Изтриване на Linux без поражения за Windows-a ?

iwanov

Registered
Как най лесно ще стане да махна Линукса без да си повредя Уина ?
От сега да кажа че на компа няма дисково устройство както и за дискета, всичко се извършва през USB.

Не съм си махал линукса досега (вероятно няма и да го махна), но според мен просто трябва да влезеш в Уиндоуса, да премахнеш Linux от c:\boot.ini и с Partition Magic да преразпределиш мястото заето от линукса към другите дялове :?:
За всеки случай си бекъпни важните файлове! (Не забравяй букмарковете във мозила, винаги ги забравям и много ме е яд!)
Успех!

Едит: Като гледам в интернет препоръчват да се изтрият всички връзки от буутлоудъра към линукса от самия линукс!
http://techrepublic.com.com/5208-11185-0.html?forumID=90&threadID=195622&messageID=2030420&tag=content;leftCol
Потърси Grub.conf. Може да бъде в /boot/grub/ или в /etc/
Някой път може да е преименуван на /boot/grub/menu.lst
:)

Трябва да съм сигорен в това което правя че да не прецакам Wina се пак ми е оригинален и не ми се сменя. :)

Ще чакам още мнения.

djman каза:
Ако си с ХР - слагаш диска, Recovery Console, FIXMBR и готово

Значи трябва да качвам Уин на флашка...
Забавно.
Някой има ли представа как ставаше фокуса ?

Не е нужно да си качваш нищо на флашка. Просто за всеки случай изтрий линковете към линукса в boot.ini и grub.conf, влез в уин-а и преразпредели дяловете, за да може пространството, заето от линукса да може да се ползва от уин-а :?:

Допълнение:
Единственото нещо, което може да се обърка е при зареждане, grub да ти даде грешка от вида : Cannot load NTLDR, нещо си not found (или нещо близко до това, сблъсках се с нея преди месец :D ) . Затова ако искаш пъво пробвай само да премахнеш линукса да не буутва, а ако всичко е наед след това, само си прехвърляш празното място на уин-а

Back
Горе