Завърши конференция за развитието на Linux

Player_pz

Registered
Завърши конференцията - Desktop Architects Meeting, проведена в Портланд (Орегон). Главна тема на събитието бе - перспективите за развитие пред Linux, като операционна система за крайни потребители. На конференцията, организирана от OSDL (Open Source Development Labs) присъстваха както независими разработчици, така и представители на големите компании – Novell и Red Hat.
По време на срещата, за пореден път бе дискутиран проблема с недостига на драйвъри. Друг обсъждан недостатък в Linux бе липсата на качествена поддръжка на аудио. Повечето от участниците са съгласни с това, че в момента няма ясна стратегия за реализиране поддръжката на звук в отворената операционна система. Проблемът обхваща различните кодеци, настройки по подразбиране и програмни интерфейси. Не е решен въпросът и с осигуряване на взаимодействието между няколко програми с едно аудио-устройство. За намиране на отговорите по тези въпроси, конференцията взе решение за сформиране на специална група.
В рамките на срещата бе обсъден и проекта Portland, стартирал миналата година, главната цел на който е разработването на инструменти за създаване на програмни продукти съвместими едновременно с GNOME и KDE. Очаква се през Януари 2007 да се появи предварителна версия на DAPI (Desktop Application Programming Interface), a завършена версия - DAPI 1.0 през Юни 2007.

източник:download.bg
 

Горе