Въпрос към дизайнерите във форума

Vladkata

Registered
Здравейте! Имам няколко термина, ако може да ми ги обясните:
Код:
1. да съдържа потенциал за кинетично интерпретиране
2. решения за хоризонтално, квадратно и вертикално композиране
3. цветно решение с включени описания по CMYK, RGB, PANTONE скали
4. монохромно и/или черно-бяло + степени на сивото при необходимост

За 2. мисля че за това става въпрос:
203787951858394024_UZUi3oQW_c.jpg


Ако може малко повече информация да хвърлите относно това композиране... Сега гледам че го има и златното сечение (в лилав цвят, по-горе в логото) бях чел преди за него, но защо трябва да се работи с него?

Относно другите въпроси, чудя се какви ще са тези описания в 3. по скалите, а също и какви са тези степени на сивото в 4..

Благодаря предварително!
 
Когато ме интервюираха за 1000стипендии човека ми спомена за това златно сечение и че дизайнът на twitter бил взаимстван от него.
 
tedo96 каза:
Когато ме интервюираха за 1000стипендии човека ми спомена за това златно сечение и че дизайнът на twitter бил взаимстван от него.

Да по доста дизайни е работено с него, нещо като GridSystem, бе то си е обяснено в УикипедиЯ, обаче защо се използва не ми е ясно, а също и другите неща...
 
Златното сечение се използва за интуитивен и удобен дизайн като седнеш пред един монитор мястото което първо поглеждаш е мястото на златното сечени. Леко е подминало грид система ама айде, в логото на ябълката аз лично златно сечение не виждам ти на всичко може да го наложиш но на ябълката не пасва с нищо!
 
sorRy каза:
Златното сечение се използва за интуитивен и удобен дизайн като седнеш пред един монитор мястото което първо поглеждаш е мястото на златното сечени. Леко е подминало грид система ама айде, в логото на ябълката аз лично златно сечение не виждам ти на всичко може да го наложиш но на ябълката не пасва с нищо!

Не знам какво се заяждаш във всеки твой пост. Първо не съм казал че е грид система, и второ - отвори си четивото от УикипедиЯ и виж правоъгълниците в лилав цвят в логото :wink:.
 
Интересно четиво, относно златното сечение - http://www.banskt.com/blog/golden-ratio-in-logo-designs/

1. Мисля, че трябва да се направи така, че да може да бъде анимирано по някакъв начин. Нали се сещаш за рекламите на продуцентските къщи в началото на филма. Как няк'ва анимация се преобразува в лого. Но не съм сигурен.

2. За това също не съм сигурен, но мисля, че става въпрос за възможност за композиция на логото да има варианти за:

- Знак + текст (ако има такъв) пред / след знака
- Знак + текст над / под знака
- Този ме озадачава но мисля, че трябва да има възможност за побиране на логото в квадрат, заемайки максимално пространство в него.


Но и тук не съм сигурен в отговора си.

3. Тук става въпрос за Цветовите модове на Изображението. Сигурно си запознат с CMYK и RGB модовете и знаеш за какво служат. Тук трябва да отбележиш цветовите кодове в CMYK и техйните интерпретации в RGB, Например C = 100%, M = 0, Y = 100%,K = 0 да се превърне в R = 0, G = 255, B = 0. Pantone скалата е свързано с принтерния печат по-скоро. Тоест, тук става въпрос за пестене на мастило и съответно на пари. Ще обясня малко за него и разликата му с CMYK. При принтиране на някакво изображение, както би трябвало да знаеш се използват четирите канала (CMYK), т.е. използват се четирите мастила и в зависимост от изображението, се смесват. Това е хубаво за изображения с 4 и нагоре цветове. Обаче, има възможност пък логото например да съдържа 2 цвята. Това означава, че при използването на направата му, ще се използват всичките канали в зависимост от смесването, което значи повече загуба на мастило и по-скъпа изработка заради разхода му. Pantone е стандарт, който решава този проблем, като дава възможност да се изпринти същото лого само с два цвята, които са предварително смесени в мастило (Както например смесват блажните бои в магазините за постигане на различни нюанси). Та, както блажните бои си имат определен код, така и Pantone цветовете си имат свои. Тези кодове отговарят за цветовете. хТака например това лого, със зададени Pantone кодове ще изхаби само 2 цвята, което пести от харч на мастилото.

4. Трябва да създадеш логото така, че

- Да е отчетливо само в два цвята - черен и бял (както шахматната дъска) (например логото на Мicrosoft има четири цвята, но има и вариант само в черно на бял фон / бяло на черен фон.
- Трябва да има и степени на сивото - тоест Grayscale.
 
Да някои от нещата са мия ясни, за подробното обяснение на другите - благодаря! А иначе беше упоменато за комбинация на символ с типография.

Питах госпожата ми по математика днес за Златното сечение :D. Тя каза че като нещо е направено по него, човека го възприема като съвършено, това е мярката за хармоничност на човешкия мозък - нещо такова... Също и се използва да намирането на перфектните женски пропорции :D и се използва в рисуването.

Иначе знаех за скалите, но не толкова подробно за PANTONE.

Също и за печатния вариант - да речем ако е 3D лого да има и 2D лого вариант - което ще помогне и при анимацията.
 
Ами да, изпобвано е това със златното сечение и работи векове. :)

За първа точка по-скоро става въпрос за транзишъна от анимация към логото. :)
 

Горе