример (не съм го тествал).

Code: Select all

while (true) {
    $file = 'file.txt';
    if (file_exists($file)) {
        $timeModified = filemtime($file) + (60 * 60);
        if ($timeModified < time()) {
            file_put_contents($file, '');
        }
    }
    sleep(10);
}
User avatar
Revelation
Web-tourist
Web-tourist
Reactions: 1
Posts: 958
Joined: Sun Mar 24, 2013 1:23 pm
Answers: 68

Re: Изпразване на файл през определенo време

Post by Revelation »

Всяко решение без cron не е приемливо. Не знам какво значи cron да товари много. Нещо се заблуждаваш. Крона по същество е лек. Въпроса е скрипта, който трябва да пусне да е лек. Ако ще е само зануляване на файл, крон + bash както предложиха е най-бързия и лесен начин.
User avatar
dakata__92
Web-tourist
Web-tourist
Reactions: 0
Posts: 3390
Joined: Tue Aug 02, 2011 7:24 pm
Answers: 128

Re: Изпразване на файл през определенo време

Post by dakata__92 »

Revelation wrote: Tue May 05, 2020 7:44 am Всяко решение без cron не е приемливо. Не знам какво значи cron да товари много. Нещо се заблуждаваш. Крона по същество е лек. Въпроса е скрипта, който трябва да пусне да е лек. Ако ще е само зануляване на файл, крон + bash както предложиха е най-бързия и лесен начин.
Съгласен.
uphero
Потребител
Потребител
Reactions: 0
Posts: 799
Joined: Mon Feb 20, 2012 12:26 pm
Answers: 35
Location: Казанлък
Contact:

Re: Изпразване на файл през определенo време

Post by uphero »

другия начин е да си настроиш аларма и да го триеш ръчно.
User avatar
muti
Турист
Турист
Reactions: 1
Posts: 285
Joined: Thu Nov 14, 2019 7:03 am
Answers: 2

Re: Изпразване на файл през определенo време

Post by muti »

И аз съм за cron. Друга тъпа идея е да си направиш изпълнимо файлче на компютъра ти и при пускането му да го изпълнява и да ти трие логога.
User avatar
Revelation
Web-tourist
Web-tourist
Reactions: 1
Posts: 958
Joined: Sun Mar 24, 2013 1:23 pm
Answers: 68

Re: Изпразване на файл през определенo време

Post by Revelation »

Аз не прочетох хубаво въпроса. За такива работи се настройва logrotate.
Post Reply