Изкарване на резултат

C++ JAVA
lub4o
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1974
Joined: Tue Dec 02, 2008 7:58 am
Answers: 139
Location: СОФИЯ / ...

Изкарване на резултат

Post by lub4o » Wed Apr 21, 2010 7:00 pm

Здравейте имам една графа в phpmyadmin grad и съответно някой като се регва и като напише, че е от софия и то се попълва и пише София до всеки потребител та въпроса ми е

Как мога да искарам броя на хората, които са от софия ?
Last edited by lub4o on Wed Apr 21, 2010 7:07 pm, edited 1 time in total.

baso
Потребител
Потребител
Posts: 789
Joined: Thu Apr 01, 2010 5:54 pm
Answers: 72
Location: Пазарджик
Contact:

Post by baso » Wed Apr 21, 2010 7:05 pm

<?php
$sql = mysql_query('SELECT COUNT(*) FROM `table` WHERE `grad`');
$row = mysql_fetch_assoc($sql);

echo 'Потребители от софия: '.$row['grad'].'';
?>
Така?

lub4o
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1974
Joined: Tue Dec 02, 2008 7:58 am
Answers: 139
Location: СОФИЯ / ...

Post by lub4o » Wed Apr 21, 2010 7:08 pm

baso wrote:
<?php
$sql = mysql_query('SELECT COUNT(*) FROM `table` WHERE `grad`');
$row = mysql_fetch_assoc($sql);

echo 'Потребители от софия: '.$row['grad'].'';
?>
Така?
Аз го оправих а така както си го направил ги вадя всички градове не само софия аз така го направих

Code: Select all

$sss = mysql_query&#40;"SELECT * FROM users WHERE grad='sofia'"&#41; or die &#40;mysql_error&#40;&#41;&#41;;
    $ddd  = mysql_num_rows&#40;$sss&#41;;
    echo $ddd;

User avatar
ggenov
Турист
Турист
Posts: 241
Joined: Thu Jul 03, 2008 6:25 pm
Answers: 13

Post by ggenov » Wed Apr 21, 2010 7:15 pm

Ако полето град се попълва свободно от потребителите може би трябва да пробваш и други варианти за написване на софия.
А ако и колацията на полето ти е case sensitive то е добре да ползваш и lower()

Code: Select all

SELECT * FROM users WHERE LOWER&#40;grad&#41;='sofia' OR  LOWER&#40;grad&#41;='sofiq' OR  LOWER&#40;grad&#41;='софия' ;
Last edited by ggenov on Wed Apr 21, 2010 7:17 pm, edited 1 time in total.
The complicated problems have simple and easy for understanding bad answers.

lub4o
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1974
Joined: Tue Dec 02, 2008 7:58 am
Answers: 139
Location: СОФИЯ / ...

Post by lub4o » Wed Apr 21, 2010 7:16 pm

ggenov wrote:Ако полето град се попълва свободно от потребителите може би трябва да пробваш и други варианти за написване на софия.
А ако и колацията на полето ти е case sensitive то е добре да ползваш и lower()

SELECT * FROM users WHERE lower(grad)='sofia' OR lower(grad)='sofiq' OR lower(grad)='софия' ;
Мерси много :)

User avatar
djpatzo
Потребител
Потребител
Posts: 1411
Joined: Fri Apr 06, 2007 10:31 pm
Answers: 81
Location: България, Варна
Contact:

Post by djpatzo » Wed Apr 21, 2010 9:11 pm

Code: Select all

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `cities` &#40;
  `id` int&#40;11&#41; NOT NULL auto_increment,
  `city` varchar&#40;250&#41; NOT NULL,
  PRIMARY KEY  &#40;`id`&#41;
&#41; ENGINE=MyISAM  DEFAULT CHARSET=cp1251 AUTO_INCREMENT=143 ;

--
-- Дъмп &#40;схема&#41; на данните в таблицата `cities`
--

INSERT INTO `cities` &#40;`id`, `city`&#41; VALUES
&#40;1, 'Варна'&#41;,
&#40;2, 'София'&#41;,
&#40;3, 'Пловдив'&#41;,
&#40;4, 'Айтос'&#41;,
&#40;5, 'Антоново'&#41;,
&#40;6, 'Асеновград'&#41;,
&#40;7, 'Балчик'&#41;,
&#40;8, 'Банско'&#41;,
&#40;9, 'Батак'&#41;,
&#40;10, 'Белене'&#41;,
&#40;11, 'Белоградчик'&#41;,
&#40;12, 'Белослав'&#41;,
&#40;13, 'Берковица'&#41;,
&#40;14, 'Благоевград'&#41;,
&#40;15, 'Бобов Дол'&#41;,
&#40;16, 'Боровец'&#41;,
&#40;17, 'Ботевград'&#41;,
&#40;18, 'Бургас'&#41;,
&#40;19, 'Бяла'&#41;,
&#40;20, 'Бяла Слатина'&#41;,
&#40;21, 'В. Търново'&#41;,
&#40;22, 'Велинград'&#41;,
&#40;23, 'Видин'&#41;,
&#40;24, 'Враца'&#41;,
&#40;25, 'Вълчедръм'&#41;,
&#40;26, 'Вършец'&#41;,
&#40;27, 'Габрово'&#41;,
&#40;28, 'Г. Тошево'&#41;,
&#40;29, 'Г. Оряховица'&#41;,
&#40;30, 'Гоце Делчев'&#41;,
&#40;31, 'Гълъбово'&#41;,
&#40;32, 'Две Могили'&#41;,
&#40;33, 'Девин'&#41;,
&#40;34, 'Девня'&#41;,
&#40;35, 'Димитровград'&#41;,
&#40;36, 'Добрич'&#41;,
&#40;37, 'Долни Дъбник'&#41;,
&#40;38, 'Дряново'&#41;,
&#40;39, 'Дупница'&#41;,
&#40;40, 'Елена'&#41;,
&#40;41, 'Елин Пелин'&#41;,
&#40;42, 'Елхово'&#41;,
&#40;43, 'Етрополе'&#41;,
&#40;44, 'Златоград'&#41;,
&#40;45, 'Исперих'&#41;,
&#40;46, 'Ихтиман'&#41;,
&#40;47, 'Каварна'&#41;,
&#40;48, 'Казанлък'&#41;,
&#40;49, 'Карлово'&#41;,
&#40;50, 'Карнобат'&#41;,
&#40;51, 'Кнежа'&#41;,
&#40;52, 'Козлодуй'&#41;,
&#40;53, 'Костинброд'&#41;,
&#40;54, 'Котел'&#41;,
&#40;55, 'Крумовград'&#41;,
&#40;56, 'Кубрат'&#41;,
&#40;57, 'Кула'&#41;,
&#40;58, 'Кърджали'&#41;,
&#40;59, 'Кюстендил'&#41;,
&#40;60, 'Левски'&#41;,
&#40;61, 'Ловеч'&#41;,
&#40;62, 'Лозница'&#41;,
&#40;63, 'Лом'&#41;,
&#40;64, 'Луковит'&#41;,
&#40;65, 'Лясковец'&#41;,
&#40;66, 'Мадан'&#41;,
&#40;67, 'Мадан'&#41;,
&#40;68, 'Мездра'&#41;,
&#40;69, 'Монтана'&#41;,
&#40;70, 'Момчилград'&#41;,
&#40;71, 'Несебър'&#41;,
&#40;72, 'Нова Загора'&#41;,
&#40;73, 'Нови Пазар'&#41;,
&#40;74, 'Оборочище'&#41;,
&#40;75, 'Омуртаг'&#41;,
&#40;76, 'Оряхово'&#41;,
&#40;77, 'Павликени'&#41;,
&#40;78, 'Пазарджик'&#41;,
&#40;79, 'Пампорово'&#41;,
&#40;80, 'Панагюрище'&#41;,
&#40;81, 'Панчарево'&#41;,
&#40;82, 'Перник'&#41;,
&#40;83, 'Петрич'&#41;,
&#40;84, 'Пещера'&#41;,
&#40;85, 'Плевен'&#41;,
&#40;86, 'Полски Тръмбеш'&#41;,
&#40;87, 'Поморие'&#41;,
&#40;88, 'Попово'&#41;,
&#40;89, 'Правец'&#41;,
&#40;90, 'Преслав'&#41;,
&#40;91, 'Провадия'&#41;,
&#40;92, 'Първомай'&#41;,
&#40;93, 'Раднево'&#41;,
&#40;94, 'Радомир'&#41;,
&#40;95, 'Разград'&#41;,
&#40;96, 'Разлог'&#41;,
&#40;97, 'Ракитово'&#41;,
&#40;98, 'Раковски'&#41;,
&#40;99, 'Рудозем'&#41;,
&#40;100, 'Русе'&#41;,
&#40;101, 'Самоков'&#41;,
&#40;102, 'Сандански'&#41;,
&#40;103, 'Свиленград'&#41;,
&#40;104, 'Свищов'&#41;,
&#40;105, 'Своге'&#41;,
&#40;106, 'Севлиево'&#41;,
&#40;107, 'Септември'&#41;,
&#40;108, 'Силистра'&#41;,
&#40;109, 'Симитли'&#41;,
&#40;110, 'Сливен'&#41;,
&#40;111, 'Сливница'&#41;,
&#40;112, 'Сл. Бряг'&#41;,
&#40;113, 'Смолян'&#41;,
&#40;114, 'Созопол'&#41;,
&#40;115, 'Сопот'&#41;,
&#40;116, 'Средногорие'&#41;,
&#40;117, 'Стамболийски'&#41;,
&#40;118, 'Стара Загора'&#41;,
&#40;119, 'Стражица'&#41;,
&#40;120, 'Стралджа'&#41;,
&#40;121, 'Сунгурларе'&#41;,
&#40;122, 'Съединение'&#41;,
&#40;123, 'Твърдица'&#41;,
&#40;124, 'Тервел'&#41;,
&#40;125, 'Тетевен'&#41;,
&#40;126, 'Тополовград'&#41;,
&#40;127, 'Троян'&#41;,
&#40;128, 'Трявна'&#41;,
&#40;129, 'Тутракан'&#41;,
&#40;130, 'Търговище'&#41;,
&#40;131, 'Харманли'&#41;,
&#40;132, 'Хасково'&#41;,
&#40;133, 'Хисаря'&#41;,
&#40;134, 'Чепеларе'&#41;,
&#40;135, 'Червен Бряг'&#41;,
&#40;136, 'Черноочене'&#41;,
&#40;137, 'Чирпан'&#41;,
&#40;138, 'Шабла'&#41;,
&#40;139, 'Шумен'&#41;,
&#40;140, 'Ямбол'&#41;,
&#40;141, 'Приморско'&#41;,
&#40;142, 'Царево'&#41;;
Това е един списък с повече градове.... готов за база данни... Аз примерно ги извеждам със <SELECT за да няма после разногласия с базата данни кой от кой град е... И примерно за да избера да видя потребителите от Варна примерно направо си правя с $_POST или $_GET едно условие към заявката..

Code: Select all

mysql_query&#40;"SELECT * FROM users WHERE grad='$_POST&#91;city&#93;'"&#41; or die&#40;mysql_error&#40;&#41;&#41;;

// МОЖЕМ И ДА ГО НАПРАВИМ С $_GET МЕТОДА
mysql_query&#40;"SELECT * FROM users WHERE grad='$_GET&#91;city&#93;'"&#41; or die&#40;mysql_error&#40;&#41;&#41;;

// ИЗПОЛЗВАМЕ $_GET АКО ПРИМЕРНО ИСКАМЕ ДА ДАДЕМ ЛИНК НА НЯКОЙ ДРУГ И ДА ВИДИ ВСИЧКИ ОТ ВАРНА... ПРИМЕРНО

bogdan4o
Нов
Нов
Posts: 120
Joined: Wed Apr 07, 2010 9:43 pm

Post by bogdan4o » Thu Apr 22, 2010 10:42 am

аз бих ти дал една моя функция специално за изваждане на бройката на даден резултат от базата данни :)

User avatar
ggenov
Турист
Турист
Posts: 241
Joined: Thu Jul 03, 2008 6:25 pm
Answers: 13

Post by ggenov » Thu Apr 22, 2010 6:28 pm

@djpatzo, след като в таблицата ти има нема 150 града, защо id-то ти е INT(11) ? :)
нима очакваш те да станат 100 милиарда ?
И защо city ти е varchar(250) :)
The complicated problems have simple and easy for understanding bad answers.

User avatar
djpatzo
Потребител
Потребител
Posts: 1411
Joined: Fri Apr 06, 2007 10:31 pm
Answers: 81
Location: България, Варна
Contact:

Post by djpatzo » Thu Apr 22, 2010 8:26 pm

ggenov wrote:@djpatzo, след като в таблицата ти има нема 150 града, защо id-то ти е INT(11) ? :)
нима очакваш те да станат 100 милиарда ?
И защо city ти е varchar(250) :)
А тебе какво те бърка това попринцип.... Що не си замълчиш ами пишеш празни мнения... Ако не си забелязал в повечето системи по подразбиране използват INT(11) и не мисля, че това пречи нещо... Поне на мен не ми пречи. Я вземи си задай този глупав въпрос на някой от създателите на joomla, drupal, php-fusion и да не изброявам още ... Казвам го само, защото в случая се опитвам да помогна на човека, а не да развивам теми с тоз и оня защо било така и защо не..... някой да заключи темата, че са дразнещи празните приказки на някои от потребителите... Виждам някаква завист при теб, не е единствената тема в която ми се правиш на интересен, ама мен това не ме засяга, защото няма да се занимавам с мненията и въпросите на хора, които ги мързи да пишат отговорите на въпросите на потребителите и да задават въпроси защо така става в чужди теми... :o :o 8) 8)

User avatar
ggenov
Турист
Турист
Posts: 241
Joined: Thu Jul 03, 2008 6:25 pm
Answers: 13

Post by ggenov » Thu Apr 22, 2010 8:37 pm

Ако не си забелязал в повечето системи по подразбиране използват INT(11) и не мисля, че това пречи нещо...
:?:
The complicated problems have simple and easy for understanding bad answers.

Post Reply