Как се нарича това ?

r0073x

Registered
rastenie.jpg

как се казва това растение, някой има ли идея :) ?

Не мисля, че е и 2те, а нещо друго, ама не му знам името.Чакам още мнения на хора, компетентни в тази област (не говоря за растениевъдство)

r0073x каза:
Не мисля, че е и 2те, а нещо друго, ама не му знам името.Чакам още мнения на хора, компетентни в тази област (не говоря за растениевъдство)
Снимката е размазана .. дай още няколко.

Малко снимката е размазана и трудно се вижда. Най е лесно ако самото растение е пред теб, да разгледаш стъблото и листата и да определиш по пътя на изключването от кой клас е, защото си имат много характерни белези.
Но на пръв поглед прилича на Taraxacum - Глухар, Жълтурче, Радика.
023846e4eb41d1b5a5c987d1467d565ee6b64d.jpg

Не е Onopordum acanthium - Обикновеният гингер , наричан също магарешки трън, магарешки бодил, камилски бодил, жълтеникав онопордум.
Няма стъбло или на снимката не се вижда хубаво.
untitledtruecolor01gl3.jpg

Хора глухарче е, толкова много такива съм извадил от градината, че няма как да го сбъркам. Не е магарешки бодил, неговите листа не растат по този начин от земята. Алоето пъх хептен, то е с твърди тънки растящи нагоре листа. Това си е глухарче.

Значи не е глухарче, а нещо друго.
И то не се пуши директно, а се прави екстракт от корените/листата

r0073x каза:
Добре запознат. :D Ще споделиш ли рецепта! :wink:

misho каза:
r0073x каза:
Добре запознат. :D Ще споделиш ли рецепта! :wink:

Вариант 1: вариш листата на това доста време, докато на дъното на тенджерата (или там в каквото вариш) не остане зелена утайка, която обираш изсушаваш и пушиш
Вариант 2: Накълцваш листата, киснеш ги в спирт 1 денонощие, след което махаш листата от спирта и оставяш чашата (или там каквото е) на парното да се изпари и ще остане екстракт на кристали - пак пушиш, за шмъркане - не знам

Back
Горе