cPanel урок

Какво е cPanel? Общ преглед.

Начало » Уроци » Какво е cPanel? Общ преглед.

Какво е cPanel?

cPanel е уеб базиран софтуер, който е създаден да автоматизира и улеснява администрирането на уеб сървъри. Той се поддържа от Линукс операционни системи. cPanel ви дава графичен потребителски интерфейс и не е нужно да разбирате от системна администрация за да го използвате. Всичко което е нужно да направите е да изберете необходимата опция от менюто и да следвате инструкциите. Цялото конфигуриране на вашият сървър става много лесно и не е нужно да пишете команди, да се запознавате с особеностите на Linux операционна система и т.н.

Забележка: За съжаление в последните няколко години cPanel увеличиха цената си за лиценз няколко пъти, за това е хубаво да се проверява предварително, дали вашият хостинг включва в цената си cPanel (почти всички споделени хостинги включват в цената си тази услуга). При закупуване VPS (виртуален сървър) рядко е включен, за това Ви съветвам предварително да се запознаете.

Един голям плюс за cPanel потребителите е именно безплатната поддръжка. Почти всяка една компания за хостинг в България предлага support на своите клиенти използващи cPanel.

Общ преглед на cPanel.

Най-вероятно вашият cPanel ще изглежда по този начин:

НОВ ИЗГЛЕД


СТАР ИЗГЛЕД

Много е вероятно да попаднете на компания, която е модифицирала своят cPanel добавяйки още опции и функционалности за потребителите, но най-вероятно ще изглежда по сходен начин.

Както виждате от снимките, основните функции са разделени на различни групи. Всяка една група може да бъде минимизирана (за да не ни се пречка), да се премести нагоре или надолу за да ни е по удобно и т.н.

Информация как да достъпите своя cPanel при закупуване на хостинг получавате от вашият доставчик.

Това е цялото въведение за cPanel, информацията е обща, но е достатъчна да стартирате.

Вашият коментар