Въпрос за повикване на URL в php документ

pszone

Registered
Не съм сигурен до колко заглавието на темата е точно. Интересува ме, има ли някакъв начин да се създаде .php документ, който автоматично да зарежда друг URL адрес. Ще се опитам да дам пример:

Вкарвам в browser-a адрес - http://yourdomain.com/opit.php

и веднага да ме препраща на адрес http://yourdomain.com/opit1.php

Идеята ми за това е, че искам да имам няколко файла за download - обаче не искам да се вижда точният адрес от където се теглят, а да минава през PHP. Ако не се лъжа чрез този вариант за който питам, ще става да се тегли файлът само чрез ляв клик. Ако имате друго предложение, чрез което да става чрез десен клик и Save Аs, без да се разбира адресът ще съм ви много благодарен.
 
Еми да може!
Просто в php документа(все пак там и html трябва да има)слагаш ето тоя мета таг:
Код:
<META HTTP-EQUIV="refresh" CONTENT="1;URL=http://saitati.com/opit1.php" >
В случая след една секунда ще те пренасочи към opit1.php,иначе,можеш да го направиш след колкото си искаш като смениш единицата преди ;URL :wink:
 
Да нещо такова ще свърши работа.
Ето ти и скрипт за броене на свалянията.
Пак не може да се види адреса на файла.
http://web-tourist.net/login/login/view.php?st=472



DEMO
 
Ейй тоя урок ми се струва доста полезен :)
Може да се възползвам от него :wink:
 
Първо благодаря за постовете. За съжаление идеята ми се оказа доста глупава. Главнаия замисъл бе да открия начин чрез, който определенi потребители в phpbb да могат да теглят даден файл, но не искам да използвам attach mod-a. Просто да пусна линк към файл (без да се разбира истинското му място), към който (link) да имат достъп само определни посетители от сайта. За съжлаение все още не мога да намеря решение на проблема :cry:
 
Мисля, че имаше начин чрез котви. Един път бях питал ама не ми стана много ясно. Ако има нкой навит да ти каже. Иначе разбрах какво изкаш. Примерно:
http://lirix.com/id?=5050 линкът ще те прехвърли в http://abv.bg
На тов му се вика котва :p
 
LiRiX каза:
Мисля, че имаше начин чрез котви. Един път бях питал ама не ми стана много ясно. Ако има нкой навит да ти каже. Иначе разбрах какво изкаш. Примерно:
http://lirix.com/id?=5050 линкът ще те прехвърли в http://abv.bg
На тов му се вика котва :p

Не. Това не е котва. :)

http://web-tourist.net/login/login/view.php?st=335
 
admin каза:
LiRiX каза:
Мисля, че имаше начин чрез котви. Един път бях питал ама не ми стана много ясно. Ако има нкой навит да ти каже. Иначе разбрах какво изкаш. Примерно:
http://lirix.com/id?=5050 линкът ще те прехвърли в http://abv.bg
На тов му се вика котва :p

Не. Това не е котва. :)

http://web-tourist.net/login/login/view.php?st=335
Окей. Ако някой може да ни обясни как стова номер нека да каже и аз съм заинтересован с ония пример дето дадох. :D
 
Привет,

Това с id-то не е с case метода на switch цикъла. Предполагам, дори съм убеден, че се ползва база данни, която има структура близка до тази:

id, url

където id-то е уникалният номер за всеки ред в базата данни, а url-то съдържа адреса на сайта, към който да бъде редирактнато/прехравлено 'човечето' което клика из линковете от рода на http://lirix.com/id?=5050

За пример ви давам следното:

таблицата се казва redirects, а базата данни е redirects_db

id, url
1 , http://www.abv.bg
2 , http://www.google.bg


и следният php script:

Код:
<?php
//връзваме се към mysql server-a
$con = mysql_connect("host", "username", "password");
//в случай, че имаме повече от една база данни на този акаунт, казваме на php-то да работи с избраната от нас база данни
$sdb = mysql_select_db("redirects_db", $con);

// правим проверка дали id съдържа за стойност число и дали стойността и е повече от 1 символ. Ако да, то продължаваме, ако не, спираме скритп-а и показваме hacking!? като съобщение.
!ereg("^([0-9],{1,})+$", $_GET['id'])?die("hacking!?"):true;

// правим си заявката към базата данни, която преведена на български звучи така
ВЗЕМИ СТОЙНОСТТА НА url ПОЛЕТО ОТ ТАБЛИЦАТА redirects КЪДЕТО ПОЛЕТО id ИМА ЗА СТОЙНОСТ СТОЙНОСТТА НА $_GET['id']

$result = mysql_query("SELECT url FROM redirects WHERE id = " . $_GET['id']);

//врътваме един while loop за да вземем стойността, макар, че тук може да се направи и с mysql_result, аз си предпочетох този метод.
тук присвояваме на $url стойността взета от url полето на наща таблица.
След което с php правим ре-директ (прехвърляме) към страницата взета от базата данни.
while($url = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC))
{
     header("Location: " . $url);
}

// затравяме връзката към базата данни, защото не ни е нужна повече.
mysql_close($con);

?>

Не знам дали го обясних добре, но това е начина по който работи това с редиректа на базата на id-то.

А за това да скриеш файловете от потребителите... може да бъде направено доста просто.

За пример:

Качваш файловете в една директория, която не е задължително да не самина в root директорията на сървър-а ти.

След това с fread четеш файла и го подаваш на браузъра с сетнати (set) хедъри (headers) с който указваш файла да бъде автоматично свален.
Сега ме мързи да пиша пример, затова ако имаш въпроси, питай първо www.google.bg и после пиши тук, че не обичам хората да чакат на готово :)
 

Горе