Имам нужда от малко помощ

missG

Registered
Здравейте, имам проблем и ще съм много благодарна на всеки, който може да ми помогне. Как да взема стойността на бутон от html-таг, за да мога след това да я използвам. Имам в предвид следното:

<form action="myfile.php">
<input type=button name=button1 value=1>
</form>

как във файла myfile.php след това да взема стойността на този button1, и след като съм проверила, че тя е =1, да мога да извърша някакво действие. С $_POST['button1'] мога да взема стойността, но само ако бутона е от тип submit, но на мен ми трябва да е button.

предлаган ти вариант в които при onClick на бутона value-то на бутона се записва в hidden поле и по този начин се изпраща към myprofile.php
<script type="text/javascript">
function sendTo(value){

document.getElementById('s').value=value;
}
</script>

<input type="button" name="button1" value="1" onClick="sendTo(this.value)" />
<input type="text" id="s" name="kvo" value=""/>
</form>
това според мен е наи простия вариант :)

EDIT: бях допуснал малка грешка сега работи но дали ти върши работа

<form action="myfile.php" method="GET">
<input type="text" name="d">
<input type="submit" value="Давай">
</form>
в
myfile.php
if($_GET['d']){
echo $_GET['d'];
}

Неможе да нямаш submit бутон. Трябва ти, защото той праща информацията. Защо не направиш така?

Код:
<form action="myfile.php" method="post">
<input type="submit" name="button1" value="1">
</form>

myfile.php
Код:
<?php
$value = $_POST['button1'];

if ($value == "1")
{
	echo " KODA TI ";
}
?>

Та кое е по-просто? :D :?:

аз неразбрах нещо всущност някаед по формата имали събмит бутон ? ако няма може с джава скрипт при изпулнение на функцията да симулираш и събмит

@mute
може,
<input type="hidden" name="button1" value="1">
<input type="submit" value="Цъккни ме да не те е**">
</form>
$_GET за по сигурно
и в файла myfile.php
<?php
echo $_GET['button1'];
?>

hellfire каза:
@mute
може,
<input type="hidden" name="button1" value="1">
<input type="submit" value="Цъккни ме да не те е**">
</form>
$_GET за по сигурно
и в файла myfile.php
<?php
echo $_GET['button1'];
?>
може но каза че няма събмит бутон , и доколкото разбрах изпраща формата с button

missG каза:
Здравейте, имам проблем и ще съм много благодарна на всеки, който може да ми помогне. Как да взема стойността на бутон от html-таг, за да мога след това да я използвам. Имам в предвид следното:

</form>

как във файла myfile.php след това да взема стойността на този button1, и след като съм проверила, че тя е =1, да мога да извърша някакво действие. С $_POST['button1'] мога да взема стойността, но само ако бутона е от тип submit, но на мен ми трябва да е button.

Не си обяснила точно какво искаш да натиснеш.
Аз ти предлагам гет метода.
той извършва същото каквото и пост метода.

Примерно това
</form>

го заменям с

<a href=myfile.php?button1=1>Натисни ме</a>

и във файла myfile.php пиша:

<?
$stoinost=$_GET['button1'];
echo $stoinost;
?>

гати.
Вече не мога да се вредя.
Докато си напиша поста и всички са ме изпреварили.
Прекалено съм стар за тази работа ....

Благодаря на всички, много се радвам, че толкова хора веднага ми пратиха съвети за решаване на проблема, но не е точно това, което ми трябва. Аз се опитах малко съкратено да опиша какво ми трябва, но сега ще се опитам да обясня за какво точно става дума:
Трябва да направя нещо като двойно пренасочване, т.е. кода ми трябва да е нещо от рода:
<FORM action="myfile.php" method="post" target="main">
<INPUT TYPE=button name=button1 onClick=top.main.location='tasks.html#task1' value=1>
<INPUT TYPE=button name=button2 onClick=top.main.location='tasks.html#task2' value=2>
......
<INPUT TYPE=button name=buttonN onClick=top.main.location='tasks.html#taskN' value=N>
</FORM>

Имам фрейм, чрез който навигирам в един html със задачи-tasks.html (задачите са текстови полета, които се попълват). И това което искам да направя е, чрез така написания код да мога след като натисна който и да е бутон, да ми се отваря съответната част от html-а в десния подфрейм, който ми е с име "main" (това става при кода, който съм представила), но освен това трябва в момента, в който е натиснат бутона да мога да се пренасоча и към myfile.php, тъй като искам да взема времето, в което е натиснат точно този бутон и да го запиша в БД (от това действие нищо не трябва да визуализирам, само да записвам в БД). Ето защо не ползвам submit-бутон, той не ми трябва, защото с него ми се губи информацията от tasks.html, а аз искам тя да се пази, тъй като може да се наложи после да се върна отново на попълнена вече задача. И затова ми се налага по някакъв начин в myfile.php да мога да взема стойността на натиснатия бутон, да проверя каква е(от 1 до N), за да знам в кое поле на БД да запиша времето, в което е натиснат този бутон. Не знам дали този път успях да обясня какъв точно е проблема, наистина звучи много увъртяно, но точно това ми трябва :)

Благодаря отново на всеки, който изрази мнение по проблема ми, и най-вече, че сте изчели всичките тези обяснения :)

PS:Относно методите GET и POST: те наистина правят едно и също, но бъдете внимателни при употребата им, особено на get, защото цялата информация от формата се появява в адресното поле на браузъра, което включва и скритите елементи от формата, неща като пароли, номера и т.н, а освен това дължината на създавания URL е ограничена. Затова по-добре ползвайте POST, защото е по-сигурен от метода GET, тъй като въведената от потребителя информация никога не се вижда в низа за запитване в URL.

Back
Горе