Page 1 of 2

Как да вържем две PC-та в мрежа с и-нет

Posted: Sat Oct 21, 2006 7:00 am
by kitchenbg
Здравейте, доста съм попадал на този въпрос "как да вържа два компа?" и от това което съм изчел никой непише нищо конкретно, а се дават разни програми, пишат се умозаключения :shock: , с две думи само акъли. Та затова реших да поместя моят метод за връзка на две PC-та(някой да не помисли че това са котки :lol: ). Отнасясе за директна връзка през LAN-а с кроснат кабел (за директна връзка) и БТК ADSL. Така ..... на компа на който ни е включен и-нета трябва да има още една LAN карта, поставяме кабела (за сега нищо не се получава). Отваряме Network Connections
Image
, маркираме втората лан карта и с десен бутон на мишката щракаме на нея, като се появи менюто избираме най-отдолу Proprties
Image
от появилия се прозорец избираме Internet Protocol(TCP/IP), "което трябва да има отметка", и натискаме бутона Properties за да конфигурираме мрежата. Появява се прозорец в който трябва да промените настройките както е показано на картинката
Image
, на IP address задавате стойности 192.168.10.19 (примерно), Subnet mask - 255.255.255.0; след което набирате и DNS сървъра който е Preferred DNS server: 212.39.90.42; Същото това нещо го правите и на другия комп. като на IP адреса вместо 19 пишете 20, по-този начин конфигурирате кой комп е първи и кой втори в мрежата. След като направите това натискате бутона ОК. За да можете да обменяте файлове между двата компа трябва да шарнете устройствата или дяловете на харда до които искате да има достъп, за целта отваряте My Computer , маркирате с десен бутон устройството и избирате Sharing and Securyti
Image
след което слагате двете отметки отбелязани с червено, както е показано на картинката
Image
До тук беше лесно, сега следва може би по-трудната част :twisted: .
Така, да се залавяме ........... отваряте My Network Places, в дясно виждате ето това меню
Image
от което избирате опцията Set up a home or small office network. Зарежда ви прозорец Network Setup Wizard, който се явява помощник. Натискате бутона Next, после още веднъж Next. Появява се следния прозорец,
Image
избирате първата отметка, и натискате бутона Next, появява се следния прозорец
Image
от който избирате лан картата която ви е свързана с и-нета, натискате бутона Next, и се появява следния прозорец
Image
от който избирате лан картата вързана към втория комп., натискате бутона Next и ви се появява следния прозорец
Image
където пишете наименованието на вашия комп така както искате да се казва във мрежата (дескрипция може и да не се пише), следва бутон Next, появява се следния прозорец
Image
където пишете наименованието на групата (която задължително трябва да е една и съща и на двата компютъра) в която ще са двата компютъра, (може да оставите и същото име), след което натискате пак бутона Next, появява се следния прозорец
Image
който ви пита дали искате, ако имате принтер, да го позволите и на другите във мрежата. Следва бутон Next, появява се следния прозорец за потвърждаване на конфигурираната мрежа
Image
натискате бутона Next и изчаквате да се появи следния прозорец
Image
където маркирате последния радио бутон и натискате Next, след това веднага Finish. Ще поиска да се рестартира компа, където му казвате да го направи.
Същото това го повтаряте и на другия комп, като още в началото където ви излиза ето този прозорец
Image
маркирате втория радио бутон, следва бутон Next, до края.
След като сте направили всичко трябва да шарнете и самия и-нет, как става това? Отваряте пак Network Connections на първия компютър, с десен бутон маркирате картата от където ви идва и-нета, избирате Properties, и след като се отвори прозореца, избирате опцията Advnced
и маркирате опциите заградени с червени кръгчета както е показано на картинката
Image
избирате лан картата към която ще изпращате и-нет след което следва да натиснете ОК.
Надявам се че ще е полезно, и дано несъм пропуснал нещо. Успех :?:

Posted: Sat Oct 21, 2006 4:16 pm
by SandPrince
ей това наистина е много полезно но... вкъщи имаме друг проблем. баща ми си взе лаптоп който има Wi-Fi функция - аджиба антенка дето улавя нета. та му казаха на баща ми да си вземел ланкарта с антенка за домашния ни компютър който е свързан към интернета и чрез нея ще може да се споделя интернета и други файлове. е да ма не - след като я сложихме с баща ми дойде трудната част - как да я конфигурираме , че да прави връзка. ако знаеш как моля те обясни ми както си обяснил по горе че ми омръзна да му оправям келешлъците.

Posted: Sun Oct 22, 2006 8:30 am
by kitchenbg
досега несъм правил такава връзка, но трябва да стане със опцията wireless! пробвай и успех :?: , а ако намеря нещо ще го пусна :wink:

Posted: Tue Mar 06, 2007 7:48 am
by fcinter
тва съм го пробвал,два - три месеца бях така и плащахме на половин цена,ама има и много ограничения

Posted: Wed Jun 13, 2007 1:31 pm
by LiRiX
Ако искам да свържа 2 PC-a само за шаринг какво правя :) стигам до шарването и това ли е ? или?

В смисъл просто имам едно пц и искам да му метна няколко файла просто. И искам да си направя мрежа и да си шерваме.

Posted: Mon Oct 01, 2007 2:08 pm
by kitchenbg
LiRiX wrote:Ако искам да свържа 2 PC-a само за шаринг какво правя :) стигам до шарването и това ли е ? или?

В смисъл просто имам едно пц и искам да му метна няколко файла просто. И искам да си направя мрежа и да си шерваме.

ами да, нищо повече не бараш. :?:

Posted: Mon Oct 22, 2007 6:08 pm
by mitko876
еииии това е златно!
Много мерси много съм се чудел как става тая работа

ЕДИТ: преди да почна cisco systems курсовете :д

Posted: Thu Oct 25, 2007 6:50 pm
by mizarck
Здр
Неразбрах какъм точно кабел ще трябва за да се свържат двата компа
и на двата имам лан карта
но и надвата нямам интернет
какъв кабел ми е нужен и какви остройства
ще ми свърши ли работа кабел за нет и от двете страни на кабела да има по една букса за включване в ланкарта
и двете страни включени в ланкартите на двата компа
ако е така ще ми кажете ли как се казват точно тези букси и как се казва кабела за да мога да си ги закупю
благодаря предварително

Posted: Thu Oct 25, 2007 7:08 pm
by index
http://img.ezguide.co.kr/spec_img/cable ... irect2.jpg
+
http://img.ezguide.co.kr/spec_img/cable ... direct.jpg

Единият трябва да има две ланкарти.Той играе роляна на рутер.
Кабела се казва FTP или UTF тразлика беше мисля ,че ФТП-то имаше един слой фолио което усилваше потока на частици.
Ако от едната страна са ти примерно червено,жълто,синю,зелено, то от другата страна трябва да са в обратен ред ... > сиреч > зелено,синю,жълто,червено.

Posted: Thu Oct 25, 2007 8:22 pm
by mizarck
Да ясно само несхванах защо на единият комп трябва да имам 2 лан карти след като и двата нямат интернет а имат само лан карти