linux

Отваряне на WinZIP в Linux

WinZIP архиваторът е популярен сред потребителите на Windows от много години. Първоначално WinZIP започва като графичен интерфейс за управление на PKZIP комунални услуги и в крайна сметка се превръща в независим продукт. В последните версии се появи поддръжка за многотомни ZIP архиви, както и нов, „подобрен“, ZIPX формат е добавен.

Интересно е да се види как стоят нещата с поддръжката на архивите под Linux, създадени в съвременни версии на WinZIP. Нека разгледаме четири варианта: обикновен ZIP архив, ZIP архив с разбивка на томове, ZIPX архив и ZIPX архив с разбивка на томове. Ще го разархивираме на машина, работеща с Ubuntu 18.04.

Като начало, на машина, работеща под Windows 10, бяха създадени тестови архиви в демо версията на WinZIP и преместени на машина, работеща с Ubuntu 18.04. Като набор от тестови данни се използва един от браузърите, базирани на Chromium.

Нормален ZIP архив

Няма проблеми с обикновените ZIP архиви в Linux. Благодарение на работата на момчетата от групата Info-ZIP , всички съвременни дистрибуции имат полезната програма „unzip“, която ви позволява бързо и лесно да декомпресирате ZIP архив. Пример:

unzip archive.zip

Като алтернатива можете да използвате помощната програма „7z“ от пакета „p7zip-full“. Освен това се справя добре и с ZIP архивите. 

7z x archive.zip

В допълнение, повечето графични среди използват 7z и следователно можете да разархивирате такива архиви дори без достъп до терминала, като използвате KDE Ark, File-Roller, XArchiver и други подобни приложения.

Многообемен ZIP архив

С многотомните ZIP архиви нещата са по-сложни. Можете да ги разархивирате, но в терминала е необходимо да добавите всички части на архива в една директория и след това да сглобите новия архив от тях с помощта на командата:

zip -F src.zip --out archive.zip

Ако нещо се обърка (например, един от томовете липсва или е повреден), тогава трябва да възстановите архива с командата:

zip -FF src.zip --out archive.zip

И в двата случая тук „src.zip“ е архивът на източника, а „archive.zip“ е новият архив, който вече е обикновен ZIP архив, а не многотомник и вече може да се разархивира по всякакъв удобен начин.

Нормален ZIPX архив

За съжаление ZIP-файловете от проекта Info-ZIP не се поддържат, но 7-zip разработчиците добавиха поддръжка към архиватора си, откъдето той мигрира към проекта p7zip и стана достъпен в Linux чрез полезната програма „7z“ от пакета „p7zip-full“.

Повечето графични среди за работа с архиви също добавиха поддръжка за ZIPX и сега не е необходимо да използвате терминала за разархивиране. Ако обаче е необходимо, можете да използвате командата:

7z x archive.zipx

Въпреки факта, че 7z работи добре с единични ZIPX файлове, се оказа, че той е практически е безполезен при работа с многотомни ZIPX архиви.

Възможно е да прегледате съдържанието на всеки том и дори можете да извлечете отделни файлове, при условие че те са разположени изцяло в един том, но ако файлът е разположен в няколко тома едновременно (а спецификите на ZIPX формат са такива, че повечето файлове в многотомния архив се „разпределят“ в няколко тома ) след това опитът за разархивиране завършва с грешка.

Като се има предвид, че няма други ZIP-активни инструменти за Linux, можем да кажем, че многотомните ZIPX архиви на Linux не се поддържат като клас.

В Linux няма пълноценна поддръжка за модерни формати на WinZIP, но заслужава да се отбележи, че в ежедневието многотомните архиви са доста редки и обикновените архиви се поддържат напълно.

Вашият коментар