Една идея

gLaVoReZa

Registered
Хрумна ми една идея. Да се направи някаква кампания сред българските сайтове за популяризиране на кирилицата. Първоначално ще се види кои сайтове са склонни да участват и на всичките ще се направи така, че при писане на коментари, и т.н. да се приемат само символи на кирилица... Т.е. ние ще направим някакъв готов скрипт, който да се интегрира лесно и той ще прави така, че ако са въведени символи на латиница коментарът(примерно) да не се приема и да връща грешка.

Разбира се трябва да има някои изключения, примерно някои абревиатури с латински букви и т.н.

По този начин всички ще са задължени да пишат на кирилица и след няколко месеца искат, не искат вече ще са свикнали да пишат на кирилица.

Как мислите, дали това има бъдеще?

Точно това ми се въртеше в главете тези дни. Гледам всичката латиница навсякъде и хората, които ми казват, че на латиница им е по-лесно и ме хваща яд... :x Ще е страхотно, ако това стане реалност и с удоволствие ще го приложа във сайтовете си. С каквото мога да помогна ще помогна, само кажете! :wink:
Между другото идеята на lam3r4370 също е много добра.

В момета разработвам онлайн игра с няколко мои приятели. С удоволствие ще го включим в сайта. Аз си имам и още сайтове и там ще го включим. Забелязъл съм, че в онлайн игрите много хора пишат на латиници, защото така са свикнали от средствата за общуване. Това не е правилно, защото те свикват така и започват да пишат само на латиница. Кирилицата се изолира, което според мен не е правилно.

И аз съм съгласен, предпочитам много да чета на кирилица, поне така се разбира и грамотността на даден потребител :), наистина ще е хубаво да се измисли някакъв начин да се пише само на кирилица + проверка на правописа Пр:

ас се касвам Йван.

да го оправя така:

Аз се казвам Иван.

Едит: Тъкмо сега забелязах в Туриста, че подчертава грешно написаните думи, ако някой може да вземе тая защита от тоя форум и да го пусне ще се радвам много и дори ще го използвам винаги в сайтовете ми.

Обаче въпросът е, дали големите сайтове ще се съгласят на подобно нещо, при положение, че това може да предизвика сериозен отлив на потребители.

Пътрво трябва да се започне по - малко. Уеб - тоурист вече си е направил нещо подобно. Наистина не съм сигурен за големите онлайн игри, блогове, системи и т.н.

gLaVoReZa каза:
Обаче въпросът е, дали големите сайтове ще се съгласят на подобно нещо, при положение, че това може да предизвика сериозен отлив на потребители.
В крайна сметка който желае ще се включи. Всеки си преценя сам.

MaLa_NocHe, сериозно ли Туриста поправя грешки? Изобщо има ли направен такъв мод за форум? Аз си имам български речник в Mozila, който ми подчертава.

Аз пък не посещавам сайтове където пише на шльокавица коментарите или ако има такива изобщо не ги чета. Така става много по-лесно, а и в повечето сайтове си има забрана за писане на латиница ...
Имам чувството че се мъчете пак да откриете топлата вода ... :roll:

Нещо май се бъркате.
туриста няма модификация да поправя грешки.
Вие сте сложили някакъв мод на браузъра си.
Аз имам мод на моя firefox.

Това с думи не ми се струва добра идея.
Всички постове в тази тема не отговарят на изискването което се опитвате да наложите.

Между другото идеята на lam3r4370

та lam3r4370 каква дума е? Българска?

Нека ви дам аз една идея. В туриста от създаването му не се пише на латиница?

Кодове, никове и думи като firefox не са забранени но никой не пише на латиница.
Това е защото темите се модерират а съгрешилите се блокират.
Това е правилния метод и той работи.
Всичко останал е изкривено и прекалено.

Един човек като влезе в един сайт и само като се огледа и му става ясно без да пита, че не може да пише на маймуница или латиница.

Много рядко някой да се обърка.
Тук почти няма такива случай освен ако някой не напиша "Sori za latinicata no...".

ако в сайта се пише на латиница новодошлия може да си позволи също да пише, защото отдалеч е видно, че не е задължителна кирилицата.

Ако направите кампания сред администраторите на сайтове ще е по лесно
но надали ще се съгласят.

В момента са модерни сайтове като спортал, мортал и други предимно
пълни с жълти вести сайтове където коментарите са задължително на латиница .

С това не може да се пребориш. Чалгата е вече на всички нива в обществото ни.
Не само в пеенето. Чалга облекла, чалга мислене, чалга писане......

admin каза:
Нещо май се бъркате.
туриста няма модификация да поправя грешки.
Вие сте сложили някакъв мод на браузъра си.
Аз имам мод на моя firefox.

Това с думи не ми се струва добра идея.
Всички постове в тази тема не отговарят на изискването което се опитвате да наложите.

Между другото идеята на lam3r4370

та lam3r4370 каква дума е? Българска?

Нека ви дам аз една идея. В туриста от създаването му не се пише на латиница?

Кодове, никове и думи като firefox не са забранени но никой не пише на латиница.
Това е защото темите се модерират а съгрешилите се блокират.
Това е правилния метод и той работи.
Всичко останал е изкривено и прекалено.

Един човек като влезе в един сайт и само като се огледа и му става ясно без да пита, че не може да пише на маймуница или латиница.

Много рядко някой да се обърка.
Тук почти няма такива случай освен ако някой не напиша "Sori za latinicata no...".

ако в сайта се пише на латиница новодошлия може да си позволи също да пише, защото отдалеч е видно, че не е задължителна кирилицата.

Ако направите кампания сред администраторите на сайтове ще е по лесно
но надали ще се съгласят.

В момента са модерни сайтове като спортал, мортал и други предимно
пълни с жълти вести сайтове където коментарите са задължително на латиница .

С това не може да се пребориш. Чалгата е вече на всички нива в обществото ни.
Не само в пеенето. Чалга облекла, чалга мислене, чалга писане......

Вярно е че Операта ми имаше такъв модул, който подчертава думите, объркал съм се не е от Туриста, @admin-е това за чалагата че е свързвано с писането грешиш. Не виждам нищо общо, виждал съм и рапарчета които пишат по такъв грозен начин (ЛАТИНИЦА), не е до стила на музика, а до грамотността и навика на писане с клавиатура.

Не ми се вижда добра идеята.. Нищо няма да направите с това, освен да отблъснете някои потребители :)

По-добър начин е строг контрол и наказания с/у нарушителите.

П.С. рапЪрчета...

MaLa_NocHe каза:
Вярно е че Операта ми имаше такъв модул, който подчертава думите, объркал съм се не е от Туриста, @admin-е това за чалагата че е свързвано с писането грешиш. Не виждам нищо общо, виждал съм и рапарчета които пишат по такъв грозен начин (ЛАТИНИЦА), не е до стила на музика, а до грамотността и навика на писане с клавиатура.

Ти ен ем разбра. Не говоря за чалаг певиците а за чалга мисленето.
Да пееш песни със сръбски мотиви, да се обличаш като рапър, да "рапираш", да слушаш негърска музика или да пишеш на латиница е все чалга за мен.

Дай да не се отвличаме от темата. Ако много искаш да го коментираш пусни си нова тема.

Смятам, че това е невъзможно!

Как скрипт ще проврява дали има нещо друго освен БГ символи, след като тук например трябва да се слагат кодове, има термини, които не звучат добре на български.

Просто без намесата на човешко създание за мен е невъзможно(поне в днешно време).
Е, може би някой ще напише супер огромен алгоритъм, за който ще трябва отделен сървър :D , но още не са успели.

Би могло да има бъдеще но наистина при много малко сайтове..
Има ужасно много термити и тн. които няма как да се избегне.. например на MySQL (МайЕсКюЕл) в този сайт съм виждал да му викат Мусял и тн.
Генерално това няма да се получи и ще излизат такива глупости като муся... всъшност не виждаме къде не се използват разни такива изрази и тн.

Няма как да стане.
За пример тази тема е пълна с грешки, но не сме тръгнали да правим забележки на който и да е , камоли да се тръгне кампанийно.
Тук като се види грешка се редактира , дори и без автора да е разбрал.

Ясно е, че трябва да има стотици, та може и хиляди изключения, като MySQL, PHP, GSM и т.н. Пък и могат да се измислят всевъзможни алгоритми... примерно ако попадне на пепозната дума на латиница да проверява дали тя съществува в текущата страница и ако съществува да я пропуска. Така ще може да се пишат псевдонимите на участниците в дискусията без проблем.

Също може да се направи, така че всяка дума написана на латиница да се преобразува в същата дума, но написана на кирилица, както прави Google например. Да речем ако си написал "petel", скрипта го преобразува в "петел" и ако получената дума е реална тогава текста да не се приема. В такъв случай когато се напише "MySQL", скрипта ще го преобразува в "МйСЯЛ" или нещо подобно, което не е валидна дума в българския език и в такъв случай ще се приема, че това е някакъв израз, който е по-правилно да се пише на латиница и ще го пуска през ситото. :D

Наистина пречките са много, но от друга страна ако големите сайтове, като Vbox(в който само аз пиша на кирилица), и другите наложат нещо подобно ще е бомба направо. Шльокавицата ще изчезне от интернет пространството, като пенсията на дърт алкохолик.

Back
Горе