MIT с инициатива за по-сигурен дигитален свят

MIT с инициатива за по-сигурен дигитален свят

Начало » Презентации » MIT с инициатива за по-сигурен дигитален свят

Макар и да го имаме за модерна технология идеята за изкуствен интелект съществува още от античността. Неговата мистериозна аура е тема на множество книги, филми и градски легенди. Но ето, че някои от смелите прогнози на минали футуристи се сбъднаха и вече живеем в ерата на изкуствения интелект. 

Очаквано обаче съществуването на AI поражда и немалко неясноти относно етичните, морални и законови граници към които трябва да се придържа човечеството, “отглеждайки” свое виртуално подобие. AI е вече навсякъде около нас, а неговото развитие и приложение ще продължава да расте. Това от своя страна поражда многопластовият въпрос със сигурността на потребителите в мрежата и ролята на изкуствения интелект.

Инициативата на MIT

В опит да внесе някакъв ред, наскоро Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) на MIT и Инициативата за изследване на интернет политики (IPRI) на същия институт представиха FOD: проект касаещ “Бъдещето на данните, доверието и поверителността”. Целта на инициативата е да обедини усилията на учените в пет водещи сфери от компютърните науки, включително изкуствен интелект и машинно самообучение, както и да предостави платформа, на която учени, законодатели и индустриалци да намират решения за бъдещото развитие на сектора.

„Целта [на инициативата] е да се решават предизвикателни задачи свързани със съвместния анализ на данни и машинното обучение, при които споделянето на данни е от значителна полза за всички участници, като същевременно се спазват строги защити на поверителността“, споделя съдиректора на FOD Срини Девадас.

Разбира се, създаването на ефективна регулаторна рамка за разработката на тези технологии също изисква технологична основа. Според прессъобщение от MIT именно участието в изграждането на тези технологични инструменти за управление на бъдещите регулации е сред основните ползи, които компаниите членуващи във FOD виждат в своето участие. 

По време на представянето на инициативата, участници от MIT припомниха и за други проекти на института в сферата на уеб сигурността като разработки в криптографията и консорциумът The Trust::Data Consortium. Последният разработва инструменти и услуги с отворен код за създаването на мрежа от защитени данни.

Киберсигурност и AI

Казват, че данните са валутата на бъдещето. Аналогично на парите, които движат световната икономика, данните ще станат икономически двигател и ценен актив. И тук, разговорите за бъдещето и настоящето не са ясно очертани, тъй като вече от години данните и навиците на интернет потребителите са обект на особен интерес. Компании като Google, която достигна пазарна капитализация от над трилион долара и Facebook, която е на път да постигне аналогичен успех, са ценни именно заради огромните масиви данни, с които разполагат. 

Тези компании, наред с още много други, са и сред водещите разработчици на изкуствен интелект, за чието усъвършенстване са нужни именно големи масиви от данни. От една страна е вълнуващо докъде може да стигнат подобни разработки и как те могат да променят живота на планетата. От друга страна, интересът към ценните неща понякога идва и от недоброжелатели. Затова сигурността в интернет е една от темите, които силно вълнуват потребителите, компаниите, управляващи техните данни, и тези, които са начело на законите и регулациите.

От IBM използват именно AI за разработването на системи за киберсигурност. Компанията обръща внимание на възможността изкуственият интелект да наблюдава цяла мрежа в реално време и да събира различни видове данни. Технологичният гигант също така споменава за “когнитивен AI”, който съчетава задълбочен анализ с машинно обучение, предоставяйки полезна информация за анализаторите на сигурността при вземането на информирани решения. 

Комбинацията между изкуствен интелект и човешкия ум намират място и в сигурността на платформата за онлайн покер PokerStars. За да осигури честна игра, PokerStars разполага с екип от компютърни специалисти и бивши покер играчи, които следят за спазването на правилата на платформата, които например не позволяват играчите да използват ботове. Екипът разчита на машинно обучение и прогнозен анализ, за да идентифицира съмнителни потребители, след което случаят се разглежда от експертите. Така сигурността се осигурява от най-доброто от двата свята-умението на AI да анализира големи обеми данни в реално време и уникалната способност на човешкия ум за критично мислене.

Механизми за защита

През последните няколко години ЕС затегна обръча около техонологичните гиганти, въвеждайки серия от амбициозни регулации. Някои от нововъведенията, като GDPR, са насочени към това потребителите да имат повече контрол върху своите лични данни, а от друга страна да се въведат граници за това кога и как компаниите могат да ползват данните на своите клиенти. Сега на ход е още една инициатива свързана със сигурността в интернет, но този път насочена към изкуствения интелект.

Организацията е амбицирана да стане водещ фактор на световния технологичен пазар, но също така показва, че разработването на технологиите трябва да се случва с мисъл за последиците. В края на април от ЕК представиха пакет от регулации, които да поставят граници в развитието на изкуствения интелект, по начин, който спазва правата и сигурността на хората. „С тези основополагащи правила ЕС оглавява разработването на нови глобални норми, за да гарантира, че на изкуственият интелект може да се вярва”, сподели Маргрет Вестагер. Изглежда, че това е още една заявка, че организацията ще използва потенциалът си не само да е водеща сила в развитието на AI, но и да го прави по отговорен начин.

Вашият коментар