Депутатите декриминализират ползването на пиратски програми

staf

Registered
mediapool.bg каза:
Потребителите на незаконни компютърни програми, песни и филми без авторски права вече няма да подлежат на наказателна санкция. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс (НК), които парламентарната правна комисия прие на първо четене в четвъртък.

Народните представители единодушно одобриха текстовете, внесени от Мая Манолова (БСП) и група депутати от мнозинството, както и две промени на НК, внесени от отделни техни колеги.

Предложенията бяха подкрепени и от зам.-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов, който присъства на заседанието. Едниствено представителите на Върховния касационен съд (ВКС) изразиха малки възражения, които ще предложат на комисията при разглеждането на текстовете между първо и второ четене.

Преди месец правната комисия отхвърли внесен от правителството законопроект за изменение на НК с мотива, че в него има неприемливи текстове. Тогава от левицата обясниха, че в правителственото предложение има нелогично завишаване на санкциите за леките престъпления и намаляване на санкциите за тежките.

Според подкрепения на първо четене проект се завишава до осем години санкцията за разпространението на интелектуална собственост без съгласието на собственика на авторското право. Криминална е и продажбата на подобни продукти. Не могат да бъдат наказвани обаче крайните потребители на тези продукти. Срещу тях собственикът на правата може да заведе граждански искове, уточниха юристи.
 

Горе