Колко време е разумно да работиш с компютър?

Doris

Registered
Леле, четох Спи или умри на Staf и се замислих.. нещо хич не съм във форма.
Каквито и да са разумните граници за работа с компютър, със сигурност ги минавам. Търся в нета и намирам това. Значи 2 часа с 15 минути почивка между тях за ученици, за мен 4 часа сигурно ще е добре. От понеделник почвам - да видим какво ще излезе.
Всъщност, някой има ли повече информация по въпроса? :roll:

Аз направо не мога да си представя 2 часа :roll:
За мен нормално е по 5,6 часа дневно най-малко :wink:

Най е важно как и колко време ползвате компютъра.
Много е важна позата в която си застанал.Компютъра трябва при възможност да е на голямо бюро или маса така , че да си разположиш ръцете на бюрото до лакета.
Ако така са разположени ръцете където ви са пръстите това е най правилното разположение на клавиатурата.
Монитора трябва да бъде точно срещу вас и да не е изкривен на някоя страна.
Много е важно също и стола на който стоите, трябва да ви удобно и погледа ви да е на една линия с монитора.Трябва максимално да сте се облегнали за да не получавате изкривявания на гръбначният стълб.
Също от голямо значение как използвате мишката и клавиатурата.Не трябва да пишете в въздуха.Трябва да си отпуснете ръцете на клавиатурата.Това също се отнася и за мишката трябва да ви са отпуснати пръстите на бутоните на мишката.
Целта на това правило е да не ми се изморяват ръцете, защото ако пишете в въздуха много по бързо се изморявате.
На всеки 30 минути трябва да си отклонявате погледа от монитора някъде другата за пет шест секунди.Примерно в ъгъла на стаята или в някой далечен предмет.
Целта на това упражнение да се разтоварите очите.Защото когато гледате с часове монитора вие не мигате и се изсушават очните ябълки.Това може да доведе до много сериозни проблеми с вашето зрение.
От малки ще си развалите зрението.При възможност ползвайте очила за компютър.
Също е важно на всеки час да ставате от стола които сте седнали за няколко минути за да не схващате.
Важно е как е разположено бюрото на което не намира компютъра.Не трябва да има проблясъци от външна светлина (слънце).
Важни са на какви херцове е самият монитор.Колкото са по големи толкова е добре за вашето зрение.

Ако спазвате тези елементарни правила с боравене на компютър той няма да ви навреди!

Малеее, аз сетя по 16 часа на ден :?
И нито едно от правилата не го спазвам, баси, сигурно много лошо нещо ще ми се случи на очите :(

Snoopy каза:
И нито едно от правилата не го спазвам, баси, сигурно много лошо нещо ще ми се случи на очите :(
Като киснеш толкова много време, вземи си купи едни очила за компютър. Наистина много намаляват облъчването на очите!

Snoopy каза:
Аз напрао викам да си купя един плоскоекранен монитор,
щото 12 - 13 часа не ми мърдат :?

:shock:
имало е случаи в които не съм ставал от компа може би 20 часа.
Попринцип като съм във ваканция стоя почти цял ден.. (9-10 часа)
С очила съм.. нкякави там със специално покрите от карл цайс... бла-бла.
Монитора ми е Samsung SyncMaster710n и работи на 75 Hz.
За гърба да не говорим.... увиснал съм като старо дърво.

//off: staf, учила, ли? - виж си горния пост :lol:

Back
Горе