Апел за правилно писане на български език.

devent

Super Moderator
Привет. Всеки път, когато посещавам разни български форуми оставам изумен от факта, че над 70% от постовете съдържат множество правописни и пунктуационни грешки. Това е недопустимо. Това е нашият роден език и просто е срамно и грозно да правим грешки и то елементарни. Идеята на тази тема е в няколко поста, които ще бъдат разделени така:
1 пост: Кратки правила при писане.
2 пост: често срещани грешни думи(пр. вопще, вобще и т.н) подредени по азбучен ред.
И още няколко. Целта на темата е поне младите хора, които се интересуват от уеб програмиране да пишат правилно. Ако @admin одобри идеята, ще бъде хубаво темата да се направи важна, като се надявам потребителите да ми помагат с често срещани сгрешени думи, правила и т.н. Аз ще имам грижата да променям първите няколко поста(т.е правила и т.н), както и да трия ненужните постове. Можем да пробваме. Ще бъда доволен дори един човек да разбере, че се пише "не знам", а не "незнам" както и подобни смешни грешки.
Това е накратко от мен, чакам отзиви ;)

Малко съм против.
Наистина трябва да се пише правилно, но пък ако чета мнения с грешки първо че едва ли ще ги забележа и второ и да ги забележа, няма да ми пречат - не съм чул някой да е умрял от това.

Напоследък из сумати форуми гледам как всеки тръгнал да коментира, че еди кой си имал правописни грешки.
А всъщност не гледат своите си постове.
Ако трябва да съм честен подивявам като вида мнение от вида:
"ти първо вземи да пишеш правилно и тогава пиши в нашия форум".

Ако такъв потребител има в мой форум, директно получава бан.
Най-вече че повечето като напишат такъв псот се мислят за големи патриоти.

Мисля, че това дали ще допускаш грешки си е лично твой избор.
Аз повечето които допускам са под формата на размествания на букви, изпускам букви, но това е защото пиша бързо.
Е има и разни запетайки и т.н., ама мисля че не сме на изпит по БГ, че да се тревожа за това.
Когато видя, че съм допуснал някъде грешки, натискам бутона за редакция и поправям.

Според мен ако тук се въведе такова правило само ще нажежи обстановката

Не съм казвал да се въдежда правило. Казах да се направи тема, в която са описани основните правила за писане на български език. Естествено, че е твой личен избор как ще пишеш. Никой не ти дава наклон на ... ръката. Аз правя тема с основни правила за писане на български език. Теб ако ти е кеф да си грамотен и имаш желание да пишеш правилно, влизаш, четеш, променяш се. Иначе, не знам кое те кара да мислиш, че се мислим за патриоти. Може би факта, че искаме българинът да е грамотен ли? Ще се радвам да се обособиш.
След това. Какво ми е на мойте постове? Старая се да пиша правилно и да не изяждам букви/думи и т.н. не знам какво да се гледам?
Пак казвам, целта на темата ще е да се помогне на всеки, които има желание да пише правилно. На който не му дреме и му е все тая - да я пропуска.

devent каза:
Не съм казвал да се въдежда правило. Казах да се направи тема, в която са описани основните правила за писане на български език. Естествено, че е твой личен избор как ще пишеш. Никой не ти дава наклон на ... ръката. Аз правя тема с основни правила за писане на български език. Теб ако ти е кеф да си грамотен и имаш желание да пишеш правилно, влизаш, четеш, променяш се. Иначе, не знам кое те кара да мислиш, че се мислим за патриоти. Може би факта, че искаме българинът да е грамотен ли? Ще се радвам да се обособиш.
След това. Какво ми е на мойте постове? Старая се да пиша правилно и да не изяждам букви/думи и т.н. не знам какво да се гледам?
Пак казвам, целта на темата ще е да се помогне на всеки, които има желание да пише правилно. На който не му дреме и му е все тая - да я пропуска.

не казвам за твоите постове нищо.
имах предвид че тези които правят забележки на другите за правопис обикновенно те не гледат своите постове... :wink:

Аз докато гледах постовете и намерих маса грешки.
Да не говоря в моите постове какво става, като нещо бързам.
Аз devent също се дразня но не мога да разреша забележки на тази тема,
защото става една мътна и кървава.
Ще почне всеки втори пост да е "пише се въвежда".

АКо имаш желание да направиш нещо като препоръка която да има ефект
то напиши един пост за правилно писане на български език и след това направи един урок за основните правила в БГ езика. На бързо.
Главни букви. Препинателни знаци. Много хора не знаят какво е.

Примерно:
Грозно е да се пиша само с малки букви.
Грозно е целият топик от 100 думи да е само едно изречение.

Обясни и направи видео как се ползват разни плъгини за firefox, които
показват правописните грешки подчертани с червени.

Но това ще бъде като препоръка. Ще го сложа ако трябва при всеки топик като пишат да има линк.

Няма да има правило а само препоръка.
Под секрет ти казвам, че като видя някой д апише много зле директно го банвам.
Или го прави нарочно или наистина е мега тъп. Не се случва често но поне 20 бана такива има и са предимно на току що пристигнали с въпроса
"как пусам ЦС сарвар да влезнат и други авер4ета".

тихо и кротко му пускам "оня надпис".

Май грешно съм се изразил, защото явно не ме разбирате. Никъде не казвам да има правило за правилно писане, нито забележки. Идеята е точно както си споменал ти: Прави се тема или урок с най-често бъркани думи и правила, кога се слагат запетайки, къде се слагат, защо се слагат и т.н. И това цялото е една тема от няколко поста. Който има желание да пише така - пише, който няма - не пише. Не става дума да ходи модераторския екип и да пляска забележки защо някой е написал "усвен", а не "освен". Също така не би трябвало и потребителите да правят забележки "'що пишеш грешно", това все пак е в разрез с правилата. Идеята е ми е темата да е нещо такова:
1 пост:
- След препинателните знаци точка, запетая, удивителна, въпросителна, двоеточие, точка и запетая, се оставя интервал, а преди тях - не! Пишат се плътно до предната дума.
- Пред начални и след крайни кавички и скоби се оставя интервал.

2 пост:
неправилно :: правилно
Думи:
......
[В]
Вобще, вопще, въопще, въбще и т.н :: въобще
......
[Д]
Друк :: Друг
......
[У]
Усвен :: Освен
Удобрение :: Одобрение

Нещо такова, може би ;)

Абсолютно съм съгласен. Да направим някакъв (полу) задължителен урок, в който да са описани примерни начини на писане на постове. Един вид да казва: "Пиши по грамотно, и има по голям шанс да получиш помощ".

Примерно не е толкова трудно, и няма да се изтърка клавиатурата ако се напише " не знам" вместо "нз" или "ддз" :).

Firefox подчертава повечето неправилно написани думи , трябва просто да се гледа. Бутона "Преглед" също може да се използва понякога.

Ми айде напишете . Урокът трябва да е издържан и както казах да има описание на адона за правопис.

А трябва ли да е урок? На мен би ми било по-лесно ако е тема. Все пак не мога да го напиша всичкото наведнъж. Ще бъде постепенно обновявана с нови думи и правила. Ако е тема не ми е нужно да те моля всеки път да става урокът неодобрен за да го променям и после пак да си играеш. Освен това ако е тема, потребителите с желание да ми помагат, могат да пишат директно в темата и аз после да трия и променям, а не по ЛС-та, защото става по-бавно според мен ;)

devent направи тема или урок, ще помагам.
Ето първото помагало:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3623

Може да се кръсти: "Не хапе" :).

rombeca каза:
Ето първото помагало:

Благодаря за подкрепата. А можеш ли да ми кажеш как се ползва въпросният адон? Инсталирах го, пиша мнение с грешна дума и въпреки това не я оцветява? :)

А иначе не искам урок, защото всеки път, когато се променя, трябва да се сваля от сайта от @admin и после пак да се одобрява. Ако все пак му се занимава да направи една проверка if($session['user_id'] == "646" && $urok_id == "ид-а на урока") и ми има доверие, че няма да сгафя с урока съм съгласен, аз няма да го подведа. И все пак предпочитам тема, по-удобно ми е :)

devent каза:
rombeca каза:
Ето първото помагало:

Благодаря за подкрепата. А можеш ли да ми кажеш как се ползва въпросният адон? Инсталирах го, пиша мнение с грешна дума и въпреки това не я оцветява? :)

Хм, дали пък не трябва да си с българска версия на Firefox. Ти рестартира ли? И пише ли дали е включен? На мен, в момента ми подчертава с червено всички неправилни думи, включително и тези на латиница.

Да се напише тема с правилните думи ?! Четете ли и осъзнавате ли това което пишете ? Та то почти никой ( включително и аз ) не чете правилата, а какво остава да чете една тема с няколко милиона думи в нея ... + това ако се съмняваш в дума можеш да я напишеш в гугъл и ще те поправи ако е грешна.
Също така повечето съвременни браузъри ( дори и FF ) имат проверка на правописа така че не е толкова сложно да се използва тази опция ...
Другото което се сещам е може би да се направи ДБ с думите ( например от някой файл на опера или мозила да се вземат ) и при писане на мнение на всеки 5-6 мин да преглежда за думи докато се пише мнението.

Back
Горе