Да се смея ли, да плача ли...

Статус
Not open for further replies.

r0073x

Registered
Здравейте :)
Тук ще си споделя една току-що развила се случка, която ту ме кара да се хиля, ту да плача...
Та за какво става на въпрос:
Един приятел ме помоли да му направя online магазин, но да е писан (а той не разбира от сайтове).Използвахме free дизайн, по негов вкус, от zymic.com.
Викаше ме понякога в неудобно за мен време да му дописвам неща по сайта и аз ги правех, без да се сърдя и протестирам.
Уж бе доволен до сега, нотази вечер ми казва, че е намерил някой, който да му направи по-добър сайт на по-добра цена.
Разпитах набързо и се оказа, че е един ~15 годишен пикльо, който преди няколко дни задаваше идиотски въпроси, свързани с условни оператори в php и всякакви подобни basics, а после се държи едва ли не така, всякаш че той самият е писал php (твърди, че не разбирам, че той знае всичко и т.н., обиждаше ме, въпреки че му бях помагал) .
И както предположих, той не му е написал нещо, а му е презентирал osCommerce, която е безплатна, но нали клиентът, както казах вече, не разбира от тия неща и се съгласил.
Е как му се вика на това ?

ами покажи му на тоз твоя приятел система същата като неговата и му обясни как са е прецакал :)

Вика му се лигльо, пикльо и други подобни...
Ако ще. Да взима сайта на оня със готовата система и да се оправя.
Вземи си файловете и така.

Сори за труда и времето... :x

Е добре брато несхванах вие първоначално несте ли се оговорили някаква цена ? ти нали правиш там системата и ти казва по едно време край нали .. неби ли следвало да ти плати някаква част от сумата ? все пак .. никой не работи безплатно :D

Мхм плагиатите са много долни хора ... или тези които са научили един условен оператор и се мислят за безсмъртни ... един бой му трябва за да си стъпи на краката и готово ( само че не знам точно за кой ... плагиата или този който те е прецакал ... )

Имахме определена цена, той попита дали да ми комепнсира нещо, но предпочитах да си запазя уважение към труда и казах, че не е нужно.
А щях да му осигуря и хостинг, и домейн, и изобщо всичко нужно за един сайт.
Но това вече си е личен избор, просто реших да споделя с вас, какво се случва.
Това е вторият клиент, който ме гърби - преди това един искаше да му направя музикален сайт.Направих му го и почна постоянно все нови и нови екстри, накрая му казах: пич, цената расте, вече не е уговорената първоначално, защото много неща наслагах по твое желание, които не бяха предвидени първоначално, и той се отказа.

а бе и аз имах такава случка пак с музикален сайт .. това ми беше първия продаден сайт .. реално цената беше 80 лева а купувача се нови и нови екстри искаше и накрая нали му казах бате нали аз продавах оня сайт за 80 лева сега тва е съвсем друго и нали обявих цена 120 лева и нали човека разбран се сагласи .. а ина4е добре си направил като неси искал пари :) постъпката ти е достойна и отделно, че човека най малкото може да си каже нещо добро за теб на ум .. и може да ти викне някой друг клиент :D :)

Винаги се взима процент предварително, винаги, без значение дали сайта, който ще правиш е за 100 кинта или 1 бон.
А това с музикалните сайтове и т.н. за по 80-100 лв. си е чиста гавра за кодера.

Можеше да сключите договор и сега да го съдиш или да му искаш неустойки.. ( :shock: )

Иначе, отчасти и ти имаш вина за това прецакване..

Просто познавам лично клиентът (или по-точно бившият клиент) и не ми бе и минавало през ума, че може да се получи така.
Кофти за всички:
- моят труд отиде майната си (освен ако не се намери някой друг клиент, от който ще искам капаро или директно да купи продукта).
- клиентът - че е оставил един малък плагиат да го излъже, поради липсата на познания в областта на web development
- плагиатът - че прави сечено на някой, който му е помагал до преди седмица да схване супер елементарните неща в php.
Той си представяше условните оператори като нещо от типа:
Код:
<?php
if($var = test);}
echo "da;";
{
else}
{ echo "ne;";
?>

Обясних му ги и после се правеше на велик, като отбягваше въпросите ми.
Например го питам "как ще направиш с php пазарска количка ?", отговорът му бе "с мерак".Аз пак го попитах, как по-точно (на мен ми е пределно ясно, как се прави), той каза, че не е длъжен да ми отговаря.
А мисля, че тук е време да покажа, какво бях сътворил за клиента:
http://source-bg.info/magazin/
име: admin
парола: pass

Очаквам мнения

то добре гавра ама .. кой дава повече .. аз защото немога да намеря .. постоянно виждам, как някакви утрепки се смеят когато им кажеш, че искаш някаква смешна сума от 60 до 100 лева за изпалнението на поръчката .. колко са 100 лева ? 1 излизане по магазините .. :D

Аз смятам, че този 15 годишният има по-добър търговски нюх от теб.
Нищо повече.
Щом може да убеди клиента/приятеля ти, че трябва да купи от него и че неговият продукт е по-добър то това му прави чест.
Може да е некоректен, но не е прост.

Ако ще пишеш система е добре да я направиш по добра от готовата, защото ще дойде момент когато твоя човек ще каже:
"гледай този за 2 дена какво ми направи" пък ти се мъчи 3 месеца.
И ще е прав ако системата е по-добра от твоята. Какво му пука, че е готова.
ТОй вярва на очите си.
Аз смятам,че явно това което му е предложил изглежда по-функционално
и по-красиво от твоето , иначе не би избрал него.

Не е смешно. Плачи.
Цени коректните хора и избягвай некоректните.
Ако правиш нещо безплатно то нека е безплатно.
Не чакай отплата някаква. Нали затова е безплатно?
Кажи на твоя човек "успех" и махни с ръка.

Иначе за системата (сега я видях) браво за труда.
Имам представа от online магазини и имам забележки по нея но си се трудил.
Аз мисля, че няма за какво да се ядосваш. Доста неща си научил докато си си играл с тази глупост и те те качват едно ниво нагоре.

На делавера си ако питаш мен.

Е, то в случая, думтие "плач" и "смях" са пресилени - просто в един момент започваш да се чудиш, защо си бил толкова коректен с хората, очаквайки същото от тях.
Аз му показах същата готова система и той се съгласи, че онзи няма уменията.
От тук насетне съм ги оставил, както искат да се оправят.
Ще дойде интересният момент, когато клиентът поиска промяна в нещо по сайта и плагиатът няма да е в състояние да го направи :)
Именно заради това предпочитам всичко сам да си го напиша - като рекламата за лаптопа - "искаше чантичка, купих ти чантичка, искаше ..." (мисълта ми е, че каквото поиска клиента, ще мога да го направя, защото имам истински умения и познавам кода, а няма да работя върху нещо, писано от друг (което дори при притежание на уменията понякога прави спънки, защото си свикнал на своя начин на логика).

п.п.
admin, благодаря за това, че цениш човешкият труд и време, защото малцина умеят да ги ценят.
Онзи, на когото бях правил музикалната система, ми бе циврил, че щом съм направил сайта за 2-3 дена, значи не е било никакъв труд (а аз всъщност буквално не ставах от рс-то за тези 2-3 дни, освен да ида да ям, на даскало и разни физиологични нужди :) )

Страхотен сайт си направил, но така е в България - все ще се намери някой да те прецака...

От такива клиенти бягай. Хем не знаят какво искат, хем искат то да е адски професионално и възможно най-евтино....

r0073x каза:
Здравейте :)
Тук ще си споделя една току-що развила се случка, която ту ме кара да се хиля, ту да плача...
Та за какво става на въпрос:
Един приятел ме помоли да му направя online магазин, но да е писан (а той не разбира от сайтове).Използвахме free дизайн, по негов вкус, от zymic.com.
Викаше ме понякога в неудобно за мен време да му дописвам неща по сайта и аз ги правех, без да се сърдя и протестирам.
Уж бе доволен до сега, нотази вечер ми казва, че е намерил някой, който да му направи по-добър сайт на по-добра цена.
Разпитах набързо и се оказа, че е един ~15 годишен пикльо, който преди няколко дни задаваше идиотски въпроси, свързани с условни оператори в php и всякакви подобни basics, а после се държи едва ли не така, всякаш че той самият е писал php (твърди, че не разбирам, че той знае всичко и т.н., обиждаше ме, въпреки че му бях помагал) .
И както предположих, той не му е написал нещо, а му е презентирал osCommerce, която е безплатна, но нали клиентът, както казах вече, не разбира от тия неща и се съгласил.
Е как му се вика на това ?

Ами на това му се вика freelance баце, просто работи предплатено :) Или поне половината пари преди изпълнението, това е!

Така много простотия много нещо се исписа по мой адрес та нека да открехна съфорумниците ни за какво точно става на вапрос.
Клиентат дори не се и познаваше до скоро с големият писател на системи който една търсачка неможе да премести в ляво от дясно.
Клиента ми е стар приятел от доста време и "програмистът" му беше обявил 200 лева за тази система която не казвам че нее функционална но от към дизайн куцаше сериозно и клиентът (Красимир) ме видя един ден питаме познаваш ли го аз отговорих да естествено той ми каза абе можеш ли да ми направиш една готова система за да недавам толкова пари понеже все пак финансова криза сме .. И аз му казах мога но нее коректно спрямо колегата но той продължаваше да иска тази услуга от мен след което аз обеснявах на колегата едвали не му се молих да си оправи дизайна давах му конкретни заповеди ако искате ги наречете какво да прави за да си вземе поръчката но той не пожела да премести скапаната търсачка в дясно и да оцвети малко сайта така че не смятам че имам кой знае каква вина .
С уважение А.Цветанов.

Статус
Not open for further replies.

Back
Горе