Да направим новинарски сайт, като най-лесен начин за монетаризация.

xyz1

Registered
Предлагам да се съберем няколко човека и да програмираме новинарски тип сайт, като основната ни цел е да се печели от него. Имам доста идеи как да стане това (и то не по стандартните начини), но не бих се захванал да осъществявам сам подобно начинание.
 
Дори преди време имаше доста популярни идеи около форумни системи или дискъшън бордове, където идеята беше спечелените пари от адсенс да се разпределят така измежду потребителите, като тези с най-посещаван и четен контент са взимат съответно повече суми. Това беше до някъде вървежни, но май вече този модел не съм го срещал скоро.

Направата е лесно. После следва трафика, което вече в трудната част. Ако решиш сподели, предполагам може да събереш хора с желание да се включат.
 
Рекламите в днешно време не са приемлив източник на средства. Не случайно големите ИТ гиганти правят огромни съкращения на персонала си и причината е точно тази - приходите от реклама рязко намаляха, което пък се дължи на инфлацията и съответно води до драстично намаляване на емоционалните покупки от страна на потребителите на не особено нужни за тях стоки.

Определено един хвърчащ медиен сайт няма как да бъде успешен. Но нещата с провалянето са някак свързани. Да разгледаме две разработки:

Първата е свързана с някакъв вид продукт или услуга, която се предоставя на потребителите. Да тя трябва да се изгради за което са нужни хора, които дори и да работят в началото безплатно в даден момент вече ще искат да получат нещо насреща за труда си. Да приемем, че в крайна сметка те изградят въпросния продукт или услуга, но... Няма кой да го купи. Оказва се, че е нужна реклама, а тя е толкова скъпа, че води до това цената на продукта или услугата да е неконкурентна.

Втората разработка нека е споменатата в тази тема медиен сайт. Нещата изглеждат доста сходни като описаното по-горе, но в крайна сметка не популярността на изработеното е проблем. Така или иначе с писането на статиите в сайта се очаква и неговата популярност да расте. В крайна сметка, обаче, дали рекламирането в сайта ще бъде достатъчно, за да се изплати цялата тази къртовска работа която е свършена докато се развие сайта? Рекламодателите са склонни да дават твърде малко от печалбата си, за да остава повече за тях.

Идеята ми е просто двата споменати за реализация проекти да бъдат подхванати едновременно, като има и крайно договорени отношения между тях. Отначало развитието на продукта или услугата ще се стимулира, като непрекъснато (безплатно) се представя в медийния сайт. Това носи и съдържание за последния, т. е. не е толкова във вреда. В крайна сметка когато въпросния продукт или услуга бъдат готови, то вече следва договореното платено представяне в медийния сайт. Но това става при специални изгодни взаимно условия. Тук основното е да се дава доста повече като процент от печалбата, но съобразено точно с приходите. Например ако продукта или услугата носят 100 лева приходи от които имаме 50 лева чиста печалба, то в медийния сайт се договаря да се платят 40 лева за рекламни статии и други подобни. Когато след време приходите и печалбата примерно се удвоят, то и следва и заплащането за рекламните статии в медийния сайт също да се удвои. И примерно тази схема ще се запази докато за медийния сайт бъдат постигнати предвидени финансови резултати.

Забележете, че ако продуктът или услугата не разчиташе на доверен медиен сайт, то няма как в началото с 40 лева да направи някакво смислено представяне, което да я популяризира и така да повиши броя на клиентите. Обратно - за медийния сайт въпросната сума от 40 лева в началото е много малка и не покрива нищо, но пък позволява по-нататък въпросния субект (предоставящ въпросния продукт или услуга) да придобие клиентска маса и съответно приходите не само да се повишат, но и в крайна сметка в бъдеще да надминат обичайните суми, които се плащат за съответния вид реклама, което вече е в много голяма изгода за медийния сайт.

Аз имам и идеи за какъв продукт или услуга да стане дума. Но все пак ще изчакам преди да го споделя, за да видим преди това дали предложеното от мен до момента може някак да заработи.
 
Аз имам и домейн и подготвен сайт. Само кой ще качва новините? Wordpress е това. Дори новините ги взема автоматично от където му зададеш, но adsense не може да де ползва понеже трябва да се редактират новините за уникално съдържание. https://nagledno.com/ За повече информация и ако искаш обмяна на идеи - admin@iztegli.me . Също имам и сайт за сваляне на MP3 от YouTube и тем подобни- https://iztegli.me
 
Всичко това са фантазии. Хора ще отделят от времето си БЕЗПЛАТНО при положение че освен едното набъбна и другото и всеки гледа да работи на доказан доход. Такива начинания СЕ стартират СЪС капитал, който да осигури на хората спокойствие.
Отбелязвам че медийни сайтове е бол, претъпкано ама прелива та чак се давим. Остай платената реклама, въпроса с това как ще докараш потребители си остава. СЕО срещу големите медии... мъкааа. Вариант остава да се развият или да се КУПЯТ вече готови с много потребители групи, ама тук опираме пак до някви финанси. Разбери че няма никъв шанс да нямаш разходи ако ще и робския труд да е фрий. Разбери че за да се развие нещо ИСКА финансиране, каквото и да е то и дори с малко реклама да се побутва, ще е единствено в помощ за да се "съкрати" времето за развитие на този сайт.... А за сайта с продукта.,,, не знам дали има смисъл там да обелвам дума. Значи за да развиеш и другото, вече трябва да имаш потребители в едното, щом не искаш да ползваш други източници на потребителски насочен ( геле па насочен ) поток от потенциални клиенти.

Нека сметнем нещата така:
Малък екип от хора - бавно ще се работи, защото едновременно с това хората трябва да си вадят парите за разходи и да има и нещо отгоре ако може. Тоест почти сигурно е че това ще се проточи дори повече от година - две. Всеки ще работи разпокъсано, координацията ще е бавна и т.н. Разходите все пак по подръжка ще си летят през това време, а без група или реклама потребители ще се привлекът с много зор освен ако съдържанието не е сръх мега гига страхотно, което да се индексира и да е с позиции пред останалите за да привлече трафик. Щот то не е само да е уникално и нещо ново и/или интересно, ами да може да се нареди или да е в "ниша" в която конкуренцията е ниска, но има търсене и т.тн.тн.тн.т.н.тн.т.н.т Въобще мога много дълго и широко подробно да ти обясня за да разбереш, че "ей тЕй" не става!

Голям екип - супер, стига да можеш да го събереш, всеки по малко ще дава, но следователно и печалбата на повече хора ще е по-0малка докато дойде голямото развитие.

Ако имаш пари да плащаш заплати хората ще се съберат лесно и ще работят много по-качествено от сбирщайн в който постоянно ще има отказали се, новаци или забравили и т.н. Ще бъде гарантирано абсолщтен хаос, който неимоверно или ще забави брутално нещата или .. ще убие проекта...

Преди доста години, когато беше по-спокойно полето, можеше да се намерят навитаци за много неща и да се случи нещо. Има не малко такива успешни проекти, които бяха изпродадени на чужденци ( who knows why the FCK ). Но днес, всеки е с лимитирано време за каквото и да е, менгемето на уникум деебокрацията ни е затиснало повечето с нуждата от повече работа за да покриваме ....какви ли не идиотски неща, не малко се опитват да имат собствен дом защото или някой им е продал бащино наследство или е в кънда на дивия или пък е било продадено с цел примерно пътуване в чужбина за работа и т.н.т.нт.н. Макар че тия пък които имат и финансова и времева възможност да се включат, няма да г онаправят защото или ще искат да си гледат семействата и личния кеф или просто ей така за хавата не им се иска. Аз също не бих се хванал с това, защото краят му е свръх неизвестен и то с оглед на това как "започват" нещата се предусеща..

Поздрави!
 
Ентусиазмът е похвален, честно казано ако си малък и имаш времето и желанието се мятай на всякакви проекти. Това с хората е много трудно, особено непознати. По-скоро си събери някаква групичка от приятели, колеги съученици (пак казвам нз на колко години си) и започнете.
Дори нищо да не излезе пак си е опит и пак сте напред. Рядко са случаите, в които с първия си сайт, някой е забогатял, но пък от някъде трябва да се започне в крайна сметка.

Писах по темата защото ми стана малко носталгично за подобна идея която имах преди 10-тина години. Взех домейна (даже беше .bg, което тогава си бяха доста пари), тема, направих сайта на WP и се събрахме една вечер с приятели, на които предварително им бях казал, че съм измислил нещо много яко.

Проблема ми беше, че моя ентусиазъм остана тотално несподелен, тогава факта, че никой няма интерес в тази сфера явно ми беше огягнал и вечерта завърши с игра на Мортал комбат.
 
Ентусиазмът е похвален, честно казано ако си малък и имаш времето и желанието се мятай на всякакви проекти. Това с хората е много трудно, особено непознати. По-скоро си събери някаква групичка от приятели, колеги съученици (пак казвам нз на колко години си) и започнете.
Дори нищо да не излезе пак си е опит и пак сте напред. Рядко са случаите, в които с първия си сайт, някой е забогатял, но пък от някъде трябва да се започне в крайна сметка.

Писах по темата защото ми стана малко носталгично за подобна идея която имах преди 10-тина години. Взех домейна (даже беше .bg, което тогава си бяха доста пари), тема, направих сайта на WP и се събрахме една вечер с приятели, на които предварително им бях казал, че съм измислил нещо много яко.

Проблема ми беше, че моя ентусиазъм остана тотално несподелен, тогава факта, че никой няма интерес в тази сфера явно ми беше огягнал и вечерта завърши с игра на Мортал комбат.
:D Много инересни идеи си имал като малък, аз по скоро се придържах към гейминг сървъри на цс и му онлайн, но все пак жалко е че не си постигнал това, което си искал да направиш тогава, няма нещо по яко от това като дете да си имаш нещо твое и да си го развиваш.

Иначе по темата -> недей, за това се иска много сериозна инфраструктура която ти със сигурност нямаш, това, което бих ти препоръчал аз ако искаш да се занимаваш с това и си сам или сте малко хора е да направиш една fb група да събереш колкото се може повече народ в нея, след това да дигнеш едно сайтче от типа на сайт за статий със заглавия които привличат внимание и да си постиш там малко по малко групата ще се разрастне заедно със сайта и така, пример:
Сайта им: saav-bg.com
Нещо такова примерно можеш да направиш, качваш по няколко статии на ден, къде истина, къде не :D ако ме разбираш правиш заглавията малко по интересни за хората и така, но цялостен новинарски сайт от типа на novini.bg, news.bg и тнт, трудно се прави.
 
Много стандартно гледате на нещата. Първо имайте предвид, че така нареченото "безплатно" е твърде разтегливо понятие. И има огромно количество хора, които хем вършат не лека работа, хем си плащат за това. Става дума за студентите в университетите - те учат тежки теории, но и си плащат значителни семестриални такси. Тук нещата с новинарския сайт са в някакъв смисъл подобни - не само, че не се очаква да заработиш най-малко в първата година, но и плащаш за поддръжката на сайта. От друга страна подобно на студентството ти се обучаваш какви теми ги интересуват хората и какви не, защото получаваш точни статистики за посещението на сайта ти. А сайтът ти сам по себе си е актив, който ти може да цитираш, когато решиш да стартираш други проекти.

Вариантът сам човек да се занимава със сайта не е приемлив поради много причини. Например малкия брой статии няма как да върже каквито и да редовни читатели. Освен това човек му омръзва да пише, без никаква обратна връзка. Ако екипът е поне от 2-ма човека, то почти винаги можеш да получиш за всяка своя статия обратна връзка от другия съавтор. Ако екипът е от един човек, то е много нахално някой да се опита да се присъедини. Обратно ако има поне двама човека, то е ясно че сайтът разчита на екип от автори и всяко предложение за присъединяване е добре дошло. Така проектът има някакъв поне теоретичен потенциал за развитие.

Рекламирането на подобен сайт се прави, ако искаш да вдигнеш значително посещаемостта. Това няма да доведе веднага до нови приходи, но пък нищо чудно да увеличи значително разходите за поддръжка на сайта. Затова подобен новинарски сайт е напълно нормално в началото да има сравнително малък брой читатели (примерно около стотина), за да може по поведението им да ви носи съответната обратна връзка за това което е интересно за четене и това което не е.
 
Вярно казано, в наши дни потребителите са засипани с различни видове уебсайтове, и ако искате да създадете новинарски уебсайт, наистина трябва да бъдете много силни или поне това също отнема много време и не е гарантиран успех.
 
Последно редактирано от модератор:
Трудно от adsense да се изкарват достатъчно пари.. Най-много съм изкарвал 2-3000 евро месечно от подобен сайт. Но това беше преди няколко години. Преди някакво време промениха нещо и цената падна доста. Същия сайт изкарва към 500-600 евро месечно в момента от adsense - за справка има над милион и половина импресии на рекламите за последните 28 дена ( около 10к клика ).

Най-добре е да си намираш частни клиенти и да им поставяш техните банери за да печелиш повече.
 
Трудно от adsense да се изкарват достатъчно пари.. Най-много съм изкарвал 2-3000 евро месечно от подобен сайт. Но това беше преди няколко години. Преди някакво време промениха нещо и цената падна доста. Същия сайт изкарва към 500-600 евро месечно в момента от adsense - за справка има над милион и половина импресии на рекламите за последните 28 дена ( около 10к клика ).

Най-добре е да си намираш частни клиенти и да им поставяш техните банери за да печелиш повече.
Или статии и линкове да продаваш
 

Горе