Видео карта

Galli

Registered
При пускане на компютъра на монитора излиза надпис "не оптимална резолюция". Това е съобщение от монитора, а не от операционната система, до нея изобщо не стига. Издава 4 бипкания. BIOS е AMI и пише, че това означава System Timer failure. Какво означава това? Как да се справя с проблема. Мисля, че последно кoгато ползвах картата работеше нормално. За дъното не знам, но би трябвало да е наред.
Картата е pci-e 8500gt.
 
Видето да няма подути кондензатори?

Най-добре пробвай с друго видео и друг монитор.
 
Нямам в момента други части. Видимо й няма нищо.
Ето го същия проблем http://www.youtube.com/watch?v=hx6tAg0fKf0 само дето моят свири. :)
 
Ако като махнеш видео картата, дъното пак свири.
Проблема ще е дъното.

По принцип съм пробвал изгорели ВК на моя комп. но дъното не ми е писукало.
 
А това което писано като ТОП коментар направи ли го ?
1. Turn off computer, unplug the display from electricity
2. Plug in the display, start the computer
3. Start Win in safe mode (press F8 while booting)
4. Run regedit
5. Navigate to HKEY_CURRENT_CONFIG -> System -> CurrentControlSet -> Control -> Video
6. Search for all entries with name
DefaultSettings.Xresolution and DefaultSettings.Yresolution and set them to
Xresolution=0x400 (1024)
YResolution=0x300 (768)
7. Restart, start nomrally. Voila
 
Пробвах, не стана. Тази вечер ще пробвам пак.
LiRiX може да е дъното. Процесор, РАМ, захранване и монитор са пробвани и са здрави (уж). Видеото преди повече от 1,5 г. работеше. Дъното ми го дадоха предния ден за временна употреба, но ми казаха, че е здраво. Хич не харесвам чипсети без вградена видео карта, колкото и да са висок клас. :?
И тези бипкания май нещо са фалшиви. Из интернет пише най-различни версии.
Само CPU:
1 дълго и 2 къси, и пак се повтаря същото, и пак и пак...
CPU + RAM:
1 дълго и 3 къси и спира
CPU + RAM + VGA:
1 късо и 3 къси бързи

Ситуацията е такава - бипка веднъж все едно всичко е наред и в следващия момент вади съобщението. След още един момент бипка 3 кратки пъти бързо и спира, а съобщението гасне и се появава през няколко секунди. Клавиатурата изгасва след първото бипкане. След като го изключа от контакта картата от задната страна на гпу-то пари. :)
 
А след като сложи новото (старо) дъно ли се появи този проблем?
Кажи модел на дъно, рам и процесор защото може да не са съвместими.

В BIOS влизаш ли? Показва ли POST съобщенията? Кога монитора показва грешката?

Само да добавя и най-малката информация може да дойде хубаво за диагностиката.
 
Да знам и затова описах подробно какво става. Обаче съм объркал последователността. И ето сега направих едно кратко видео, от което се вижда и чува какво става.
http://funny-videos.hit.bg/asus.flv - Save Link As.

Платка: asus p5gpl-x se
Памет: 1ГБ Самсунг ДДР400 не ЕСС, 1ГБ Адата ДДР400 не ЕСС, 256МБ ДДР333 не ЕСС.
ЦПУ: Пентиум 4 521
Захранването е с 20 пина и 16А на +12В.
Закачих му и АТА ДВД и то светва в началото. Паметите съм ги пробвал всичките в двата слота и заедно и по отделни. Картата спрях да я използвам преди повече от 1,5 години, защото южният мост на едно дъно прегряваше и му спираха ЮСБ-тата. Извадил съм внимателно след като разредих захранването. От тогава стои в шкафа в антистатична опаковка.
 
Две идеи:

1. Махни батерията на биоса и изчакай 1 минута, сложи я и стартирай машината.

Ако не помогне:
Правиш така наречената "висяща" сглобка. Вадиш всички части от кутията. Слагаш дъното на някакъв картон, като оставяш процесор, 1 плочка рам, видео и захранване. Връзваш клавиатура и монитор само нищо повече. Окъсяваш 2-та пина на които връзваш бутона СТАРТ на кутията. Как се окъсявя: взимаш права отверка и ги докосваш едновременно като внимаваш да не докосваш и други. При такава сглобка машината се гаси като дърпаш кабела от захранването. Ако тръгне почваш да добавяш и другите части като CD четец, флопи и т.н. .

Не гарантирам, че тези 2 начина ще помогнат обаче тук ще си играеш на проба - грешка няма как иначе.



Преди да пробваш тези неща виж видеото на някое друго дъно дали ще работи.

Успех!
 
Остана ми време да се позанимавам.
С друга карта платката работи. Пак свири така, но работи нормално.
На друга платка видео картата дава същата грешка. Обаче мониторът е същият и е Samsung. Навсякъде из интернет пише за тази грешка при мониторите на Самсунг и за един модел са му измислили начин. Нооо това не значи, че и при мен мониторът е виновен.
Открих нещо друго. Съобщението си стои, но Уидоусът се зарежда. Чувам му сигнала. Опитах с клавиатурата да намаля резолюцията след като се включи Уин, но не се получава.
Ако картата е развалена изобщо ще се включва ли операционната система? Имат ли тези карти някакъв БИОС и дали не му се е случило нещо?
 
Тая грешка нещо ми говори за ненастроено време в БИОС-а. Извади батерийката не за 1, а минимум 10 минути, извади и РАМ-а, изключи захранващото напрежение. Включи го с накакво видео(дори на PCI слота да е) и си настрой БИОС-а както нормално, забрани грешките за клавиатура и също промени настройките за дата и час. Запиши настройките, изчакай да бутне, изключи и после сложи видео картата, с която прави проблеми. Провери настройките на южния мост и на-вече тези, засягащи видео картата и работата на моста... Това е, ако има нещо питай! :)
 
Компютрите работят нормално и без каквито и да било видео карти.
Ако е изгоряла ВК, компютъра пак ще се включи.
 
Нещо не разбрах последния пост за кой се отнася, но определено няма да тръгне компа ти, ако е включена и допълнителна, дори и изгоряла ВК, защото колкото и изгоряла да е, контролера ще познава и ще превключва на нея, няма да ползва вградената.
 
rosko не става, пробвах всичко. Платката си работи нормално с друга карта.
Но тук LiRiX е прав. Изобщо не се бях замислял, виждам черен екран и съм си мислил, че БИОСа спира до там. Направих експеримент с друга развалена карта и Уиндоус пак се включи. Екранът през цялото време изобщо не се включва, бипка, но ОС се зарежда. И без видео пак се зарежда.
А въпросната карта 8500, за която става въпрос по-горе все пак праща някакъв сигнал към монитора и като се зареди Уин се чува звукът от балоните, че е сложено ново устройство. Остава единствено да я тествам на друг монитор, но това няма да е скоро...
rosko би ли написал защо трябва да стои повече от 10 мин. без батерия, аз поне не виждам толкова големи капацитети, че да се разреждат толкова време. Нещо с чипа на биос-а ли е свързано или просто като застраховка.
 
Най-вече за застраховка, а и на част от паметта в БИОС-а й трябва време, за да "забрави". Това, че не виждаш големи капацитети, не трябва да те подвежда, защото на паметта и трябват микроампери, за да поддържа записите на настройките. Вероятно DAC-а си е отишъл, картата има ли други изходи(пробвай там, ако има), занулени ли са контактите на монитора и компютъра, може пък ова да прави проблеми. Извинявай, че не потърсих, но пробва ли видео-картата на друг комп?
 

Горе