Как да направя email@moqtdomain.com ?

DownFall

Registered
До сега сайта ми се хостваше при хостинг провайдър и използвах на готово web базирания mail.. Сега обаче го местя на моя машина, пренасочвам домейна си и т.н. Въпроса е, че вече email@moqtdomain.com е разпространен и на него пристига прекалено много информация, която не мога да си позволя да загубя.. Целта на темата мисля, че е ясна - искам да продължа да използвам същите email-и, но на моя сървър. Какво ми е нужно за целта и как мога да го реализирам?

Искренно се надявам да помогнете, защото е спешно.. Благодаря предварително :(

PS:
OS -> Debian

Еми 1-во вземи на всички потребители изнамери имейли и пароли. 2-ро за Дебиан примерно най-лесния вариант е с Postfix, Courier/Dovecot, WebMail(Squirrel Mail, RoundcubeMail или някой друг web-based client). Аз примерно съм си направил на моя сървър виртуални юзъри за всеки домейн който имам отделен алиас за да няма повтаряне. На 1-во време бях направил да се ползва линукс акаунтинга с добавяне на user без shell достъп прави си в /home/ директория след добавянето на потребителя. Сега щом си с дебиан ще ти трябва леко научаването на ядрото, а то не е трудно, защото е една лесно научаващите се дистрибуции на Linux. Сега е момента да кажеш версията на Debian-а.

Иначе тук има много howtos само четеш между редовете и всичко става.

Предварително се извинявам за глупавите въпроси, но не съм наясно кое за какво е.

Версията е 5.0.3, Postfix инсталирах още щом инсталирах системата. Паролите на сегашните мейл акаунти не ми трябват, всичките са мои или им знам паролите. В гугъл попаднах също на няколко мнения, където съветват да се използва Courier - явно това ще бъде. Той ако не се лъжа беше IMAP, POP3 няма ли да ми трябва?

За уеб базиран клиент съм се спрял на After Logic за сега, но може и да го сменя ако се налага.

Howto - супер, обаче Английския ми куца много.. :) Иначе в гугъл предполагам го има решението на въпроса.

PP. Заминавам тогава да търся как се инсталира courier-а :)

Аз ползвам Dovecot, Postfix(Virtual Users) и всичко става с база данни. Нещо като на abv.bg . Ако искаш мога да направя системата която си инсталираш да ползва моя smtp + postfix server . Ама ако искаш личен мейл е добре да понаучиш 1-во английски и след това да се занимаваш с тези истории с линуксите, защото при някаква грешка ще стоиш е ще се чудиш за какво става въпрос. Това е мнение. Аз на четене не разчитам и за това ти дадох сайт където howtos са показани с изображение и кое след кое следва и как се въвеждат командите. Единствената разлика с твоя сървър ще е примерно IP адреса, който са дали като пример, съответно си слагаш твоя на това място. Също така за по лесно можеш и един нейм сървър(bind 9) да си сложиш. Иначе при дебиан и убунту е едно и също. Бях превеждал един урок от howtoforge.com тук за туриста. Ето и линк към него започни да изпълняваш командите от точка 15. Postfix ...

Знам, че е малко нахално, но наистина ми е спешно.. Възможно ли е да го направиш, защото до края на деня е желателно да е готов.. Най-късно до утре ;( Ще дам root до машината.. :S

Благодаря предварително......

Back
Горе