Изтриване на ред от таблица с PHP

C++ JAVA
User avatar
cheppo
Нов
Нов
Posts: 42
Joined: Sat Jun 24, 2006 8:39 am
Contact:

Изтриване на ред от таблица с PHP

Post by cheppo » Sun Sep 03, 2006 9:06 pm

значи искам да направя нещо като това, но не с файлове, а с база данни.
ето това е примера: http://web-tourist.net/login/login/view.php?st=703 в този урок става въпрос за извеждане на файлове от папка и изтриване. Така аз пък искам да направя извеждането на информация от дадена таблица в MySQL и да може срещу всеки ред от таблицата да има за изтриване и нали да може да се изтрива. За извеждането на съдържанието ми е ясно напълно, но за изтриването на ред в таблица не знам функцията и само даже това ще ми свърши работа, ако някои ми даде функцията за изтриване на ред от таблица. Мерси предварително :)

User avatar
bafitu
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1509
Joined: Mon Dec 12, 2005 9:12 am
Answers: 102
Location: Somewhere around nothing..

Post by bafitu » Sun Sep 03, 2006 10:27 pm

ето ти 1 прост пример, в 1 таблица на име.. stupid имаш полета :
id | name | data
и имаш запис :
1 | baf | 04.09.2006
2 |cheppo| 03.09.2006
3 |mute| 04.09.2006

такам.. и заявката ти е следната :
DELETE FROM stupid WHERE data = '04.09.2006'
така трябва да изтрие записите с id 1 и 3
DELETE FROM stupid WHERE id = '3'
ще изтрие 3тия запис и тн..
еми това е накратко :?:

User avatar
cheppo
Нов
Нов
Posts: 42
Joined: Sat Jun 24, 2006 8:39 am
Contact:

Post by cheppo » Mon Sep 04, 2006 6:10 am

мерси много братле а нали ще стане и така:
$id=1;
delete * from stupid where id=$id;
просто не съм го пробвал а питам :D

Slavei
Турист
Турист
Posts: 528
Joined: Mon Aug 21, 2006 6:04 pm

Post by Slavei » Mon Sep 04, 2006 6:14 am

Това някъде в php-to (кирилицата я сменяш според твоите нужди)

Code: Select all

$del = $_GET['del'];
if(isset($del)){
$query1 = "delete from ТАБЛИЦА where ИД=$del";
$result = mysql_query($query1);
}

това при принтването на екрана го слагаш в края на всеки ред:

Code: Select all

<a href="index.php?del='.$row&#91;'ИД'&#93;.'">Изтриване</a>
$row['ИД'] го взимаш от селекта, който ти трябва за да принтнеш таблицата.

User avatar
cheppo
Нов
Нов
Posts: 42
Joined: Sat Jun 24, 2006 8:39 am
Contact:

Post by cheppo » Mon Sep 04, 2006 6:17 am

много мерси братле аз точно почвах сам да си го пиша и ти .... :)

User avatar
cheppo
Нов
Нов
Posts: 42
Joined: Sat Jun 24, 2006 8:39 am
Contact:

Post by cheppo » Mon Sep 04, 2006 10:01 am

извинявайте, но се нуждоя от помощ значи това ми е кода:
<?php
$conn = mysql_connect ("....", "....", "....")
or die ("Грешка при свързването. Вероятно е техническа повреда, затова пробвайте отново по-късно.");
$r = mysql_select_db ("....", $conn)
or die ("Грешка при свързването. Вероятно е техническа повреда, затова пробвайте отново по-късно.");
$order = "select name, user, password from administrator";
$r = mysql_query ($order, $conn)
or die ("Грешка при свързването. Вероятно е техническа повреда, затова пробвайте отново по-късно.");
while ($row = mysql_fetch_array ($r))
{
?>
<b>Име:</b> <?php echo $row["name"]; ?><br />
<b>Потребитерско име:</b> <?php echo $row["user"]; ?><br />
<b>Парола:</b> <?php echo $row["password"]; ?><br />
<hr /><?php } ?>
къде да го сложа това $id = $_GET['id']; и искам да има файл del.php и вече чрез него да се изтрива :D

User avatar
bafitu
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1509
Joined: Mon Dec 12, 2005 9:12 am
Answers: 102
Location: Somewhere around nothing..

Post by bafitu » Mon Sep 04, 2006 10:07 am

а имаш ли поле в тая таблица с име id
ако не ще стане по-друг начин..ще взимаш пак със get само , че не id ами user...абе кажи само имаш ли в таблицата поле id освен user,name,password ?

User avatar
cheppo
Нов
Нов
Posts: 42
Joined: Sat Jun 24, 2006 8:39 am
Contact:

Post by cheppo » Mon Sep 04, 2006 10:11 am

да бе имам id аз ако нямах нямаше да го пиша, че вземам id

User avatar
bafitu
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1509
Joined: Mon Dec 12, 2005 9:12 am
Answers: 102
Location: Somewhere around nothing..

Post by bafitu » Mon Sep 04, 2006 11:54 am

еми ок значи промени си кода примерно така:

Code: Select all

 <?php
$conn = mysql_connect &#40;"....", "....", "...."&#41;
or die &#40;"Грешка при свързването. Вероятно е техническа повреда, затова пробвайте отново по-късно."&#41;;
$r = mysql_select_db &#40;"....", $conn&#41;
or die &#40;"Грешка при свързването. Вероятно е техническа повреда, затова пробвайте отново по-късно."&#41;;
$order = "select idname, user, password from administrator";
$r = mysql_query &#40;$order, $conn&#41;
or die &#40;"Грешка при свързването. Вероятно е техническа повреда, затова пробвайте отново по-късно."&#41;;
while &#40;$row = mysql_fetch_array &#40;$r&#41;&#41;
&#123;
?>
<b>Име&#58;</b> <?php echo $row&#91;"name"&#93;; ?><br />
<b>Потребитерско име&#58;</b> <?php echo $row&#91;"user"&#93;; ?><br />
<b>Парола&#58;</b> <?php echo $row&#91;"password"&#93;; ?><br />
<a href="del.php?id=<? echo $row&#91;'id'&#93;; ?>"><b>DELETE</b></a>
<hr /><?php &#125; ?> 
след това във del.php имаш:

Code: Select all

<?
$id = $_GET&#91;'del'&#93;;
if&#40;isset&#40;$del&#41;&#41;&#123;
$query = "delete from administrator where id=$id";
$result = mysql_query&#40;$query&#41;; &#125;
if &#40; $result&#41; &#123; echo "uspeshno iztrivane";&#125; 
else &#123; echo 'greshka'; &#125;
?>
пробвай го може да има някоя грешка ама ми се спи :)

User avatar
cheppo
Нов
Нов
Posts: 42
Joined: Sat Jun 24, 2006 8:39 am
Contact:

Post by cheppo » Mon Sep 04, 2006 12:20 pm

еми мерси много братле само трябваше да се добави в del.php mysql_connect и mysql_select_db и да се оправят променливите иначе е на 6 :)
Last edited by cheppo on Mon Sep 04, 2006 12:40 pm, edited 1 time in total.

Post Reply