Как се прави overclock

t0shk0

Registered
Одеве се зачетох в темата за WebTourist 3 и ми стана интересно дали и аз мога ад си направя overclock na PC-то. Процесора ми е Core I3 2.93 дали ще мога да го направя 3.5 или 3.6, а другото нещо което много ме интересува е как да си overclockna ram-а. По принцип работи на 1333, но като го направя на 1600 и не иска да тръгне компа. Видеото ми е GTS 450 1GB искам да го дигна малко и него, но не знам как. Дали ще може някой(admin) да ми обясни по-подробно как стават работите.. Мерси предварително :)

EDIT: Имам едно захранване на GoldenField 550W да взема да сложа него, сега съм с 450W..

По принцип overclock-а на CPU-то става през BIOS-а, но трябва да внимаваш за възможностите на CPU-то и най-вече охлаждането му. За RAM-та, аз доколкото съм запознат трябва самата тя да си е произведена 1666Mhz и дънната платка да има възможността да я подкара на тази скорост.

Сигурно затова не тръгва на 1666. Дъното май не го поддържа. А за процесора дигнах го на 3,44 и при 3 пуснати игри едновременно играни прави 55 градуса. Дали ще му стане нещо ако го пусна на 3,5 ?

Експериментирай, няма как да гадаеме :D. Иначе как така едновременно играни? Ти като Alt+Tab-неш (или Ctrl+Esc, Windows+D) ти минимизираш играта и няма как да ги играеш и трите, дори и да оразмериш прозорците, пак ще ти е активна само 1.

Погледни това.

Vladkata каза:
Експериментирай, няма как да гадаеме :D. Иначе как така едновременно играни? Ти като Alt+Tab-неш (или Ctrl+Esc, Windows+D) ти минимизираш играта и няма как да ги играеш и трите, дори и да оразмериш прозорците, пак ще ти е активна само 1.

Погледни това.
Е тва па беше баси глупостта, това че си минимизирал играта не значи че тя спира да използва процесор, рам etc etc. Има игри който като ги минимизираш даже почват да ползват повече.

А по темата, за процесора ми пробваш дигаш леко на всеки опит и така докато не усетиш че нещо не е наред, няма универсален наръчник за overclock. А иначе admin-а все още не е overclock нищо по WebTourist III.

Ако ти се рискува давай дигай процесора докато компютъра не тръгне :D така ще си сигурен каква е максималната честото.

На процесора го закрепих на 3,5 и няма проблем, а сега някой ще ми обясни ли как се прави overclock на видеокарта :D

Натоварване не се тества като пуснеш n игри едновременно... изтегли Prime95, това е стрес теста за процесор :) Щото той компютъра може да тръгне, @sorRy, но при натоварване да клекне. Затова и са тия стрес тестове.

sorRy каза:

Уау, колко много CPU ползва, леле:
b51499e810d7756e.jpg

Ако искаш може и още да пусна?

И да, когато една игра се минимизира тя спира да ползва ресурси (поне до някаква степен), примерно когато минимизирам BF3 градусите и натоварването моментално падат...

sorRy каза:
Експериментирай, няма как да гадаеме Е тва па беше баси глупостта, това че си минимизирал играта не значи че тя спира да използва процесор, рам etc etc. Има игри който като ги минимизираш даже почват да ползват повече.
Натовареността пада когато се минимизира играта

За 5 минути на 100% и вдигна 75 градуса и го спрях. Ще сложа още един вентилатор и ще вида как ще е тогава..

t0shk0 каза:
За 5 минути на 100% и вдигна 75 градуса и го спрях. Ще сложа още един вентилатор и ще вида как ще е тогава..

75 градуса на ядрата ли?
Ми не е проблем.
Провери в интернет за твоят процесор.
Виж дали не може да намалиш волтажа и ако може до къде.
Да стабилизираш системата е гадна работа пък и не знам твоят биос какви инструменти има за overclock.

Аз по-принцип избягвам да правя overclock, защото продължавам нагоре и нагоре.

Той компа може да тръгне на 5.0 Ghz и да си джиткаш цял ден и да изглежда ок но ако на стрес тестовете се дъни няма смисъл.

При макс на ядрата 70-75' C мога да се съглася , че е добре.

Това му е допустимото 0.6500V-1.400V, но не знам как да проверя моя на колко работи..

Edit: Сега го видях варира от 0,91 до 1,09
Ако го намаля постоянно да е 0,98 или 1,00 няма ли да гасне при натоварване?

Това си е до бройка - тестваш - разбираш! Моя може да се клокне до 4 гигахерца и да иска още на определен волтаж, твоя може да забие на 3.8 ГхЦ и да не можеш да го клокнеш повече!

Два часа на 100% и не дигна на 79 градуса. Утре ще купя още един вентилатор и една тръба да смука въздух от вън и да се надяваме да падне до 71, 72 и повече да не вдига..

А може ли някой да ми каже как да си overclock-на видео картата поне като дадох 200 лева да я изцедя колкото може..

Edit: Сега забелязвам, че когато градусите достигнат 75 вентилаторът от 4500rpm вдига на 9200rpm. Как да направя така, че да си включва на 100% при достигане на 65 градуса?

Ако мислиш да продължаваш с овърклока, по-добре си купи нов охладител, а не само перка.
Някой масивен с мед и алуминии :)

Иначе за мен не е много нормално процесора да ми бичи на 79 градуса. Съкращаваш му живота драстично.

Имай впредвид, че като клокваш процесора се клоква и шината, а с нея се клоква и рам памета и скоростта на pci-e слотовете и всичко.
Трябва да внимаваш да не прегрееш чипсета.

Също така за да оувърклокваш нормално, ти трябва истинско захранвяне, тоест марково, а не куча марка.
Твоето какво е?

t0shk0 каза:
На Golden Field 550W, чисто ново е.

Това охлаждане как ви изглежда? http://www.altech.bg/bg/product/25629#tabset1-1

Охлаждането е ектра според мен.

За захранването:
Seasonic, Corsair, Cooler master, Antec, Enermax и OCZ .
Това са що годе маркови. OCZ не го харесвам и за БГ не го препоръчам.
Последният им върхов модел беше без защита от токови удари.

За твоето за първи път чувам и погледнах но никъде даже не е коментирано.

Това, че е чисто ново не може да значи нищо.
Може и да е добро захранването но не е позната марка и трябва да имаш едно на ум.

Back
Горе