Версии на css/js библиотеките

Pok4

Registered
Хора, вие слагате ли версии на библиотеките с цел да не се кешират файловете? https://stackoverflow.com/questions/1614429/what-is-style-cssver-1-tag

Питам от интерес. Аз лично до сега не съм слагал. Някои слагат current timestamp, пример: ?v=165432885
Дали е добър подход?
Ако правите промени редовно е добра идея, така потребителите ще са винаги с актуалната версия, но пък ще увеличи page loading-a...
Дайте мнение...

Аз слагам.. В днешно време се кешират линкове с v=1234 , така че не мисля, че ще се увеличи page load-a.

As of mid-2016, Internet Explorer 11, Chrome 52 and Firefox 48 all cache CSS and JS resources with a query string.

А ясно, но ако се кешират няма смисъл... Трябва да тествам при мен с current timestamp би трябвало да стане, тъй като при всеки рефреш ще се сменя и така... Ще си направя темплейтна дефиниция и ще я ръгна там, пък да видим...

Попринцип има смисъл, защото като смениш версията +1, ще им зарежда на хората новата версия на css-a.

Хмм, не съм те разбрал явно, но ако се кешират файловете, дори и да слагаш параметри то няма да има смисъл.. Онзи ден направих промени и трябваше да вляза в Css файла и да набия f5, за да се опресни с новото съдържание. Седеше си със старото съдържание. За това стартирах темата. В моя случай не се касае за големи промени, а малки, но целта ми е да не карам хората да влизат във файловете, а просто да не се кешират файловете. Ако това е вярно за от 2016 г. не знам дали наистина си струва...Може би, ти имаш друго в предвид..

Идеята е като промениш нещо, да промениш версията и така ще се кешира новата верисия...

style.css?v=1.23 става на styles.css?=1.24 и ще кешира новото съдържание на файла, след промените ти.

• Like
Реакции: Pok4
Ясно, разбрах. Благодаря :)

Аз сега ще пиша на разработчика на Mustache, да даде съвет как автоматично да стане и направо от input ще сменям версиите (работещо с config таблицата) . Поне може да се разширява с къстъм код колкото искаш.

Аз сега ще пиша на разработчика на Mustache, да даде съвет как автоматично да стане и направо от input ще сменям версиите (работещо с config таблицата) . Поне може да се разширява с къстъм код колкото искаш.
После драсни тук, за да кажеш какво е посъветвал. Интересно.

Ти за всичко ли питаш разработчика на Мусташ? Такива неща се правят с бъндлър като Webpack и принципно е най-удобно да е генериран хеш според съдържанието на файла. Така винаги се знае, че ако файла е променен и хеша ще се промени.

Ами аз го питам, тъй като темплейтната система се разширява и надгражда с класове. Така го питах за assign/unassign функциите и той ми даде 2 класа, които 'extend-ват' енджина.
Каза, че той лично няма да ги въведе, тъй като не ги намира за приложими в системата. (ползва си рендване само)
А чрез тях може да имаш глобални дефиниции, които са много полезни в темплейтите...(може да се ползват навсякъде)
Съмнявам се, че и това ще го въведе, нека ми даде някакъв пример, пък аз ще преценя дали си струва. Сега мога да сложа глобална дефиниция през assign {{timestamp}} и да сложа само ?v={{timestamp}} накрая на всички линкове към css/js библиотеки, но според мен ще е по-добре да го попитам и той да даде вариант автоматично това да става в кеша на темплейтите.
Да, разбирам, че кода ще трябва да рови, дали с regex или с нещо друго (не знам) и ще има малко забавяне на page load-a по-този начин, но пък мисля, че си струва да е автоматично. Така няма да задължавам някога хората, да въвеждат това на ръка, а автоматично ще става, само версията от админ панела ще си сменят. (както казах през input поле)

Ако някой има интерес, нека хвърли и поглед на тази библиотека - https://github.com/paulbunyannet/autoversion
Старичка е,но мисля, че трябва да работи все още :)

Последно редактирано:
За такива неща какви Regex-и .. какви чудесии . Просто му сложи rand( 1, 99999999999 ); зад "?v=" или както ти мислиш - timestamp също става. То като е уникална стойност винаги си тегли/опреснява стила :) При мен е така и нямам проблеми. Знам, че някой го правят и за изображения, аз не съм го пробвал още там. (kartinka.jpg?v=7654)

Не, аз искам да е автоматично и той ще ми предложи начин, да се изманипулира кеширания темплейт. (надявам се)
Там да се изнамерят всички линкове към js/css и да добави накрая версията. Не искам аз да пипам по темите и да слагам такива неща... По-добре да е така, както съм го решил и само ще добавя инпут полето и там една заявка към датабазата и това е...
Не всички хора, които ще се докоснат до тази система ще разбират толкова и ще се чудят какви са тези v? или пък някои няма да слагат въобще... Така че ще видим той какво ще каже. Дано даде вариант, който не е много overload :)

Back
Горе