Интересна статия

Спам форум
Post Reply
Player_pz
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1985
Joined: Sun Sep 25, 2005 10:14 pm
Answers: 12
Location: Пазарджик

Интересна статия

Post by Player_pz » Wed Jan 04, 2006 9:24 pm

Българите най-бързо намаляващата нация

Много от европейските народи ще се стопят до края на настоящия век, прогнозира американското месечно списание “Ню Крайтириън”. Сред най-бързо намаляващите нации е и българската.
До 2050 г. населението на България ще се стопи с 36 процента, прогнозира изданието. Освен българите, на път да изчезнат са и естонците, твърди американското списание. До средата на века те ще са намалели почти наполовина. Италия пък ще се стопи с една пета.
През 2050 г. в Европа ще има 100 милиона по-малко европейци, а за сметка на това в Съединените щати населението ще се е увеличило с приблизително същия брой хора. Изданието отчита, че на президентските избори в Америка през 2004 г. спечелилият Джордж Буш – младши си е осигурил победата в 25 от 26-те щата с най-голяма раждаемост, докато опонентът му Джон Кери получи подкрепа в 16-те щата с най-нисък прираст на населението.
Щатите, подкрепили загубилия Кери, да вземат да кандидатстват за почетно членство в Европейския съюз, съветва шеговито списание “Ню Крайтириън”. И твърди, че на фона на 500 милиона американци в Европа към края на века ще има само старци и мюсюлмани.
След един човешки живот време в Европа едва ли ще оцелеят много нации, продължава с прогнозите си американското издание. Вероятно все още ще има области на Стария континент, които ще се наричат Италия и Холандия, но те ще са равнозначни на катедралата Света София в Истанбул, която преди векове наистина е била християнски храм.
Ръстът, с който трябва да се възпроизвежда населението, за да се поддържа същия брой хора от поколение на поколение, е 2,1 деца на жена. Отличници по този показател са държави като Сомалия – 6,91 деца на жена, Нигер – 6,83, Афганистан – 6,78 и Йемен – 6,75.
В Съединените щати се раждат 2,07 деца на жена, припомня изданието. Списание “Ню Крайтириън” обобщава статистическите данни с цитат от социолога Арнълд Тойнби – “Цивилизациите загиват от самоубийства, не от убийства”.


Какво мислите вие , от написаното горе ?:)

Post Reply