Тези 7000 лв капитал са много за ООД и малко за АД. Това за протокола.
Сега, от нова година има изменение на прозиводството по регистрация на фирма. До края на м.г. производството беше пред окръжните съдилища, сроковете бяха препоръчителни и пр, сега вече пред так. нар Единен Фирмен регистър. Не зная дали им работи страницата, но може да потърсиш в гугъл за тях.
Признавам си, че не съм запознат с новите процедури, но пък материалната част е непроменена и по нея мога да коментирам:
За да бдъе едно лице търговец на първо място трябва да е дееспособен, т.е. да има навършени 18 г (и да не е поставен под запрещение, което е досадна подробност).
Основните видове търговци:
ЕТ (едноличен търговец), СД (събирателно дружество), ООД или ЕООД (дружество с ограничена отговорност) другите са малко скъпички
ЕТ е най-лесно за създаване, няма изискване за начален капитал, поне допреди 2 години таксите бяха около 150 лв и се чакаше в зависимост от натоварването на съда.
Събирателното дружество е малко особено, прилича на ЕТ, но има изискване за поне 2-ма съдружници.
ООД/ЕООД: 5000 лв минимален капитал, разделен на дялове, кратни на 10, регистрацията излизаше около 600 лв (ако няма апортни вноски, иначе се оскъпява заради хонорара на оценителите). Капиталът се внася в банка, издават ти удостоверение, к се представяше в съда заедно с останалите документи. Капиталът може и да не е изцяло внесен, на 5000 трябва да се внесат 3000.
Провери за повече информация в И-нет. Търговския закон -> 1 част - "Общи положения и видове търговци".
За процедурите: преди в ГПК, сега не знам. Таксите до м.г. бяха в Тарифа за таксите събирани от съдилищата при... дрън-дрън... Постановлението се издава от министерски съвет, но не съм сигурен, че е актуално при новата ситуация.
Не знам дали ти се е изяснило или съм те объркал в достатъчна степен