Извеждане на резултати от база данни

C++ JAVA
User avatar
kitchenbg
Потребител
Потребител
Posts: 904
Joined: Sat Jun 03, 2006 8:36 am
Answers: 30
Location: hasta la victoria siempre

Извеждане на резултати от база данни

Post by kitchenbg » Fri Jan 13, 2017 9:37 am

Привет, искам да направя следното нещо ... имам база данни в която са записани категории и съответно неща които съответстват на категориите ... та мисълта ми е как да стане така че на страницата да излизат примерно 2 от категориите със по 3 записа от всяка категория?

User avatar
vinsbg
Гуру
Гуру
Posts: 2604
Joined: Wed Jan 28, 2009 12:21 pm
Answers: 51
Location: София
Contact:

Post by vinsbg » Fri Jan 13, 2017 10:51 am

С LIMIT в заявката?

User avatar
teroristd
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1769
Joined: Thu Feb 18, 2010 11:50 am
Answers: 83

Post by teroristd » Fri Jan 13, 2017 10:59 am

vinsbg wrote:С LIMIT в заявката?
SELECT category1, category2 FROM table_name LIMIT 3

User avatar
djman
Гуру
Гуру
Posts: 2797
Joined: Sat Sep 12, 2009 8:07 am
Answers: 107

Post by djman » Fri Jan 13, 2017 11:48 am

Мисля че авторът иска LIMIT 3, но за всяка категория.
Може да се постигне като вземеш категориите с една заявка и след това за всяка категория се вземат последните 3 новини в loop, но това е лош вариант. И мен ме интересува как може да се реши този проблем...

User avatar
teroristd
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1769
Joined: Thu Feb 18, 2010 11:50 am
Answers: 83

Post by teroristd » Fri Jan 13, 2017 1:40 pm

djman wrote:Мисля че авторът иска LIMIT 3, но за всяка категория.
Може да се постигне като вземеш категориите с една заявка и след това за всяка категория се вземат последните 3 новини в loop, но това е лош вариант. И мен ме интересува как може да се реши този проблем...
Moже аз да не те разбирам правилно но горния код вади по три резултата от всяка категория а не три общо.

joTunkiq
Потребител
Потребител
Posts: 827
Joined: Tue Dec 25, 2012 10:03 am
Answers: 142
Contact:

Post by joTunkiq » Fri Jan 13, 2017 3:18 pm

До автора: Приятел, виж сега, не си измислил нищо, което някой от нас не е виждал. Апък може и да си, но щом се запъваш с нещо толкова елеметарно - едва ли. Дай структурата на таблиците, да ти кажат пичовете заявтката и да ти я обяснят. Иначе ще напълним поста с 4 страници с питания и накрая пак няма да ти върши работа кода и съветите, които ти даваме - защото ние не знам какво искаш и как си структурирал нещата и т.н. Сеш'се ? Айде дай структурата на таблиците и да видим твоя опит за изкарване - какво си направил . И ако даваш някакви дълги кодове иползвай pastebin.com или някой такъв сайт, недей да хакаш целия код тука - трудно се чете и някой няма да си направи труда да ти отговори :) :idea: :?:

User avatar
kitchenbg
Потребител
Потребител
Posts: 904
Joined: Sat Jun 03, 2006 8:36 am
Answers: 30
Location: hasta la victoria siempre

Post by kitchenbg » Fri Jan 13, 2017 3:48 pm

joTunkiq wrote:До автора: Приятел, виж сега, не си измислил нищо, което някой от нас не е виждал. Апък може и да си, но щом се запъваш с нещо толкова елеметарно - едва ли. Дай структурата на таблиците, да ти кажат пичовете заявтката и да ти я обяснят. Иначе ще напълним поста с 4 страници с питания и накрая пак няма да ти върши работа кода и съветите, които ти даваме - защото ние не знам какво искаш и как си структурирал нещата и т.н. Сеш'се ? Айде дай структурата на таблиците и да видим твоя опит за изкарване - какво си направил . И ако даваш някакви дълги кодове иползвай pastebin.com или някой такъв сайт, недей да хакаш целия код тука - трудно се чете и някой няма да си направи труда да ти отговори :) :idea: :?:
:)
Оправих се, а и смятам че много добре се изразих в поста си!
Имам две таблици в едната са категориите с разни обяснения и структура на таблицата

Code: Select all

`id` ,
  `title` ,
  `desc` ,
  `reg_date` 
,
а в другата се записват артикули и структура на таблицата

Code: Select all

`id` ,
  `idcat`,
  `photo`
Все пак чета, и не пиша нещата наизуст, просто исках код, какъвто и да е за да ме ориентирате!

User avatar
djman
Гуру
Гуру
Posts: 2797
Joined: Sat Sep 12, 2009 8:07 am
Answers: 107

Post by djman » Fri Jan 13, 2017 4:28 pm

teroristd wrote:Moже аз да не те разбирам правилно но горния код вади по три резултата от всяка категория а не три общо.
Не те разбирам. Твоята заявка ще изкара максимум 3 резултата с полетата category1, category2. А целта е от всяка категория да се изкарат по 3 записа, асоциирани с нея.

@kitchenbg, как се оправи?

User avatar
Revelation
Web-tourist
Web-tourist
Posts: 881
Joined: Sun Mar 24, 2013 1:23 pm
Answers: 63

Post by Revelation » Fri Jan 13, 2017 5:15 pm

kitchenbg wrote:
joTunkiq wrote:До автора: Приятел, виж сега, не си измислил нищо, което някой от нас не е виждал. Апък може и да си, но щом се запъваш с нещо толкова елеметарно - едва ли. Дай структурата на таблиците, да ти кажат пичовете заявтката и да ти я обяснят. Иначе ще напълним поста с 4 страници с питания и накрая пак няма да ти върши работа кода и съветите, които ти даваме - защото ние не знам какво искаш и как си структурирал нещата и т.н. Сеш'се ? Айде дай структурата на таблиците и да видим твоя опит за изкарване - какво си направил . И ако даваш някакви дълги кодове иползвай pastebin.com или някой такъв сайт, недей да хакаш целия код тука - трудно се чете и някой няма да си направи труда да ти отговори :) :idea: :?:
:)
Оправих се, а и смятам че много добре се изразих в поста си!
Имам две таблици в едната са категориите с разни обяснения и структура на таблицата

Code: Select all

`id` ,
  `title` ,
  `desc` ,
  `reg_date` 
,
а в другата се записват артикули и структура на таблицата

Code: Select all

`id` ,
  `idcat`,
  `photo`
Все пак чета, и не пиша нещата наизуст, просто исках код, какъвто и да е за да ме ориентирате!
Поста ти се нарича "наглост", но нищо. В първия си пост обяснението ти куца отвсякъде, защото нали се сещаш, че всеки си мисли собствен начин да си структурира базата данни. Ние не можем да знаем дали си направил някакви релации, как записваш категориите, как "нещата съответстващи на категориите"(каквото и да е това... но щом казваш, че си се изразил ясно) са записани и т.н.
От структура до структура има значение и аз ще ти дам код за моя структура и ще кажеш, че не работи, защото при теб нещата ще са по друг начин.
За това, след като искаш помощ, то поне помогни на другите във форума да те разберат максимално добре какво точно искаш, защото гадатели няма.

User avatar
teroristd
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1769
Joined: Thu Feb 18, 2010 11:50 am
Answers: 83

Post by teroristd » Fri Jan 13, 2017 5:40 pm

djman wrote:Не те разбирам. Твоята заявка ще изкара максимум 3 резултата с полетата category1, category2. А целта е от всяка категория да се изкарат по 3 записа, асоциирани с нея.
Нещо се бъркаш или не може да се разберем :D . Нека го обясня така. Да кажем имам таблица само с две полета, например cat1 и cat2. Във всяко от тези полета има да кажем по 10 записа. При заявка SELECT cat1, cat2 FROM table LIMIT 3 ще извади масив с 6 резултата. Те ще са първите 3 записа от cat1 и първите 3 записа от cat2. Пробвай ако не вярваш :D .

Post Reply