Сравняване на 2 полета в MYSQL

C++ JAVA
User avatar
SharkpenT
Турист
Турист
Posts: 539
Joined: Tue Apr 18, 2006 7:35 pm
Answers: 13
Location: София

Сравняване на 2 полета в MYSQL

Post by SharkpenT » Sat Jul 31, 2010 5:35 pm

Здравейте, въпросът ми е как мога да сравня 2 полета (с цифри) от различни таблици, като изкарам по-голямото? Благодаря!

User avatar
sentenello
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1752
Joined: Tue Sep 02, 2008 2:27 pm
Answers: 18
Contact:

Post by sentenello » Sat Jul 31, 2010 5:43 pm

Дай малко повече информация, но ако съм те разбрал правилно.
Правиш 2 заявки към двете полета от двете таблици и после проверяваш коя стойност е по-голяма и извеждаш нея.

User avatar
SharkpenT
Турист
Турист
Posts: 539
Joined: Tue Apr 18, 2006 7:35 pm
Answers: 13
Location: София

Post by SharkpenT » Sat Jul 31, 2010 5:46 pm

Еми да, разбрал си ме. В 2те полета имам time(). А дали има начин да го направя само с 1 заявка?

Karcho
Потребител
Потребител
Posts: 1405
Joined: Wed Apr 07, 2010 4:40 pm
Answers: 155

Post by Karcho » Sat Jul 31, 2010 5:56 pm

SELECT * FROM table1 as t1, tablica2 as t2 WHERE t1.pole>t2.pole

:)

User avatar
SharkpenT
Турист
Турист
Posts: 539
Joined: Tue Apr 18, 2006 7:35 pm
Answers: 13
Location: София

Post by SharkpenT » Sat Jul 31, 2010 6:01 pm

А ако t2.pole е по-голямо?

Karcho
Потребител
Потребител
Posts: 1405
Joined: Wed Apr 07, 2010 4:40 pm
Answers: 155

Post by Karcho » Sat Jul 31, 2010 6:35 pm

Просто обръщаш знака :shock:

User avatar
SharkpenT
Турист
Турист
Posts: 539
Joined: Tue Apr 18, 2006 7:35 pm
Answers: 13
Location: София

Post by SharkpenT » Sat Jul 31, 2010 6:36 pm

Но нали целта е да разбера кое е по-голямото..

User avatar
kriss
Гуру
Гуру
Posts: 2201
Joined: Wed Sep 02, 2009 4:38 pm
Answers: 148
Location: Варна
Contact:

Post by kriss » Sat Jul 31, 2010 6:37 pm

направо си го направи с 2 заявки и if :P

Replace

Post by Replace » Sat Jul 31, 2010 6:39 pm

Или нещо такова (ако е по-удачен вариант за тебе)
(SELECT datata FROM test1 ORDER BY datata DESC LIMIT 1)
UNION
(SELECT datata FROM test2 ORDER BY datata DESC LIMIT 1)
ORDER BY datata DESC
LIMIT 1

User avatar
SharkpenT
Турист
Турист
Posts: 539
Joined: Tue Apr 18, 2006 7:35 pm
Answers: 13
Location: София

Post by SharkpenT » Sat Jul 31, 2010 7:35 pm

Благодаря за отговорите и най-вече на Replay.

Post Reply