Microsoft уроци

Как да подобрите сигурността на Windows 10

Windows 10 отдавна е една от най-популярните операционни системи, но за съжаление има определени проблеми. Microsoft използва телеметрията за събиране на статистически данни. Това води до много проблеми със сигурността и неприкосновеността на личния живот, но за да се елиминират много от тях, е достатъчно да се извършат само няколко действия.

Не свързвайте акаунт на Microsoft

Първото нещо, за което трябва да се говори, е акаунтът на Microsoft, който се предлага да бъде създаден по време на инсталирането на системата. Силно ви обезкуражаваме да свързвате компютъра си с онлайн акаунт в Microsoft. Компанията не само събира статистики навсякъде, но и поставя под въпрос сигурността на вашите данни. Ако вашият имейл е компрометиран, нападател може да получи достъп не само до вашата кореспонденция, но и до вашия компютър.

По подразбиране обаче Windows внедрява дисково криптиране, което изглежда като чудесна идея. Когато обаче синхронизирате с вашия акаунт в Microsoft, ключът ви за криптиране ще бъде изпратен до сървъра на корпорацията. По този начин ключът, който трябва да се пази само при вас, присъства и при Microsoft.

Промяна на настройките за поверителност

Windows 10 използва много данни, за да ви предостави персонализирана информация, така че по подразбиране системата има безплатен достъп до календара, клавиатурата, вашето местоположение и много други. Малко вероятно е обаче този подход да бъде наречен безопасен. Разбира се, всички тези функции могат да бъдат деактивирани, за което има безплатна програма O&O ShutUp10.

O&O ShutUp10
O&O ShutUp10

Този инструмент ще ви позволи да деактивирате всички шпионски софтуери за Windows 10. Програмата е абсолютно безплатна и не изисква инсталация. Изтеглете го я от официалния уебсайт, стартирайте го и изберете Приложи всички препоръчани настройки от менюто Опции . Не променяйте настройките ръчно, защото това може да доведе до нежелани последици.

Знаете ли някакви други прости начини за повишаване на сигурността и поверителността? Споделете ги в коментарите.

Вашият коментар